RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Усик довів, що успішний кримчанин - той, хто під прапором України - експерт боксу

Лазуткін про бій Усик - Брієдіс

Лазуткін про бій Усик - Брієдіс Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Увечері 27 січня в Ризі відбудеться півфінальний бій Всесвітньої суперсерії боксу між українцем Олександром Усиком і латвійцем Майрісом Брієдісом. На кону стоятимуть не лише путівка у фінал турніру, але й чемпіонські пояси боксерів: титул WBO, яким володіє Усик, та WBC (Брієдіса).

Очікуваннями від бою поділився коментатор і експерт боксу ДМИТРО ЛАЗУТКІН. В інтерв'ю "Апострофу" він також висловив свою думку про скандальний епізод, що відбувся між Усиком та журналісткою одного з українських телеканалів на нещодавній прес-конференції у Києві через питання щодо анексованого Криму.

УСИК - БРІЄДІС: ДИВИТИСЯ ОНЛАЙН БІЙ

- Дмитре, які ваші очікування напередодні півфінального бою Всесвітньої суперсерії боксу між українцем Олександром Усиком і латвійцем Майрісом Брієдісом?

- У Всесвітній суперсерії боксу, з одного боку, все складається вкрай драматично, а, з іншого боку, доволі прогнозовано. Тому я очікую яскравого, хорошого поєдинку, оскільки суперник Олександра Усика – це дуже дисциплінований боєць, хлопець зі справжнім бійцівським характером. Він був чемпіоном Європи з кікбоксингу, потім непогано боксував, ставши чемпіоном світу серед профі. У нього були серйозні суперники – ті ж [Майк] Перес, [Марко] Хук і [Оланреваджу] Дурадола. Він, до речі, колись перемагав і нашого [Павла] Журавльова, теж доволі гідного файтера, який зараз претендує на пояс чемпіона Glory, найпрестижнішої кікбоксерської організації. Тобто з характером і волею до перемоги в Брієдіса все в порядку. Плюс він є людиною зі стабільною психікою. Тобто в нього з головою все нормально, як і в Олександра Усика, тому що він, як кажуть, "непробитий" боксер.

Я думаю, що буде дуже цікавий бій, зважаючи на те, що трибуни вестимуть Брієдіса вперед і не даватимуть йому здатися. В принципі, Майріс і не збирається здаватися, а планує завершити цей бій перемогою.

Натомість все ж є певні переваги у швидкості в Олександра Усика, на які ми будемо розраховувати.

За силою удару можна співставляти – Олександра називають безударним, але й про Брієдіса кажуть таке. Я думаю, що як у першому, так і в другому випадках це не зовсім вірно, тому що динаміка їхніх рухів і сила удару пов’язані між собою. Якщо Усик зупиниться та сильно проб’є, то мало хто з суперників встоїть. Натомість в Олександра динамічний стиль, він дуже рухливий під час бою і це робить його ціллю, в яку непросто влучити. Хоча й Усик пропускає під час поєдинку, як і Брієдіс. Але Олександр добре тримає удар і, мені здається, вирішальним тут має стати те, що Олександр їде на бій з чудовим настроєм, він відчуває чудовий кураж.

Бачив Усика в Буковелі під час його підготовчих зборів, і думаю, що ця радість, з якою він йде до бою, радість того, що у нього є можливість об’єднати пояси, допоможуть йому відчути цей кураж і на ньому провести поєдинок.

Я переконаний, що цей бій не буде легким і як мінімум протриває 9 раундів. У важкій вазі не так просто прогнозувати перебіг бою і сказати, що буде так і так, оскільки є чимало чинників, які взагалі не залежать від того чи іншого боксера. Все складеться непросто, але, ясна річ, що недарма Олександра називають фаворитом цього поєдинку. Хоча перестрибувати через голову Брієдіса в жодному випадку не варто. Це боксер, якого треба поважати. І, лише поважаючи, можна перемогти.

- З того, що ви бачили, як пройшла підготовка Усика до бою? Чи були якісь особливості під час тренувального процесу?

- Я не відстежував його тренувальний процес, оскільки це "закритий світ". Але можна говорити навіть про те, які спаринг-партнери були у нього. Цього разу Олександр запросив до свого табору дуже гідних і титулованих спаринг-партнерів (британець Айзек Чемберлейн, нігерієць Мікаель Лаваль, росіянин Олексій Папін, поляк Матеуш Мастернак). Це говорить про те, з якою серйозністю він ставиться до поєдинку проти Брієдіса. І, я думаю, його дуже добре вивчили у тренерському штабі Олександра Усика, проаналізували його дії і, я переконаний, будуть сюрпризи для боксера з Латвії, тому що Олександр як рухливий, так і має хорошу техніку. В той же час Усик є шульгою, а Брієдіс не так просто боксує з боксерами, які працюють у стійці шульги.

Усик провів відкрите тренування в Ризі facebook.com/Alexanderusyk
1 / 1
Усик провів відкрите тренування в Ризі facebook.com/Alexanderusyk
1 / 1
Усик провів відкрите тренування в Ризі facebook.com/Alexanderusyk
1 / 1

- Букмекери вважають Усика беззаперечним фаворитом бою. Як ви вважаєте, чи дійсно Усик на голову сильніший за Брієдіса, адже коефіцієнти говорять саме про це?

- Я думаю, що аналітики букмекерських контор – це доволі розумні люди, тому що там йдеться про доволі великі гроші. Але водночас закликаю всіх не забувати, що Майріс Брієдіс боксуватиме у Ризі, своєму місті, де його знають і люблять не лише колеги по роботі в поліції, але й прості люди. Багато хто полюбив бокс і почав стежити за ним в Латвії завдяки тому, що Майріс Брієдіс своїми успіхами надихнув людей на це.

Психологічний чинник взагалі не можна відкидати. Я б не казав, що однозначно Усик є фаворитом. Так, десь у нього більше шансів, як на мене, тому що все таки зустрічаються два контрпанчери, один з яких, Олександр Усик, зарекомендував себе як боксер, котрий може непогано працювати і першим номером. До того ж, в Усика є динаміка, зміщення з лінії атаки, особливі елементи стилю. Все це може бути тим плюсом, який дозволить схилити шальки терезів на свою користь. Але я б казав про це обережно, тому що коли впертий, наполегливий і дисциплінований боксер проводить поєдинок у себе вдома, то не можна скидати його з рахунків.

- У Брієдіса в Ризі буде потужна підтримка. А якої підтримки чекати Усику?

- Рига не так далеко, і дуже багато українців приїдуть туди, тому що це по кишені чималій кількості наших співгромадян. І буде дуже велике бажання підтримати Усика на красивій арені в об’єднавчому поєдинку, долучитися до історії.

Ясна річ, що фанів Брієдіса буде більше. Втім, голоси українців лунатимуть, і ми точно їх почуємо.

- Ще цікава деталь. Обидва боксери не так давно билися зі знаменитим німецьким боксером Марко Хуком. Усик переміг німця у попередньому бою, а Брієдіс виграв у Хука трохи раніше. Як вважаєте, чи приділили команди боксерів достатньо уваги їхнім боям саме проти Хука?

- Однозначно, обидві сторони добре вивчили попередні поєдинки. Вони дивилися не лише останні та передостанні бої. Але те, що Олександр і Майріс побили Хука, нічого не означає. Це означає лише те, що Брієдіс і Усик сильніші за Хука на даний момент.

- Ваш прогноз на бій – він завершиться достроково чи за очками?

- Мені здається, що поєдинок протриває не менше дев’яти раундів. Це єдине, що я можу сказати. Думаю, що Олександр Усик має перемагати. Хоча для цього він має налаштуватися на серйозний бокс, із чим у нього не має бути проблем. Знову ж таки – має бути натхнення, кураж і тоді буде результат. Але перемогти буде важко.

- Питання, яке не стосується безпосередньо бою. На прес-конференції у Києві в Усика відбулася словесна перепалка з журналісткою, яка в нього питала щодо Криму. І він досить гостро відповів на звинувачення реплікою "собачі запитання, провокатори" тощо. Як ви прокоментуєте цю ситуацію?

- Мені дуже імпонує позиція Олександра Усика, тому що він впевнений у своїх словах. Навіть коли його тренер Сергій Ватаманюк хотів відповісти за нього, ніби захистити свого підопічного, Олександр сказав: "Ні, я сам" і на гострі запитання відповідав також гостро. Це нормально, тому що він живе в реальності, яку бачить, і він так відчуває світ як мінімум.

Давайте не забувати, що для Олександра Усика одним із взірців є легендарний Мухаммед Алі. А ми пам’ятаємо громадянську позицію Алі, яка також могла йти врозріз із думками багатьох людей, які вважали себе патріотами США тоді.

Олександр Усик відстоює своє право на релігійні погляди, віру, і кидати в нього каміння – це абсолютне безглуздя.

І, врешті-решт, давайте пам’ятати, що він дійсно доводить, що успішний кримчанин зараз – це той, який виступає під українським прапором, який представляє Україну. Приклад Олександра Усика в боксі, приклад Джамали на Євробаченні – це дуже яскраво і перекреслює величезні потоки пропаганди з іншого боку. Це доводить, що хочеш бути успішним, ти з Криму, представляй Україну, не зраджуй свою Батьківщину, будь з синьо-жовтим прапором – це може стати шляхом до перемог, успіхів та визнання.

- А чи ця позиція надихає його додатково?

- Його надихає його віра, тому що вона щира. І ця щирість особисто у мене викликає симпатію.

Також його надихає впевненість у своїх силах, тому що в нього сильний штаб, хороші наставники, гідні спаринг-партнери і школа, яка заслуговує на повагу. І це все разом створює певну гармонію і цілісність, яка допомагає йому виходити в ринг і перемагати.

- У другому півфіналі цієї боксерської Ліги чемпіонів зустрінуться кубинець Юнієр Дортікос і росіянин Мурат Гассієв. Хто фаворит у цій парі?

- Однозначно, я би не віддав перевагу Гассієву в Сочі. Кубинець вже відправив на канвас росіянина Кудряшова, і він дуже впевнений в собі. Якщо там не буде якихось підводних течій, можливо якихось фінансових потоків і домовленостей під килимом, то на нас чекає бій, де є два абсолютно рівних боксери.

Мурат Гассієв і Юнієр Дортікос Фото: Stephanie Trapp / RingStar

І Дортікос, і Гассієв приїдуть у Сочі за перемогою, а те, що Дортікос зробив з Кудряшовим, "виливши" відро холодної води на голови деяких людей, які робили з нього абсолютну зірку – це доволі серйозна заявка, яка надихнула кубинця.

Більше того, заяви кубинця – дуже й дуже сміливі. Якщо суто спортивна складова буде вирішальною, то я б не віддавав перевагу російському боксеру. Дортікос має хорошу техніку і удар, від якого, як ми бачимо, люди падають.

- Такі турніри, як Всесвітня суперсерія – це майбутнє боксу? Чи мають вони потенціал у майбутньому?

- Такі турніри, як Всесвітня суперсерія боксу, є фактично відповіддю на запит боксерської спільноти, коли є кілька чемпіонів, а люди хочуть мати одного. Тому що все таки має бути один чемпіон світу, і це нормально. Інакше можна зробити, наприклад, 20 версій і в одній вазі матимемо 20 чемпіонів. Це абсурд. Тому такі турніри – це звуження до об’єктивної реальності.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії