RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи можна поєднувати куріння і спорт - поради експертів

Як шкідливі звички впливають на заняття спортом

Як шкідливі звички впливають на заняття спортом Фото: pixabay.com

Спорт - важлива складова здоров'я. Помірні фізичні навантаження необхідні, якщо ви багато працюєте за комп'ютером, ведете малорухливий спосіб життя або хочете підвищити рівень енергії. Багато хто займається спортом, продовжуючи при цьому вести звичний спосіб життя, вживаючи жирну їжу, порушувати режим харчування, пити алкоголь і курити. Ці фактори не дозволяють досягти бажаних результатів і негативно впливають на здоров'я. Як поєднати спорт і шкідливі звички, розбирався "Апостроф".

Спорт та алкоголь

Етиловий спирт, що міститься в алкоголі, завдає шкоди організму. Мозок сприймає етанол як токсин і дає імпульси іншим органам знешкодити отруту. Серед розповсюджених симптомів: навантаження на серце, втрата рідини, порушення координації та уповільнення реакції. Додаючи до цього фізичну активність, отримуємо погіршення симптомів: зневоднення, тахікардію, підвищений ризик травматизму, хворобливий стан.

Щоб поєднати непоєднуване, експерти надають кілька рекомендацій:

1. Заборона на заняття спортом відразу після вживання алкоголю. Навіть 50 мл алкоголю вимагають мінімум 4-х годин паузи перед фізичним навантаженням.

2. На ранок після вечірки уникайте тренувань, що дають навантаження на серце.

3. Пийте більше води – з кожним алкогольним напоєм організм втрачає 100 мл рідини.

4. Відмовтеся від вживання після тренування – алкоголь сприяє набору зайвої ваги та заважає відновленню після навантажень.

Спорт та куріння

Ризики для організму від поєднання куріння та спорту (у порівнянні із вживанням алкоголю в день тренування) значно вищі. Сигаретний дим скорочує обсяг кисню, який проходить через легені, звужує судини та заважає притоку крові. В результаті при зайняттях спортом частішає серцебиття і відчувається нездужання. Шкоду наносить куріння і після тренування – «розгарячений» організм швидше «всмоктує» шкідливі речовини, які надходять із димом сигарети.

За умови однакового навантаження некурця і курця, в останнього присутній ряд симптомів, що впливають на ефективність тренування: задишка, нудота, зниження витривалості, зростання кров'яного тиску, прискорене серцебиття. Багато хто спостерігає їх навіть у тих випадках, якщо перерва між викурюванням сигарети та тренуванням склала декілька годин.

Викурюючи сигарету до тренування, ви створюєте стрес для організму. Забиті смолами дихальні шляхи порушують насичення крові киснем, а нестача кисню уповільнює створення енергії та провокує задишку. Організм вирішує цю «проблему» шляхом збільшення частоти дихання, змушуючи серце інтенсивніше «ганяти» кров. Таке навантаження може привести до гіпертрофії серцевого м'яза та стати причиною розвитку серцево-судинних захворювань. І чим більше стаж куріння, тим менше толерантність організму до фізичного навантаження.

За рахунок фізичних навантажень людина скорочує вплив інших факторів ризику – знижується надлишкова вага, рівень холестерину і глюкози в крові. Регулярні тренування можуть допомогти курцям позбутися звички. Результати дослідження, проведеного вченими Національного науково-дослідного інституту в Тайвані, підтверджують: курці, які регулярно виконували фізичні вправи, мали на 55% більше шансів кинути курити, ніж ті, хто спортом не займався.

Курцям, які не можуть відмовитися від звички через сильну залежність, медична спільнота пропонує підхід «зменшення шкоди» (harm reduction) – перехід на менш шкідливі альтернативи з метою зниження впливу факторів ризику. Такий принцип поступово «оздоровлює» спосіб життя без стресу для організму й імпульсивних зривів.

Серед альтернативних продуктів для курців – нікотинові пластирі, жуйки, електронні системи доставки нікотину (ЕСДН). Вони є продуктами зниженого ризику, оскільки виключають тютюновий дим – найбільш небезпечний елемент куріння. Максимально наближені до звичного ритуалу і відчуттів – електронні системи доставки нікотину (електронні сигарети та системи нагрівання тютюну). Вони містять до 90-95% менше шкідливих речовин, ніж сигарети, і дають найвищий показник успішності при їх використанні для відмови від куріння.

Дослідження спеціалістів українського Інституту кардіології ім. Стражеско показало, що користувачі ЕСДН виконують фізичні вправи ефективніше, ніж курці (на 6,54%). Позитивна динаміка була зафіксована й в обмінних процесах організму – при частковій або повній відмові від сигарет в учасників збільшувався обсяг поглинання кисню під час навантажень та поліпшувався метаболізм. В результаті експерти дійшли висновку, що використання ЕСДН збільшує витривалість організму під час фізичних навантажень.

У будь-якому випадку, куріння, як і алкоголь, навряд чи можна назвати звичками, які сприяють здоровому способу життя. Важливо створювати сприятливі для нормального перебігу фізіологічних і психічних процесів умови. Це, в свою чергу, допоможе знизити ймовірність розвитку ряду захворювань і збільшить тривалість життя.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Спорт
Теги: курение

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії