RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

США завдадуть нового удару по Росії: Путін довго до цього йшов

Слава Рабинович про нові санкції проти Росії

Слава Рабинович про нові санкції проти Росії Фото: EPA/UPG

У США анонсували введення чергового пакету санкцій проти Росії через отруєння в Великобританії екс-розвідника Сергія Скрипаля. Перший пакет заходів введуть 22 серпня. У Росії ці заходи назвали ледь не оголошенням війни з боку Сполучених Штатів. Крім цього, в Конгресі США є багато інших ініціатив щодо введення нових санкцій проти РФ. Як в такій ситуації може відповісти Москва? На це питання "Апостроф" відповів російський блогер і фінансист Слава Рабинович.

Коли Туреччина заарештувала американського пастора, якого обвинувачують у нібито співучасті в держперевороті та співробітництві з переслідуваним Туреччиною проповідником [Фетхуллахом] Ґюленом, який знаходиться в США, Вашингтон ввів санкції проти міністрів юстиції та внутрішніх справ Туреччини. А Туреччина ввела дзеркальні санкції проти аналогічних чиновників США, при яких буде шукати активи цих американських міністрів в Туреччині, і якщо такі знайде, то вони будуть заморожені. Нічого, крім дикого реготу, це не викликає. І аналогічну клоунаду, звичайно, може влаштувати і Росія. Але в тому-то й сенс різних американських санкцій, що їх можна ввести проти Росії, а вона нічим толковим, суттєвим і ефективним відповісти абсолютно не може.

Найбільш яскраво це продемонстрував перший пакет санкцій, запроваджений проти російських чиновників ще до окупації Криму і нападу Росії на Україну, - Акт Магнітського. Тому, насправді, Путін і його наближені так бісяться - тому що нічого цим санкціям протиставити не можуть. Звісно крім того, що називається мемом "розбомбити Воронеж". Або ще гірше того - приректи на жахливе існування і неминучу загибель російських сиріт, яких заборонили всиновлювати американським громадянам. Цей закон стали називати "законом негідників".

Відповідно, у відповідь на санкції, які США вводять і вводитимуть проти Росії, ми можемо очікувати комбінації того, що називають "розбомбити Воронеж", та чогось екстраординарно підлого. Росія за ці роки показала, що може вводити санкції проти власного народу, продовольче ембарго проти власного населення, знищувати бульдозерами і спалювати десятки тонн високоякісних продуктів харчування... В принципі, проти власного народу Росія, яку представляє Путін і його ОЗУ, може зробити все, що завгодно. Але проти Америки - нічого.

Читайте також: Путін може піти на поступки щодо України, якщо втрутяться два гравця – генерал

Є цілий список причин, чому США вводять нові санкції проти Росії у зв'язку з отруєнням Скрипалів, і рішення прийнято за сукупністю. По-перше, адміністрація Трампа намагається перехопити у Конгресу взагалі і Сенату зокрема ініціативу нововведень в області режиму санкції проти Росії. Ми знаємо, що в Конгресі зараз знаходиться велика кількість законодавчих ініціатив, які передбачають дуже жорсткі заходи проти путінського режиму, включаючи навіть визначення Російської Федерації як держави, яка спонсорує міжнародний тероризм. Відповідно, Трамп дістає з-під сукна закон, який був прийнятий в 1991 році і який вводили лише проти Сирії та КНДР - за застосування хімічної, бактеріологічної чи іншої зброї масового ураження. Тобто Росія стала третьою країною в історії, проти якої США пускають у хід цей закон.

Це, треба сказати, велике "досягнення" путінської ОЗУ. Треба це визнати і привітати Путіна, він довго до цього йшов...

Думаю, ще одним істотним чинником, який спонукав адміністрацію Трампа ввести ці санкції саме зараз, а не, припустімо, кілька місяців тому, коли отруїли Скрипалів, була комбінація двох підфакторів. Перший - це усвідомлення того, що Росія в 2006 році отруїла Литвиненка і не понесла взагалі ніякого покарання, хоча виконавці цього злочину названі. Другий - це те, що у влади Великобританії в ході розслідування з'явилися абсолютно беззаперечні докази участі в отруєнні Скрипалів російських державних силових структур. Ми знаємо, що Великобританія щойно висунула РФ вимоги щодо видачі російських громадян у зв'язку з цією справою, які Москва ігнорує. Я впевнений, що спецслужби Великобританії поділилися цими відомостями зі спецслужбами США.

Я не є міжнародним юристом, але у мене є великі підозри, що, виходячи з тієї доказової бази, яка є у Великобританії, США і, можливо, деяких інших союзників у НАТО, Сполучені Штати не могли не пустити в хід цей закон.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним