RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Здати Путіна: в оточенні Трампа розгорнулася гостра боротьба

З приводу зустрічі Путіна з Трампом у Вашингтоні розгорнулася серйозна боротьба

З приводу зустрічі Путіна з Трампом у Вашингтоні розгорнулася серйозна боротьба Фото: EPA/UPG

В адміністрації президента США Дональда Трампа підтвердили інформацію про те, що на полях саміту "Великої двадцятки" в Гамбурзі 7-8 липня відбудеться його зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним. В оточенні Трампа наполягають на тому, що нема потреби проводити цю зустріч, але, схоже, він з цим не погоджується і вимагає підготувати йому перелік поступок, на які може піти під час розмови з головою Кремля. Чому Трамп йде проти свого оточення і що очікують російські еліти від цієї зустрічі, "Апострофу" розповів російський політолог Андрій Піонтковський.

З приводу зустрічі Путіна з Трампом тут, у Вашингтоні, триває гостра боротьба. Істеблішмент, Конгрес, кабінет Трампа налаштовані вкрай різко стосовно Путіна. Міністр оборони США Джеймс Меттіс та радник президента з національної безпеки Герберт Макмастер категорично проти повномасштабної зустрічі. Але не можна уникнути того, що вони зіткнуться десь у коридорі біля туалету, як це було на останній зустрічі Путіна з Бараком Обамою, до речі, під час попереднього саміту "Великої двадцятки".

Ця зустріч дуже важлива з внутрішньополітичної точки зору в Росії - вся так звана російська еліта напружено за цим стежить. Оскільки виникли сумніви в тому, чи здатен Путін виконувати роль такого "інтерфейсу" у відносинах із Заходом, бути гарантом їх інтересів. І не тільки активів, а й всього стилю життя російських еліт, який теж пов'язаний із Заходом.

Якщо зустріч буде в коридорчику - це один сигнал російським елітам, що з цією людиною можна не сподіватися на нормалізацію відносин із Заходом. Якщо це буде зустріч, яку планує Трамп - сидять за столом години дві, на чолі делегацій - це зміцнить позиції Путіна. Трамп наполягає саме на такому форматі зустрічі, що обґрунтовується лише серйозними зав'язками Кремля на Трампа з можливим компроматом. Але вся логіка його політичного життя вимагає, щоб він здав свого улюбленого Путіна і йшов на загострення з ним. Цим він зніме багато питань в конфронтації з американською політичною елітою.

Час від часу він, я не знаю, як, чи то під впливом свого оточення, то бомбить сирійський аеродром, нещодавно знову погрожував це робити, а потім схаменувся і сахається в іншу сторону. Взагалі не позаздриш людині. Він кидається між двома загрозами: політичним бунтом в США аж до імпічменту і якоюсь неявною загрозою з боку Путіна. Те, що зараз відбувається - це приклад. Йому кажуть, що не потрібно йти на зустріч, а він вимагає надати йому список поступок, на які він може піти під час зустрічі з Путіним. Заради чого, незрозуміло. Заради просто абстрактного зміцнення відносин?

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним