RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розмахуючи шаблею: конфлікт між РФ і НАТО може викликати випадковість

Американські аналітики назвали конфлікт Росії і НАТО головною загрозою майбутнього року

Американські аналітики назвали конфлікт Росії і НАТО головною загрозою майбутнього року Аналітики американської Ради з міжнародних відносин в переліку головних загроз 2017 року на перше місце ставлять конфронтацію між Росією і країнами НАТО Фото: EPA/UPG

Згідно з доповіддю американської Ради з міжнародних відносин, потенційний конфлікт НАТО - Росія вкрай важливий для США, але не настільки вірогідний, як деякі інші конфлікти, зокрема, в Афганістані, Сирії, між Туреччиною і курдами. Сама по собі війна на Донбасі і можливе повномасштабне російське вторгнення розцінюються як середні за впливом на інтереси США. Минулого року в аналогічній доповіді робота на попередження зіткнення між Росією і НАТО потрапила у другу групу пріоритетів. Це говорить про те, що до 2017 року в США краще оцінили ризики загострення на російському напрямку. Потенційний конфлікт між країнами Північноатлантичного альянсу і РФ з високою долею ймовірності зачепить і Україну, про що говорять українські експерти. Втім, Росія, як їм здається, зараз більше зацікавлена у використанні важелів політичного впливу і не готова до війни із Заходом.

В пріоритеті для США

Нещодавно американська Рада по міжнародним відносинам (The Council on Foreign Relations, CFR), незалежний дослідницький центр, опублікувала свою щорічну доповідь про глобальні ризики та загрози, за якими потрібно стежити в 2017 році — Preventive Priorities Survey. Аналітики з Центру превентивної діяльності (Center for Preventive Action, CPA) попросили експертів в міжнародній політиці скласти свій рейтинг конфліктів, в залежності від ймовірності початку або подальшого загострення і важливості для національних інтересів США. В результаті дослідження виявилося, що серед головних — конфронтація між Росією і країнами НАТО, навмисна чи ненавмисна. Причиною такого конфлікту може послужити напористість РФ у Східній Європі, пишуть у CFR.

Такий же рівень значущості присвоїли кризі з Північною Кореєю, до якої може призвести тестування ядерних або міжконтинентальних балістичних ракет, військові провокації або внутрішня політична нестабільність. Крім того, у США дуже побоюються кібератак на найважливішу американську інфраструктуру і терористичних атак на США або союзників.

Правда, хоча всі ці ризики і є вкрай важливими, оскільки призведуть до військового залученню США через оборонні угоди або загрожують постачанню вкрай важливих для Америки ресурсів, експерти розцінюють їх ймовірність як помірну. На відміну від інших, які з високою ймовірність світ побачить в наступному році. У цьому списку Афганістан, де виріс градус насильства і нестабільності, що стало наслідком посилення Талібану — це загрожує стійкості уряду цієї країни. Далі за списком розмістилися потенційне загострення між Анкарою і курдами як усередині Туреччини, так і в довколишніх країнах; інтенсифікація громадянської війни в Сирії, що може включати і вторгнення зовнішніх сил. Всім вищевказаним загрозам аналітики присвоїли найвищу пріоритетність.

Середняки

Війна на Донбасі потрапила вже в другу по пріоритетності для США групу. Але для початку розповімо про ризики, які експерти, опитані CFR, вважають більш важливими, хоча і менш імовірними. Вашингтону потрібно стежити за розвитком ситуації в Східно-Китайському морі, де в боротьбі за спірний архіпелаг можуть зіткнутися Китай і Японія; а також за територіальними суперечками вже в Південно-Китайському морі, де КНР ризикує вступити у військове протистояння з однією або декількома регіональними країнами, що втягне в конфлікт і США.

Менш значущі, але, навпаки, більш ймовірні такі ризики. Політична нестабільність в ЄС, пов'язана з припливом біженців і мігрантів, може включати насильство по відношенню до них, масові заворушення та терористичні акти. Теракт чи заворушення в підконтрольному Індії Кашмірі призведуть до війни між Індією і Пакистаном. У тому ж Пакистані може зрости градус насильства та політичної нестабільності в результаті конфлікту з бойовиками і протистояння з опозицією. Політична нестабільність може посилитися і на Філіппінах, якщо буде рости неприйняття опозицією дій уряду.

Політичні розбіжності і збройні зіткнення між сунітами, шиїтами і курдами стануть причиною розпаду Іраку. Подібне може статися і в Ємені, де вторгнення Саудівської Аравії призвело до посилення громадянської війни з повстанцями хуситами. Жалюгідний сценарій, ймовірно, чекає і Лівію, де за поглибленням політичних розбіжностей і зростанням насильства може послідувати зовнішнє військове втручання. Збільшиться напруженість між ізраїльтянами і палестинцями, що спричинить за собою протести і військове протистояння. Авторитаризм керівництва Туреччини, котрий виріс після спроби перевороту у червні 2016 року, також може стати причиною посилення політичної нестабільності. У цьому ряду і війна на сході України: в CFR вважають, що в наступному році в Україні може посилитися протистояння на Донбасі між українськими військовими та "підтримуваними Росією бойовиками" з подальшим відвертим російськими військовими вторгненням.

Нарешті, з високою ймовірністю поглибиться економічна криза в Венесуелі, зросте політична нестабільність, що призведе до масових заворушень. Правда, на США це майже напевно буде мати обмежений вплив.

У третю по пріоритетності групу аналітики віднесли політична криза в Бурунді, Демократичній Республіці Конго, зіткнення в Ефіопії, Нігерії, Зімбабве, атаки терористів в Сомалі і сусідніх країнах, посилення громадянської війни в Південному Судані, політичну нестабільність в Таїланді, яка може послідувати за смертю короля в жовтні, а також в Колумбії, де зірвалася мирна угода між урядом і угрупуванням FARC. Знову може спалахнути і військовий конфлікт між Вірменією і Азербайджаном навколо спірного Нагірного Карабаху.

Що це означає для України

Слід звернути увагу на те, що рік тому в аналогічній доповіді нагорі рейтингу стояло посилення війни в Сирії. Велика кількість загроз співпаде зі списком на 2017 рік, але тоді конфлікт Росія – НАТО не вважався вкрай небезпечним. Він потрапив у другу за пріоритетністю групу і розцінювався як важливий, але малоймовірний. У цю ж групу тоді помістили і ризик ескалації на Донбасі разом з повномасштабним російським вторгненням. Важливість і реалістичність такого сценарію розцінювали як середню.

Якщо ж з деякою часткою ймовірності в 2017 році нас чекає військовий конфлікт між НАТО і Росією, він навряд чи омине Україну, яка опиниться між двох вогнів.

"США пріоритетизують свою діяльність, — пояснив "Апострофу" суть звіту експерт фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара, — говорять про те, куди вони повинні інвестувати свої зусилля. Природно, з моменту попереднього звіту вони оцінили, що робить Росія. Загалом ми можемо сказати, що РФ є на даний момент державою, нездатною домовлятися. По-друге, з точки зору Заходу, вона безпідставно займається розмахуванням шаблею, мілітаризацією — я маю у вигляді розміщення ракетних систем поблизу кордонів країн НАТО, навчання без інформування західних партнерів, патрулювання стратегічною авіацією і небезпечну поведінку з кораблями і літаками НАТО... Це все накопичилося".

Експерт вважає, що на Заході розуміють, що Росія дражнить їх, усвідомлюють слабкість її економіки і тому не бачать в РФ довгострокову загрозу, сподіваючись, що конфлікту можна уникнути шляхом діалогу і компромісів.

"Альянс відреагував на погрози Балтійським країнам. Але більш небезпечна ситуація в Чорному морі, яке фактично стало "руським морем". Присутність сил НАТО там обмежена і під загрозою. Це і створило більший вакуум безпеки тут, ніж у Балтійському регіоні. Імовірність конфлікту між Росією і НАТО є, але він почнеться швидше через випадковість, нерозуміння, відсутність комунікації між країнами. Природно, Путін буде піднімати планку, ескалувати ситуацію, тому що вважає, що він у більш вигідній позиції, і сподівається, що суперник зробить крок назад", — упевнений Хара.

Директор інформаційно-консалтингової компанії "Defense Express" Сергій Згурець важливість будь-яких конфліктів з РФ пояснює тим, що ця країна володіє ядерною міццю. "Думаю, оцінка можливості конфлікту з Росією, з точки зору ймовірності, викликана тією динамікою дій, які РФ зробила за два останніх роки з урахуванням бойових дій у Грузії. Тобто країна, яка (а) порушила всі домовленості, (б) намагається посилити свою бойову міць і (в) ігнорувала всі міжнародні угоди, які стосуються контролю над озброєннями та непорушності кордонів. В офіційних документах НАТО Росія розглядається як загроза, про що говорять заяви офіційних осіб. Що стосується Америки, то вона змушена безпосередньо не називати Росію загрозою і балансувати, враховуючи дії по таким країнам як Китай, боротьбу з ІДІЛ", — сказав Згурець у коментарі "Апострофу".

Військовий експерт вказує на те, що динаміка змін у світі набагато більш швидша, ніж показують будь-які прогнози: "Жоден прогноз не передбачав активізацію дій Росії по відношенню до України, захоплення Криму і так далі. Тому якось серйозно сприймати в сьогоднішньому мінливому світі прогнози сміливості я б не набрався".

"Військове протистояння включає як компонент демонстрацію сили, — продовжує Згурець. — Відносини між Росією і НАТО знаходяться на етапі, коли з обох сторін відбувається демонстрація сили і бойових можливостей. Чи переросте ця конфронтація безпосередньо в протистояння із застосуванням сил та засобів по цілям або військовим об'єктам противника? Такі ризики зберігаються завжди. Враховуючи прагнення Росії забезпечити контроль в першу чергу над країнами Балтії (а цей конфлікт передбачає залучення території Білорусі в це протистояння), ці ризики відбиваються і на наших інтересах, на нашому баченні побудови систем безпеки з точки зору відображення можливих загроз. Звичайно, ми будемо сприймати збільшення контингенту на території Білорусі як загрозу. Так чи інакше, ризики для України зростуть. Але, швидше за все, Росія буде намагатися використовувати політичні важелі впливу після зміни влади в Америці, виборів у Франції, ситуації в Німеччині. Ця можливість вплинути на розподіл сфер впливу — той шлях, який для РФ, мені здається, більш прийнятний. Росіяни намагатимуться розхитувати ситуацію скрізь, але на практиці їм може не вистачити сил і засобів".

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним