RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець Лукашенка та війна з Росією: що кажуть про білоруські протести у світі

Фото: Getty images

З 9 серпня в Білорусі не вщухають вуличні протести через результати президентських виборів, у яких переміг чинний голова країни Олександр Лукашенко. П'ятий день білоруси виходять на мітинги, аби вибороти право на чесні вибори, але зустрічають лише невиправдану агресію з боку силовиків які б'ють та стріляють у мирних протестуючих.

Звісно, на події в Білорусі відреагували у всьому світі. "Апостроф" дослідив і зібрав найяскравіші думки експертів у міжнародній пресі.

"Білоруські протести являють собою реальну загрозу для Лукашенка" – написав Крістіан Тріппе у своїй колонці для DeutscheWelle.

"Європейські посадовці мають переосмислити свою політику і ввести санкції проти Білорусі за фальсифікування виборів і брутальні нападки на опозицію. Євросоюз має більше звертати уваги на білоруське суспільство, яке орієнтується на ЄС та його союзників".

"Білорусь показала тиранам урок, як не треба робити. Лукашенко наближає свій кінець своїми ж помилками" – пише експертка Bloomberg Клара Феррейра Маркес.

"Кожен тоталітарний режим помирає по-своєму, і важко передбачити, як сконає наступний. Тим не менш, ясно, що для білоруського режиму кінець уже почався", - каже вона.

"Популіст Лукашенко твердо тримався 26 років і правив у стилі радянського авторитарного лідера. Після вуличного протистояння неодмінно почнуться репресії. Але на цей раз Лукашенко припустився кількох важливих помилок. Перша – він дуже недооцінив опозицію. Друга – його чиновники перестаралися з результатами виборів. Навіть незважаючи на загрозу з боку Москви, хватка Лукашенка слабне", - пише Маркес.

"Тривалі протести в Білорусі можуть привести до серйозних зіткнень з Росією", - пише експерт StraitsTimes Джонатан Івелу. "Антиурядові протести в Білорусі можуть "загинути". Врешті-решт, країна переживала подібне вже 10 років тому. Але якщо вони продовжаться, Європа скоро опиниться в протистоянні з Росією через її дії, тотожні тим, що відбулися в Україні у 2014 році".

А ось англомовна версія білоруського урядового видання "Белта" продовжує гнути свою лінію. Видання, яке розміщує, певно, найбільше англомовних блогів про Білорусь, написало, наприклад, таке: "Це вже сьома спроба організувати "кольорову революцію в Білорусі", - процитували журналісти білоруського політолога Олексія Дзерманта.

"Через боротьбу з демократичною опозицією Білорусь стане ще більш ізольованою, ніж була", - пише у своїй колонці на AtlanticCouncil Петер Діксон, головний редактор журналу UkraineAlert.

У привітанні Володимира Путіна вчувався сильний натяк на те, що подальша підтримка Кремля буде залежати від більш глибокої інтеграції Білорусі до Росії, додає експерт. "Нинішнє протистояння є найбільшим викликом для Олександра Лукашенка за чверть століття, і воно може лише зароджуватися", - пише Діксон.

П'ятий президент України Петро Порошенко опублікував колонку на Euractive. "Білорусь не повинна бути провінцією російської нео-імперії", - написав він. Порошенко закликав Україну, разом з іншими членами "Люблінського трикутника" (Польщею та Литвою), направити спеціальних представників до Білорусі.

Але, слід зазначити, шо протести у Білорусі цікавлять не лише великих гравців – вони здійняли хвилю резонансу по всьому світу. Наприклад, видання незалежної Республіки Ірландія IrishExaminer у своєму едіторіалі (колонка від імені усієї редакції) називає Лукашенка "маріонеткою Путіна" і пише, що той чіпляється за владу.

Індійське видання Hindu опублікувало едіторіал із заголовком "Хаос і насилля у Мінську – про вибори у Білорусі".

Журналісти зазначають, що в останні роки Білорусь, яка мала тісні політичні і культурні зв'язки з Росією, все більш зближувалася із Заходом. Це співпало із загостренням протистояння між Москвою та Вашингтоном.

"Від початку протестів західні країни закликали до примирення. А Москва негайно заявила про свій намір зміцнити зв'язки", - акцентують увагу індійські журналісти. "Лукашенку треба зрештою прийняти рішення – він хоче будь-якою ціною продовжити своє 26-річне правління, чи забезпечити формування легітимного уряду", - підсумовують журналісти.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ

Читайте також

Ресурси Росії вичерпуються: як Путін намагається отримати від Китаю гарантії

І Україна, і Росія зараз відчувають брак ресурсів, і тому активно шукають допомоги в інших країнах

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю дуже важливо закріпитись у Європі на тлі протистояння зі США

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok