RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна обганяє Росію за сумою футбольних досягнень, а куди далі? - відомий журналіст

Артем Франков поділився очікуваннями від фіналу Ліги чемпіонів

У суботу, 26 травня, на НСК "Олімпійський" в Києві відбудеться фінальний матч Ліги чемпіонів-2018 між іспанським "Реалом" і англійським "Ліверпулем".

Хто фаворит майбутнього фіналу, які дивіденди отримає Україна від проведення матчу і як судді вплинули на склад учасників фіналу Ліги чемпіонів - про це та багато іншого в інтерв'ю "Апострофу" розповів головний редактор журналу "Футбол" АРТЕМ ФРАНКОВ.

РЕАЛ - ЛІВЕРПУЛЬ ДИВИТИСЯ ОНЛАЙН ФІНАЛ ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ

- У суботу, 26 травня, на нас чекає історична подія - фінал Ліги чемпіонів в Києві. Які ваші очікування від майбутнього свята футболу?

- По-перше, я дуже задоволений, що у фіналі зійшлися "Реал" і "Ліверпуль" - це буде бомба! Це буде подія! Припустімо, був би фінал "Баварія" - "Рома" - це не те. Про суддівство, про справедливість і несправедливість, які властиві футболу, ми поговоримо окремо. Але взагалі саме ім'я цього фіналу і та ідея, що фінал 1981 року, коли "Ліверпуль" обіграв "Реал" з рахунком 1:0 завдяки голу на 82-й хвилині, переїжджає з Парижа до Києва, зворотнім шляхом Анни Ярославни, мені дуже подобається. Це можна розкручувати і якось подавати.

У будь-якому випадку, фінал Ліги чемпіонів - це дуже класна подія. І я дуже вдячний тим людям, які зробили все для того, щоб ця подія з'явилася. У мене своє бачення з приводу того, хто саме відповідає за такий подарунок нашій країні та нашій столиці.

- Чи справедливо те, що у фіналі зіграють ці дві команди або можна було побачити когось іншого?

- Розумієте, "Реал" наплював на внутрішній чемпіонат, причому відверто. Наплював з тієї причини, що вони все виграли минулого року і, вочевидь, вирішили розслабитися. Восени команда була ніяка, але рівень групових турнірів Ліги чемпіонів дозволяє "Реалу" проходити їх лівою ногою, що він в принципі і зробив, зокрема зазнавши поразки від "Тоттенхема" і поступившись англійцям першим місцем у групі. "Реал" по-справжньому включився єврокубковою весною і продемонстрував нам, що таке досвід. Є нематеріальні категорії: досвідчена команда, дух переможця і так далі. Ми бачимо, що "Реал" начебто і розслабляється, начебто його й можна бити, а ніяк не виходить.

Щодо суддівства будемо говорити окремо, напевно?

- Так, звичайно.

- Кошмар. У мене таке враження, що рішення IFAB, тобто комісії з правил футболу, про те, що відеоповтори узаконені, просто-напросто розслабило арбітрів, і вони почали працювати гірше. Вони відчувають за спиною цю могутню підпору, адже можна перевірити, чи був пенальті, чи був гол, чи був офсайд. І навіть, коли відеоповтори ще не введені, як у нинішній Лізі чемпіонів, вони вже...

Розумієте, судили досвідчені арбітри. Наприклад, на матчі "Реал" - "Баварія" працював турецький арбітр Джюнейт Чакир, який славиться своєю непідкупністю, жорсткістю рішень. Як можна було не поставити пенальті, коли Марсело зіграв рукою після подачі Кімміха (у матчі-відповіді за рахунку 2:2, - "Апостроф")? Я, чесно кажучи, вважаю це знущанням. Причому він все це прекрасно бачив. Можна посилатися на що завгодно, наприклад, невелику відстань між тим, хто б'є, і гравцем, але підставлена рука - це пенальті.

Та ж історія в матчі "Рома" - "Ліверпуль". Якщо не помиляюся, на 66-й хвилині матчу за рахунку 2:2 стався епізод, коли після удару Шика рукою грає Трент Александер-Арнольд. Це червона картка і пенальті. Чи вистачило б "Ромі" півгодини, щоб ліквідувати перевагу англійців у 3 м'ячі? Я не знаю. Але це пенальті.

І ми бачимо такі кричущі результативні помилки. Причому я розповів далеко не про всі епізоди. Ми можемо повернутися до історичного матчу "Реал" - "Ювентус", який нескоро зітреться з пам'яті уболівальників, і посперечаємось на тему, чи був там пенальті взагалі, чи повинен був англійський арбітр Майкл Олівер цей пенальті ставити (епізод на останній хвилині матчу "Реал" - "Ювентус", коли суддя призначив пенальті за спірний фол проти Лукаса Васкеса, - "Апостроф").

Але саме у півфіналах відбулися такі кричущі помилки. Я не уявляю, як арбітри можуть це виправдати. Тим більше, в арбітрів абсолютно загадкова обітниця мовчання: вони ніколи не коментують свої рішення. А було б непогано пояснити, що ж вони накоїли. Тим більше, навіть сам Марсело визнає, що він зіграв рукою (у півфінальному матчі з "Баварією", - "Апостроф").

- У "Реала" є дух переможців. Цього не можна сказати про нинішній "Ліверпуль". Чому саме "Ліверпуль" став другим фіналістом?

- Я вважаю, що дух Юргена Клоппа крутіший, ніж будь-який дух переможців, тому що це дуже спеціальний дух, і "Ліверпуль" дійсно заслуговує на потрапляння у фінал, незважаючи на всі суддівські "ляпи". Між іншим, ми прекрасно пам'ятаємо, що один із голів "Ліверпуля" в домашньому матчі з "Манчестер Сіті" забили якраз із офсайду, а в матчі-відповіді був скасований чистий гол "Манчестер Сіті" через уявний офсайд.

Дійсно, якби відеоасистент рефері вже працював у Лізі чемпіонів, то у фіналі були б зовсім інші команди. Але я радий бачити "Ліверпуль" у фіналі, якщо говорити з точки зору вболівальників. Мені подобається протистояння англійських та іспанських команд. Зрештою, це два найсильніших чемпіонати.

Фото: EPA/UPG

Читайте також: Доводиться добиратися через Донецьк: американське видання зганьбилося зі статтею про фінал Ліги чемпіонів в Києві

- А взагалі кого ви хотіли би бачити саме в київському фіналі?

- Звичайно, я б хотів бачити фінал "Челсі" - "Динамо" Київ. Мені це було б цікаво, довелося б навіть у якійсь мірі поділити симпатії, тому що я щиро вболіваю як за "Челсі", так і за київське "Динамо". Але це з розряду фантастики. Тому що для початку потрібно виходити в групові турніри Ліги Чемпіонів. А "Динамо", на жаль, свою головну помилку зробило ще влітку, коли абсолютно незрозуміло як поступилося "юним хлопчикам" зі Швейцарії.

- Повернімося до фіналу: на чиєму боці будуть ваші уподобання? Кого вважаєте фаворитом фіналу?

- Звичайно, "Ліверпуль". Без питань. Я в жодному разі не є любителем іспанського футболу, але я любитель англійського футболу.

- Які козирі є у "Ліверпуля" в порівнянні з "Реалом"?

- У "Ліверпуля" є абсолютно божевільне атакуюче тріо: Салах, Мане і Фірміно. Це тріо вже побило рекорд будь-яких інших "трійок" форвардів, тих же "Барселони" і "Реала", за кількістю м'ячів в Лізі чемпіонів. У них зараз, якщо не помиляюся, 29 м'ячів: по 10 забили Фірміно і Салах і 9 - Мане. Це більше, ніж легендарне мадридське тріо ВВС, тобто Бейл, Бензема і Кріштіану Роналду; це більше, ніж Мессі, Суарес і Неймар у складі "Барселони". Таким чином, ось і козир "Ліверпуля": чудова форма його атакуючих гравців. Звичайно, в обороні там все набагато гірше.

- А які козирі у "Реала"?

- В принципі, ті ж. Але у "Реала" є ще такий козир, що в будь-якому випадку йому трішечки допоможуть, якщо що.

- Ви вважаєте, що в фіналі це теж можливо?

- Я взагалі не можу пригадати суддівських помилок проти "Реала" у вирішальних матчах. Помилки за "Реал" я можу пригадати, починаючи з 1998 року, коли Королівський клуб ще за Юппа Хайнкеса виграв Лігу чемпіонів завдяки голу, забитому з офсайду. "Ювентус" тоді став жертвою суддівського свавілля і дуже активно згадував це, коли вони зустрічалися з "Реалом" у чвертьфіналі цієї Ліги.

- Якщо брати рівну гру, в якій не буде місця помилкам, чого реально чекати?

- Дискваліфікація Каземіро - це втрата для "Реала". Я вважаю, що оборона "Реала" досить слабка, щоб протистояти "Ліверпулю". Це козир мерсисайдців.

Але, в принципі, я вважаю "Реал" фаворитом фіналу. Ми нікуди від цього не дінемося. Мене дуже обнадіяло, що Кріштіану Роналду "запоров" усі свої моменти в півфіналі, особливо момент в матчі-відповіді, коли він просто шарахнув з вигідного положення вище воріт. Я сподіваюся, що він продовжить цю традицію і в Києві. Я щиро йому цього бажаю. Прошу вибачення у вболівальників "Реала", яких в нашій країні дуже багато, але я розповідаю про свої симпатії в даний момент. Я хочу, щоб виграв англійський футбол. Більше того, навіть якщо б я симпатизував "Реалу", вважаю, що тотальне домінування однієї з команд вбиває турнір. А я не хочу, щоб Ліга чемпіонів померла.

Читайте також: Їдемо не футболками мінятися: в "Ліверпулі" розповіли про настрій на матч проти "Реала" в фіналі Ліги чемпіонів

- Тобто ви вважаєте, що "Реал", який виграє три турніри поспіль, це...

- Це дуже погано для футболу. Це буде черговим підтвердженням того, що за гроші можна зробити все.

- Але ж це буде найбільше досягнення в історії Ліги чемпіонів.

- Насправді нічого страшного не станеться, і ми з вами це розуміємо. Спонсори нікуди не дінуться від Ліги чемпіонів. Але ставлення вболівальника, коли одна команда бере і виграє все... Чи варто цю Лігу чемпіонів дивитися, якщо "Реал" збереться в певний момент і обіграє всіх?

- А те, що фінал Ліги Чемпіонів пройде в Києві, чи зіграє позитивну роль для українського футболу?

- Для українського футболу це ніяк не зіграє. Можливо, комусь щось там ввижається, але я мушу розчарувати: це дійсно просто захід режиму Євробачення, який пройде у Києві. Слава Богу, що він є. На ньому можна добре заробити, на ньому можна було би підняти інфраструктуру Києва. Але я, на жаль, не бачу ніяких рухів, крім як косметичного ремонту на самому "Олімпійському".

Київ дійсно футбольне місто, але скільки у нас діючих стадіонів? Ми згадуємо НСК "Олімпійський", "Динамо" імені Лобановського, "Оболонь-Арену". Є ще стадіон "Локомотив" з штучним покриттям. А скільки у нас стадіонів знаходиться в занедбаному стані? І "Арсенал", і ЦСК ЗСУ, і легендарний стадіон "Старт", де відбувся так званий "матч смерті".

Хотілося б отримати поштовх до того, щоб обов'язково реконструювати всі ці арени. А Ліга чемпіонів пройде повз усе це, залишившись дуже престижним заходом, тому що всюди буде відмітка: "2018 рік, Київ". А в Росії це було, коли у 2008 році фінал відбувся у Москві. Тут ми наздоганяємо нашого найжорстокішого конкурента як мінімум. Але оскільки у нього не було чемпіонату Європи, то ми обходимо його за сумою футбольних досягнень. Це чудово, і мені просто хотілося б знати, куди ми далі рухатимемося.

Фото: EPA/UPG

- А, справді, куди?

- Цікаве запитання. Пам'ятаєте, свого часу були плани провести Зимову Олімпіаду-2022. Але розмови вщухли. Насправді, мені хочеться, щоб у нашому спорті було якомога менше політики, щоб наш спорт мав достатнє фінансування для того, щоб розвиватися.

Ми не говоримо про футбол. Він сам по собі хороший, йому не потрібні додаткові гроші від держави, щоб розвиватися. Я взагалі категорично проти того, щоб професійні футбольні клуби фінансувалися з держбюджету або місцевих бюджетів. У нас є маса інших потреб. Є масовий спорт, та ж фізкультура, про яку ми говоримо. Саме це корисно для людей, це здоров'я нації.

Професійний спорт - це не здоров'я нації, а, в кращому випадку, реклама здорового способу життя. Хоча зараз я сумніваюся, що сучасні професійні футболісти уособлюють собою рекламу здорового способу життя.

- Тим не менш, у нас грандіозна подія, на яку зверне увагу весь світ, тому що Ліга чемпіонів - подія світового масштабу. Які ще можуть бути дивіденди, крім грошей?

- Безумовно, будуть іміджеві дивіденди. Ми - цивілізована європейська столиця. Ми приймаємо фінал Ліги чемпіонів. І це, в будь-якому випадку, подія: це десятки тисяч людей, які побувають у Києві та розкажуть всьому світу, що тут добре. Так було в 2012 році: я пам'ятаю цих шведів у Києві, голландців у Харкові. Вони щиро любили Україну, їм було тут добре - і це ж прекрасно! Питання навіть не в тому, що вони привезуть гроші. Є якісь, врешті-решт, і людські мотиви.

- Це теж може зіграти?

- Звичайно. Адже вони скажуть: "Господи, нам тут було добре, класна країна. Як ми можемо не бути з нею в одній організації?"

- Також є інформація, що деяких російських журналістів не пустять на фінал.

- Є законодавство України. Безумовно, якщо знайдуть неправильні позначки в паспорті, то... Але, наскільки я знаю, всі росіяни попереджені і озброєні. Нещодавно читав матеріал про те, що якщо хочеш поїхати на Лігу чемпіонів до Києва, ти в жодному разі не повинен зізнаватися, що відвідував Крим за російським паспортом. А оскільки наша база даних не може це перевірити, то якщо ти не дуже публічна особа, жодних проблем у перетині російсько-українського кордону у тебе не виникне. Можливо, я в даному випадку ображаю наші силові структури, але ось таке я прочитав.

- А те, що приїдуть уболівальники з Росії, якось впливатиме на ситуацію?

- Чесно кажучи, думаю, ніяк. По-перше, у них же на лобі не написано, що вони з Росії: розмовляють вони тією ж російською мовою і навряд чи вони приїдуть сюди з метою влаштовувати якісь диверсії. Так що я не передбачаю жодних неприємностей з цього приводу.

Випереджаючи ваше запитання з приводу можливих неприємностей з фанатами взагалі, я скажу, що на фіналі Ліги чемпіонів це нереально, тому що тут немає фан-секторів. Усі квитки розподіляються за лотереями, за квотами і так далі, тому практично неможливо створити фан-сектор або якусь організовану групу, яка може влаштувати безлад.

- Англійські вболівальники дуже відомі своїм темпераментом. Чи можливі в Києві якісь провокації? Наприклад, з української сторони, тому що наші теж здатні.

- Ви знаєте, наші вболівальники просто люблять бити англійців: хапають їх і б'ють, бо думають, що це дуже хороший спосіб самоствердження. Я дуже сподіваюся, що все зведеться до гостинності та спільних пиятик, але не до спільних сутичок. Якщо ж буде якийсь "махач", то будь-ласка, якщо це буде попередньо погоджено: десь за містом зібралися, набили один одному пики і розійшлися, задоволені один одним. Але ще краще, якщо це буде футбольний поєдинок, припустімо, українських уболівальників проти англійських.

Читайте також

Реал - Баварія - 2:1 фантастичний камбек Королівського клубу у півфіналі Ліги чемпіонів

Реал та Баварія у фантастичному матчі визначили другого фіналіста Ліги чемпіонів

ПСЖ - Боруссія - 0:1 "шершні" у фіналі Ліги чемпіонів

Відбувся півфінальний матч у відповідь Ліги чемпіонів ПСЖ - БОРУСІЯ Дортмунд - дивитися live з Парижу

Боруссія - ПСЖ - 1:0 німці роблять маленький крок у фінал ЛЧ

Боруссія та ПСЖ зіграли перший матч у півфінальній стадії Ліги чемпіонів