RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україні загрожує нова хвиля насильства: Захід може не допомогти - екс-заступник генсека НАТО

Александр Вершбоу про ризики в міжнародній політиці в 2019 році

Александр Вершбоу про ризики в міжнародній політиці в 2019 році Фото: УНІАН

У 2019 році може зрости напруженість між США та Китаєм. Також буде спостерігатися подальше загострення відносин між США і Росією, Європою та Росією. Україна ж залишатиметься потенційно гарячою точкою. Про це "Апострофу" розповів відомий американський дипломат, колишній заступник генерального секретаря НАТО, екс-посол США в Росії і Південної Кореї, а нині заслужений науковий співробітник в Atlantic Council Александр Вершбоу.

Ризики у міжнародній політиці

Їх багато. Мабуть, варто назвати подальшу напруженість між Сполученими Штатами та Китаєм як найбільш тривожну за своїм геополітичним значенням. Не маю оптимізму, що торгові суперечки вирішать. Перемовини цьогоріч можуть зірватися, що призведе до подальшого обміну санкціями та взаємного тиску. Однак що важливіше, експансіонізм Китаю, найшвидше, буде безперешкодним. І ми побачимо початок довгого протистояння США та Китаю, яке може бути дестабілізуючим для світу.

Другий (ризик) в моєму списку — подальша напруженість між Сполученими Штатами та Росією, а також між Європою та Росією. Україна залишатиметься центральним питанням, але ситуація й надалі ускладнюватиметься через розслідування спецпрокурора Мюллера та потенційне замішання, яке може виникнути через внутрішню політику у США. А це може призвести до подальших конфліктів у відносинах США з Росією.

І все це відбуватиметься на тлі продовження напруги у трансатлантичних відносинах. За перші два роки адміністрації Трампа виникло стільки питань: торгівля, зміни клімату, іранська ядерна угода, Єрусалим... Досі НАТО була відмежованою від цього, принаймні у плані політики. Але мене непокоїть, що можуть бути проблеми для відносин США з союзниками в НАТО, зокрема в 2019 році.

Це лише декілька ризиків у цьому році. Здебільшого експерти дуже занепокоєні, що міжнародну стабільність зберегти буде значно складніше, ніж останніми роками.

Читайте: Трамп погіршує свої позиції в США, а Путін зараз найбільш небезпечний - Андрій Піонтковський

Безпекові загрози

Можу назвати Україну як потенційну гарячу точку. Очевидно, що Росія намагатиметься застосувати всі свої інструменти, щоб втрутитися в українські президентські та парламентські вибори цьогоріч. Щонайменше, щоб посіяти безладдя та хаос. А як максимум — привести до влади більш поступливих лідерів, які можуть бути готові прийняти диктат Росії. Не думаю, що це можливо, але вони можуть вважати, що цього можна досягти. Це означає, що Україну може чекати ескалація насильства, як це було в кінці минулого року. Водночас Захід відволікається на внутрішні виклики в США та Європі.

Є багато інших глобальних викликів — зокрема, небезпека кібернетичної війни. Напади хакерів на інституції та надважливу інфраструктуру, найшвидше, стануть серйознішими в 2019 році. Через розвиток технологій захищатися дедалі складніше.

Повну версію інтерв'ю з Александром Вершбоу читайте на "Апострофі" у понеділок, 21 січня.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним