RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Між Зеленським і Путіним виникло "єврейське питання"

Яку користь принесе президенту України візит до Ізраїлю

Яку користь принесе президенту України візит до Ізраїлю Фото: president.gov.ua

23 січня президент України Володимир Зеленський запланував відвідати П'ятий всесвітній форум Пам'яті жертв Голокосту, який відбудется в Ізраїлі. Його організовує російський олігарх В'ячеслав Кантор, на заході буде присутній Володимир Путін. Також мають долучитися президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та Франції Емманюель Макрон; принц Вельський Чарльз представлятиме Британію, будуть посадовці із Європи, США та Австралії. А ось президент Польщі Анджей Дуда та політики країн Балтики від участі відмовилися в знак протесту проти риторики Кремля.

Присутність Володимира Зеленського може сприяти налагодженню відносин із Тель-Авівом та лояльними до Ізраїлю США, а також дозволить протистояти звинуваченням в антисемітизмі, які Путін буде виголошувати з трибуни на адресу України, пояснив "Апострофу" політичний консультанта Ярослав Божко.

Заходи, які пов'язані з національною пам'яттю – це контекст, який маскує набагато прагматичніші відносини. По-перше, питання про відвідування форуму Пам'яті жертв Голокосту - це не стільки про україно-ізраїльські відносини, скільки про україно-американські. Оскільки нинішнє керівництво США дуже переймається питанням Ізраїлю, форум для Зеленського став пріоритетним, оскільки він може вплинути на відносини Києва і Вашингтона.

По-друге, нинішнє керівництво Ізраїлю дуже орієнтоване на співпрацю з Кремлем, передусім з внутрішньополітичних причин. Партія Біньяміна Нетаньяху хоче перетягнути на себе електорат євреїв - вихідців із пост-радянського простору, які мають відносини з Росією або більш-менш лояльно до неї ставляться. Перед виборами навіть були плакати, де Нетаньяху спільно з Путіним. Крім того, Росія є важливим партнером для Ізраїлю у зовнішньополітичному плані. Існує висока вірогідність зближення Тель-Авіва з Москвою. Оскільки США йдуть з регіону, то Ізраїлю потрібен союзник, який має наземний контингент і буде страхувати інтереси Тель-Авіва.

Читайте також: Ізраїль - миролюбна країна, але ми не готові, щоб нас знищили - радник Нетаньяху

Польський президент Анджей Дуда відмовився їхати на форум. Але у них конфлікт з Тель-Авівом значно гостріший, а сама Польща у форматі співпраці із США перебуває десь на тому ж щаблі, що й Ізраїль. А ось Україна завдяки поїздці Зеленського може покращити своє міжнародне становище, але все впирається у те, що прагматичні інтереси Росії у відносинах із Ізраїлем куди сильніші. Слід відзначити, що і суперечки між Ізраїлем та Україною активізувалися не в останню чергу через те, що Росія зміцнила свій вплив на Тель-Авів. Нетаньяху багато в чому є заручником співпраці з Кремлем.

Путін однозначно лояльний до Ізраїлю і його заяви будуть великою мірою стосуватися реабілітації нацизму у Східній Європі. Тут він казатиме не лише про Україну, а й про держави Балтії. Для російського лідера – це донесення його позиції, тому якби Зеленський не відвідав цей захід, позиції України були б значно гіршими. А так наш президент зможе хоча б закулісно, кулуарно налагодити зв'язки з істеблішментом Ізраїлю. Зараз цих зв'язків нормальних немає взагалі. Поки що ми протиставляємо впливу Росії повний нуль. Це стане найбільшою нашою перевагою на Форумі – можливість вступити у діалог, просто на місці обговорити закиди Путіна, налагодити пряму комунікацію з державними органами Ізраїлю. Крім того Зеленський - етнічний єврей і його поїздка на форум не залишиться без уваги єврейської громади в Україні.

Можна сказати, що поїздка Зеленського – це спроба відвернути увагу від критики антисемітизму і нібито героїзації нацизму в Україні, яку виголошують останнім часом і Росія, і Польща, і Ізраїль. Але така позиція хибна, оскільки як правило героїв не обирають і національні потуги державних органів мають дуже посередній вплив на думку населення. Це річ, яка формулюється більш спонтанно. Думка Росії з цього питання нас не повинна хвилювати взагалі – все це лише обгортка більш прагматичних інтересів. Ізраїль дійсно зацікавлений, аби пам'ять про Голокост зберігалася. Але ми можемо мати з ним нормальні відносини. Україна не є антисемітською державою і 2/3 інсинуацій щодо цього на міжнародному рівні – це результат роботи ворожих кремлівських сил.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним