RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Трамп вигадав для Путіна принизливу роль

Президент США застосовує особливу тактику проти глави Кремля

Президент США застосовує особливу тактику проти глави Кремля Фото з саміту G7, яке передає атмосферу, що панувала на зустрічі "Великої сімки", вже стало знаменитим Фото: Twitter/Steffen Seibert/German Federal Press Office

Перед візитом до Канади на саміт "Великої сімки" президент США Дональд Трамп заявив, що брати участь у зустрічі G7 має і Росія. Цей заклик підтримав і прем'єр Італії Джузеппе Конте. Що стоїть за заявами американського лідера і чому роль, приготована президентом США Володимиру Путіну, може бути принизливою для глави Кремля, "Апострофу" розповів російський блогер і фінансист Слава Рабинович.

Думаю, що заява Трампа про Росію і G7 – це черговий приклад тактики президента США, коли він для найбільшого результату намагається в процесі торгів про що-небудь з ким-небудь спочатку "наїхати", потім "від'їхати", застосовувати тактику доброго і злого поліцейських. Ми спостерігали це дуже яскраво в торгівлі з Кім Чен Ином щодо денуклеаризації Північної Кореї і зустрічі між ними. Можна сказати, що Трамп домігся свого: на цій стадії розвів і переміг свого партнера за переговорами.

Це яскравий, але не єдиний приклад: за час президентства Трампа ми бачили вже неодноразово застосування ним цієї тактики. Слова Трампа про участь Росії в саміті G7 насправді є, на мій погляд, приблизно тим же методом, який Трамп досить часто і успішно застосовує. Паралельно з цим не будемо забувати, що практика участі будь-яких країн, які формально не входять до "Великої сімки", насправді відома – у зустрічах іноді беруть участь глави інших держав.

Велике політичне (і не тільки) значення має розуміння статусу запрошеного лідера держави. Це може бути і статус шанованого, майже повноправного учасника. Або ж зовсім інший статус – буквально викликаного на килим. Це може бути й дещо принизливий статус "рознощика підносів із чашками чаю". Я думаю, що запрошення Путіна на килим або принизлива роль "рознощика чашок з чаєм" – це приблизно те, що Трамп мав на увазі, не називаючи це своїми словами. Він потенційно вважає, що бачити "пацієнта" наживо поблизу – набагато безпечніше для миру на всій планеті. Можливо, спроби залучити Путіна до участі у зустрічах – це таке періодичне спостереження у лікаря, а не потурання його злочинним діянням. Росія не повернеться до G7 за Путіна – це не те, що я відчув і зрозумів у словах Трампа.

Читайте також: В Путіна залишилося тільки два виходи з Кремля

Взагалі ж у тому, що сталося на саміті (який супроводжувався непорозумінням між Трампом та іншими світовими лідерами, - "Апостроф"), можливо, є якась небезпека для всього світу. Але не забуваймо, що серед великих держав світу, особливо з числа "сімки", періодично виникають різного роду проблеми, і якось після Другої світової війни вони завжди долаються. Це відбувається тому, що в цих країнах "Великої сімки" ніколи не відомо наперед, хто стане наступним главою держави. Якщо проблеми між країнами "Великої сімки" дійсно будуть підходити до тієї межі, яка називається "непереборні перешкоди", то, швидше за все, виборці цих країн переоберуть лідерів чи оберуть нових таким чином, що ці розбіжності як мінімум відійдуть назад від цієї межі.

Трамп обраний лише на чотири роки, і в цьому листопаді виповнюється вже два роки з моменту його обрання. Тому йому залишилося лише два. І ніхто не знає наразі, чи буде він переобраний на другий термін. Якщо він буде продовжувати антагонізувати весь світ, як зараз або ще гірше, Трампу, думаю, буде складно утриматися в президентському кріслі на другий термін.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може