RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Олімпійський чемпіон Абраменко: З моїм відходом фрістайл закінчить своє існування в Україні

Абраменко про олімпійську перемогу, проблеми у фрістайлі та бойкот змагань у Росії

Абраменко про олімпійську перемогу, проблеми у фрістайлі та бойкот змагань у Росії Олександр Абраменко Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Фрістайліст Олександр Абраменко виявився єдиним українським спортсменом, хто виборов медаль на Олімпійських іграх-2018 у Пхьончхані.

В інтерв'ю "Апострофу" олімпійський чемпіон у лижній акробатиці поділився емоціями від перемоги, розповів про плани на майбутнє, назвав тривожний момент в українському фрістайлі та висловив свою точку зору про те, чи потрібно українським спортсменам бойкотувати змагання в Росії.

- Сашко, ви вже звикли до уваги та всіх цих привітань?

- Так. Уже навіть дратує трохи (посміхається).

- Які плани на найближчий час?

- Зараз кінець сезону, буду відпочивати. Взагалі немає ніяких планів. Я починаю свій день з дзвінка і закінчую тим же. Не було ще часу відпочити і все переосмислити.

- До травня плануєте відпочивати?

- Звичайно!

- З чим збираєтеся йти в наступний сезон? Про що мрієте після олімпійського золота?

- Хочу медаль чемпіонату світу. Для колекції.

- Відкриєте вдома кімнату для трофеїв?

- Так (посміхається).

"Золотий" стрибок Олександра Абраменка на Олімпіаді-2018 в Пхенчхані в чоловічому фрістайлі Фото: НОК України

- Зараз багатьох цікавить, чи збираєтеся ви на Олімпіаду-2022 у Пекін?

- Олімпійський сезон - дуже тривалий період. Таке загадувати взагалі не можна. Але мені б однозначно хотілося, а там час покаже.

- Чи є гідний резерв, який зможе претендувати на такі ж високі результати?

- На даний момент, на мій превеликий жаль, немає нікого такого ж рівня. Навіть мінімум такого ж рівня і близько нікого немає. Це дуже сумно. Якщо ніяких баз не будуватиметься, не розвиватиметься спорт, то, на жаль, і майбутнього у цього спорту не буде. Якщо я закінчу кар'єру, то фрістайл, зокрема акробатика, так само закінчить своє існування в Україні.

- Після вашої перемоги одним з найпопулярніших кадрів стала фотографія спортивного комплексу в Миколаєві, де ви починали займатися спортом. Його ще можна якось відновити, як вважаєте?

- Якщо відновлювати - то тільки для дітей. Для мого рівня там не вийде створити умови, щоб тренуватися нормально. Як би його не намагалися відновлювати. Щоб професійно тренуватися і готуватися до міжнародних змагань удома, треба побудувати повністю сучасний комплекс.

Трамплін в Миколаєві, на якому колись тренувався спортсмен

- Ви готові брати участь у тому, щоб ініціювати будівництво таких баз? Чи це не ваша турбота?

- Це не моя компетенція. Повинна бути ініціатива від країни. Що я можу зробити? Що від мене потрібно було, я вже зробив, вигравши золоту медаль Олімпіади і гідно представивши країну. А далі, якби я навіть хотів, я не знаю, як це треба робити.

- Що все ж має статися для того, щоб фрістайл повноцінно відродився?

- У нас є всі природні умови. Але елементарно потрібні місця, де була б можливість тренуватися, потрібні місця, де можна вирощувати нових чемпіонів. Без цього розвиток просто неможливий. Без цього всі інші розмови марні.

- Небагато хто сподівався на золоту медаль саме у фрістайлі. Завдяки чому вдалося досягти такого результату, ви як думаєте?

- Багато хто зараз запитує про це. Я сам сподівався на "бронзу" або "срібло", оскільки була сильна конкуренція. Але вийшло показати найкращий результат. Це все стара школа. Тобто завдяки старій школі зараз є результат. Тому, якщо зараз не буде нічого нового зроблено, результату подальшого вже чекати не варто. З іншим то все нормально, он сніг ще лежить. Вже весна, а сніг лежить. Які можуть бути проблеми?

Церемонія нагородження чемпіона зимових Олімпійських Ігор 2018 в Кореї Олександра Абраменка в Києві Фото: Олександр Гончаров / Апостроф
1 / 1
На церемонії нагородження був присутній міністр молоді та спорту Ігор Жданов Фото: Олександр Гончаров / Апостроф
1 / 1
Головний експерт Національного реєстру Книги рекордів України Віталій Зорін зафіксував "рекордне досягнення" Олександра Абраменка - "перший олімпійський чемпіон з фрістайлу в Україні" Фото: Олександр Гончаров / Апостроф
1 / 1
Для володаря олімпійського золота ювеліри спеціально виготовили золотий перстень Фото: Олександр Гончаров / Апостроф
1 / 1
Олександр Абраменко Фото: Олександр Гончаров / Апостроф
1 / 1
Переможець зимової Олімпіади Олександр Абраменко отримав додаткове матеріальне заохочення в розмірі 500 000 гривень Фото: Олександр Гончаров / Апостроф
1 / 1
У травні розв'язку біля метро "Лівобережна" прикрасить іменна клумба на честь Олександра Фото: Олександр Гончаров / Апостроф
1 / 1
На церемонії гостей пригощали святковим короваєм на честь чемпіона Фото: Олександр Гончаров / Апостроф
1 / 1

- Вас зараз всіляко вітають, дарували багато всього. А з боку держави якась допомога є? Про житло говорили.

- Так, міська влада подарувала мені квартиру в Миколаєві. У Києві з квартирою допоміг президент федерації Володимир Михайлович.

- Останнім часом активно розкручується тема змагань у Росії. Зараз українцям наполегливо не рекомендують і навіть забороняють брати участь у змаганнях в Росії.

- Я про це ще не думав. Тому нічого відповісти не можу.

- А в цілому, вам не здається, що це неправильно?

- Кожен дивиться на цю ситуацію зі своєї точки зору. Ми від етапу в Росії відмовилися, тому що фізично не встигали. Як буде далі - подивимося в новому сезоні.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії