RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Слава Україні! Пішли!" Як пройшов ЛГБТ-марш у Києві

Провокації з боку радикальних груп поліцейські звели до мінімуму

Провокації з боку радикальних груп поліцейські звели до мінімуму У столиці відбувся Марш рівності Київпрайд-2017 Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

"Слава Україні! Героям слава! Пішли!" - з цими словами у столиці 18 червня розпочався Марш рівності Київпрайд-2017. "Апостроф" побував на вже традиційній акції ЛГБТ-спільноти і з'ясував, чому її учасникам довелося терміново евакуюватися.

Інформаційне поле навколо Київпрайду стало гарячим ще задовго до самої події. Традиційно проти маршу були представники радикальних організацій, які пообіцяли зірвати Київпрайд і не дати "збоченцям" вийти на вулиці столиці. Підключилася і Українська православна церква Московського патріархату: її предстоятель митрополит Онуфрій розпорядився "18 червня в усіх храмах і монастирях Української православної церкви вознести молитви, щоб Господь не допустив на українській землі парадів та маршів з метою пропаганди гріховного способу життя".

Така двополюсна реакція суспільства на Київпрайд змусила вийти в центр Києва понад 5 тисяч правоохоронців: поліцейських і військовослужбовців Нацгвардії, які й забезпечували безпеку проведення Маршу рівності.

Колону учасників параду оточили щільним кільцем військовослужбовці Нацгвардії Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Заходи безпеки дійсно були вжиті безпрецедентні: на перехресті вулиць Володимирської та Богдана Хмельницького правоохоронці встановили рамки металошукачів і пропускали всіх охочих тільки після ретельного огляду особистих речей.

Провокації поліцейські звели до мінімуму. "Затримали понад 30 осіб, - скаржиться "Апострофу" один з активістів Юрій Ноєвий. – Більшість людей були затримані ще біля Національної опери, і це люди, які просто підійшли до поліцейського кордону, але їх взяли у кільце і швиденько спакували. Ні піротехніки, ні зброї у них не було. Вони прийшли за оголошенням в соцмережах, всім рекомендували не брати з собою таких речей".

Але, попри зусилля поліцейських, радикали все ж змогли стати на шляху Київпрайду та зайняли позиції, сформувавши кордон навпроти Національного університету ім. Тараса Шевченка. "Українці не такі дурні, тому ми прийшли сюди раніше і зайняли місця ще за 12 годин до початку, - додає Ноєвий. – Ми проти того, щоб переписували нашу культуру. Нам не потрібне усиновлення дітей гомосексуалістами, не потрібна гендерна освіта в школах. Нам не потрібна вся ця дешева українофобія. Чому вони українофоби? Бо вони кажуть, що українська культура відстала, а [президент України Петро] Порошенко, виходить, з ними погоджується і дав [главі МВС Арсену] Авакову наказ їх захищати".

"Їм дали грошей і відправили на цю акцію: посольства Швеції, Нідерландів, Німеччини. Ми будемо писати листи і питати, навіщо вони вкладають гроші у руйнування української нації", - додає "Апострофу" керівник столичного "Правого сектора" Володимир Загазей.

У такій тривожній обстановці близько 10:00 учасники Київпрайду рушили в бік Національного університету Шевченка, де їх вже чекали радикали. Колону учасників, яких в цьому році зібралося близько 2500, оточили щільним кільцем військовослужбовці Нацгвардії. Відповідно, прорватися до учасників маршу у провокаторів не було практично ніякої можливості. Через кільце гвардійців проривалася тільки нецензурна лайка деяких незадоволених.

Зустрічі з радикалами активістам вдалося уникнути. Як тільки колона підійшла до університету, правоохоронці різко повернули її у напрямку Хрещатика Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Однак така реакція анітрохи не збентежила самих активістів Київпрайду, які вийшли на Марш рівності з веселковими прапорами і навіть у костюмах кіношних супергероїв. "Ми хотіли додати трохи фану в Марш рівності, щоб було цікавіше і різноманітніше, - пояснює "Апострофу" свій костюм залізної людини учасник маршу Володимир. – Але, з іншого боку, кожен з нас може бути героєм і творити майбутнє цієї країни і своє майбутнє. За це ми й вийшли. Звучать образи від радикалів, але це їх право на мирний протест. Але наша віра в те, що треба щось міняти в цій країні, вона сильніша за страх".

"Побоювання є завжди, але якщо сидіти і нічого не робити, ми так і залишимося жити з побоюваннями", - додає "Апострофу" активістка громадської організації "Fight for right" Дарина, яка прийшла на марш в одязі диво-жінки.

- Побоювання є завжди, але якщо сидіти та нічого не робити, ми так і залишимося жити з побоюваннями, - активістка громадської організації "Fight for right" Дарина Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Зустрічі з радикалами активістам вдалося уникнути. Як тільки колона підійшла до університету, правоохоронці різко повернули її у напрямку до Хрещатика, а до кордону "Правого сектора" направили додаткові сили поліції та кінні загони правоохоронців. Без шансів для масових провокацій.

Втім, окремі провокатори все ж прорвалися до Київпрайду. "Люди, кияни, давайте станемо і будемо стояти, давайте не пустимо їх, хто зі мною? Беріться за руки", - кричав чоловік у футболці з написом "Традиційна сім'я – мама, тато, я". Однак подвійний заслін з нацгвардійців у повній бойовій амуніції просто змів крикуна разом з його нечисленними прихильниками.

- Люди, кияни, давайте станемо і будемо стояти, давайте не пустимо їх, хто зі мною? Беріться за руки, - кричав чоловік у футболці з написом "Традиційна сім'я - мама, тато, я" Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

У підсумку, минувши вулицю Терещенківську, Марш рівності без пригод вийшов до площі Льва Толстого. Тут Київпрайд вже чекали автобуси, в яких учасники маршу швидко евакуювалися в безпечні райони Києва. Ті, кому автобусів не вистачило, згорнули райдужну атрибутику, заховали її в сумки та рюкзаки і розчинилися в метро.

За інформацією столичних правоохоронців, шістьох противників Київпрайду затримали і доставили в Шевченківське райуправління. "За допомогою до лікарів звернулося двоє правоохоронців. Ніхто з учасників маршу не постраждав", - підкреслив начальник ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко.

Але без постраждалих серед учасників Маршу рівності не обійшлося - націоналістичні організації влаштували полювання на представників ЛГБТ-спільноти. На момент підготовки матеріалу в оргкомітеті Маршу рівності повідомили про напад на двох учасників Київпрайду - на Контрактовій площі та в районі Петрівки.

Читайте також