RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми не хочемо ставати Росією, щоб її побороти, є інший шлях - посол Канади

Роман Ващук про українські реформи і російську зубну пасту

Роман Ващук про українські реформи і російську зубну пасту Роман Ващук Фото: УНІАН

Надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні РОМАН ВАЩУК в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів про ймовірність запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі, загрозу від "Північного потоку-2" для України та про прогрес у проведенні реформ.

- Наскільки реалістичним виглядає зараз розгортання миротворчої місії на Донбасі?

- Ми всі сподіваємося, що миротворча місія була б можливою, але її без згоди й участі Росії, на жаль, бути не може. Багато залежатиме від того, як буде еволюціонувати міжнародна ситуація. Наразі вона швидкоплинна, тож я б старався не робити якихось довгострокових прогнозів.

- Чим, на вашу думку, загрожує Україні "Північний потік-2"?

- Цей проект чітко націлений "Газпромом" на те, щоб обминути Україну і, можливо, мінімізувати ті транзитні оплати, які Україна тепер здобуває. З геополітичної точки зору ми критично ставимося до цієї ситуації, але ми спостерігаємо за цим, так би мовити, збоку. Ключовим у цій ситуації є рішення європейських країн, передусім Німеччини.

- Чи можна сказати, що одночасно із санкціями західні країни фінансово допомагають Росії?

- Життя не є чорно-білим. Я не буду розмірковувати щодо бізнесу й громадян інших держав, але, звісно, так само і в економічних відносинах України є, з одного боку, збройний конфлікт, а з іншого боку – продовжується певна форма торгівлі. Наприклад, в українських крамницях можна купити зубну пасту походженням з Російської Федерації. Це можна екстраполювати на інші країни.

- Росія доволі ефективно використовує слабкості західних демократій проти них. Чи можуть вони так само ефективно цьому протистояти?

- У цьому полягає великий виклик для нас, тому що ми не хочемо ставати Росією для того, щоб побороти Росію. Мені здається, відкрите суспільство може протистояти закритому. Досвід, скажімо, Другої світової війни щодо західних демократій демонструє, що це можливо. Нацисти виступали з доктриною, що західні країни гнилі, нічого не можуть і є повністю розколотими, але вони змогли себе мобілізувати й докластися до перемоги. Тож, гадаю, демократії здатні себе захистити, але це вимагає більшого напруження, більшої координації, більших зусиль, щоби дискутувати, але не пересваритися до смерті між собою, ніж в авторитарному суспільстві.

Для цього потрібно також розуміти, що є тактичне, а що стратегічне. У нас щойно була дискусія щодо того, як оцінювати двосторонні питання в центрально-східноєвропейському регіоні, чи повинні вони перешкоджати стратегічним рішенням. Це дуже актуально. Ми в Канаді, наприклад, вважаємо, що не потрібно виносити якісь двосторонні непорозуміння із необоронної сфери на рівень такого форуму, як НАТО.

- Ви маєте на увазі Угорщину?

- Я маю на увазі те, що коли країна має якусь освітню проблему, то її не розв’язують в Організації Північноатлантичного договору.

- Чи поділяє Канада занепокоєння багатьох західних партнерів щодо боротьби з корупцією в Україні?

- Ми, звісно, підтримуємо боротьбу з корупцією в Україні, але Україну не можна звести лише до цього питання. Це ще одна ситуація, де треба думати стратегічно й не варто піддаватися якійсь гіпертрофії одного питання супроти інших. Безумовно, впровадження антикорупційної системи важливе, але також є важливим, щоб правильно запрацював новий Верховний суд, продовжувалася реформа поліції, краще надавалися адміністративні послуги у ЦНАПах і через Міністерство юстиції. Усе це потрібно бачити в ширшому контексті. І не можна не помічати, що багато змін, які звузили простір для корупції, вже відбулися. Так, цей простір і далі для багатьох українців та інвесторів є завеликим, проте поступ є, і його просто потрібно послідовно продовжувати.

"Апостроф" поспілкувався з Романом Ващуком в межах 11-го Київського безпекового форуму.

Текст великого інтерв'ю з Романом Ващуком читайте на "Апострофі" найближчими днями.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним