RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Навчання vs коронавірус: як і коли відкриються школи та виші після карантину

В освітній системі запланували ряд змін

В освітній системі запланували ряд змін Фото: Getty Images

З 11 травня в Україні карантин у багатьох сферах життя був ослаблений. Втім, це не стосується навчально-освітніх закладів. Зараз школярі та студенти вчаться вдома та здають контрольні дистанційно. У розпорядженні "Апострофа" опинився документ, який проливає світло на те, як далі буде організовано навчання.

Шкільні проблеми

Як і коли запрацюють школи - це питання хвилює багатьох батьків, які вже протягом двох місяців виконують роль вчителів. Як розповіла в коментарі "Апострофу" керівник Департаменту освіти та науки Київської міської держадміністрації Олена Фіданян, навіть після офіційного закінчення карантину, навчання відразу не поновиться.

"У закладах загальної середньої освіти до 22 травня фізичного повернення дітей до навчання не передбачено. Лише підготовка до запуску освітнього процесу в нинішніх умовах займе до двох тижнів, а тому жодного сенсу повертати дітей за парти немає", - зазначила Фіданян.

Відповідно школи відкриються не раніше 1 вересня. Оскільки за прогнозами вірус не припинить свою циркуляцію, то будуть вжиті заходи безпеки. Зокрема, пропонується розділяти викладачів та учнів на різні входи, а також змінити час початку занять. Наприклад, початкова школа буде починати вчитися о 08:00, середня - о 08:45, а старша - о 09:15. Батьки повинні будуть вимірювати температуру тіла дітям перед відвідуванням школи. На всіх входах до навчальних закладів будуть проводити повторний температурний скринінг або опитувати дітей; побудують маршрут пересування приміщеннями; встановлять режим роботи їдальні, а також обмежать проведення заходів, які передбачають створення натовпу учнів.

Також пропонується обмежити кількість учнів - не більше 30 осіб в одному класі. Яким чином ця норма буде реалізована в великих містах із дуже великою кількістю учнів в класах, яка іноді доходить до 40 людей - поки що невідомо.

Нинішня ситуація - прекрасний привід провести ревізію системи освіти. Експерт напрямку "Освіта" аналітичного центру "Українського інституту майбутнього" Микола Скиба в коментарі "Апострофу" зазначив, що досвід, отриманий під час карантину, змінить підхід до навчання в школах. Зокрема, це позначиться на дистанційному навчанні.

Учень під час онлайн-урокуФото: УНІАН

"Зараз рано говорити про кардинальні наслідки для шкіл. Карантин змусив вчителів задуматися про те, наскільки якісний продукт вони надають та чи є він цікавим для учнів. Відбулася диференціація вчителів: одні навчилися працювати з соціальними мережами та новими технологіями, інші продовжують просто скидати завдання. Карантин показав, наскільки важливо мати запасний варіант з цифровим навчанням. Сподіваємося, що деякі його елементи перейдуть в методичні матеріали педагогів", - зазначив Скиба.

Він також зазначив, що державні підсумкові атестації для 4 та 9 класу планується скасувати, звівши результати до середньорічного рівня. Але зовнішнє незалежне оцінювання - вхідний квиток до вишу - залишиться незмінним.

Життя студента

На даний момент всі основні ВНЗ країни продовжують навчання в дистанційному режимі. Згідно наказу Міністерства освіти, яке знаходиться в розпорядженні "Апострофа", університетам та інститутам пропонується або завершити навчання в дистанційному режимі, або, в разі неможливості виконання навчальних планів в повному обсязі, перенести їх на наступний рік для не випускних курсів.

Виробнича або технологічна практика може бути перенесена на наступний навчальний рік або відпрацьована за згодою студента за умови, якщо база практики розташована максимально близько до місця проживання.

"Чергові екзаменаційно-залікові сесії повинні проводитися відповідно до затверджених вузами графіків та розкладів. У разі заборони на відвідування навчальних закладів, яка діятиме в цей час, семестрові заліки та іспити можуть проводитися дистанційно (в синхронному режимі) з забезпеченням надійної аутентифікації здобувачів та жорсткого дотримання карантинних вимог усіма учасниками освітнього процесу", - йдеться в документі.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

Перенесення загального тестування

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) у 2020 році пройде з дотриманням соціального дистанціювання та з використанням засобів індивідуального захисту, повідомляють чиновники.

Всі дати проведення вступної кампанії у 2020 році пересунуто на місяць - тобто на серпень - з урахуванням прогнозу розвитку епідеміологічної ситуації. Для вступників на основі повної загальної середньої освіти (11 класів) реєстрація електронних кабінетів почнеться 1 серпня. Прийом заяв та документів буде здійснюватися з 13 по 22 серпня (для вступників за наслідками ЗНО) та до 16 серпня для вступників, які складатимуть вступні іспити в закладі вищої освіти.

"Творчі конкурси та вступні іспити на місця державного замовлення будуть проводитися з 1 по 12 серпня. Надання рекомендацій для зарахування на бюджет буде відбуватися не пізніше 27 серпня, а подача абітурієнтами документів для зарахування - до вечора 31 серпня", - сказано в повідомленні Міністерства освіти .

Формат та процедура проведення ЗНО в 2020 році не зміняться. Згідно правил, при складанні ЗНО в аудиторії перебуватимуть максимум 15 учасників та 2 інструктори. Обов'язковою є дистанція 1,5 метра між учасниками в аудиторії, яка, безумовно, буде дотримана в зв'язку з епідемією. Соціальне дистанціювання також буде забезпечено біля входу в приміщення, в якому буде проходити тестування, аби уникнути скупчення людей.

Учасники ЗНОФото: УНІАН

Без змін залишиться кількість тестів та їхній зміст. Кожен учасник може здати максимум 4 тести, а кількість завдань в них, яка ґрунтується на матеріалі, що його вивчали в квітні-травні 11 класу, мізерно мала. Таке завдання може бути тільки одним на весь тест, а тому Міністерство освіти вирішило, що передруковувати тираж тестових зошитів через малу кількість завдань недоцільно.

"ЗНО - це сума тестів за 2 роки, 10 та 11 клас. Дійсно, відсоток завдань, які учні повинні були б вивчити за весняний період - невисокий. Але зараз в державі в принципі немає готовності адаптувати питання під реальну оцінку знань. Франція, Іспанія, США взагаліскасували випускні тести. Естонія звела до двох обов'язкових: математики і мови. Україна пішла найлегшим для чиновників шляху. Адже можна було організувати інші форми оцінювання, від дистанційних тестів до конкурсів на рішення кейсів", - зазначив Микола Скиба.