RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Білоруська опозиція втратила "обличчя": куди пропала Марія Колесникова

Противницю Лукашенка викинули з машини

Противницю Лукашенка викинули з машини Марія Колесникова Фото: Getty images

Одну з найяскравіших представниць опозиції в Білорусі Марію Колесникову було затримано вранці 8 вересня на білорусько-українському кордоні. Відомо те, що за день до цього ЗМІ повідомляли про викрадення опозиціонерки і ще двох членів Координаційної ради білоруської опозиції Антона Родненкова та Івана Кравцова. Наразі останні знаходяться в Україні, а де саме перебуває Колесникова точно невідомо.

Хто така Марія Колесникова і що за історія з викраденням - розбирався "Апостроф".

Флейтистка, диригентка й арт-директорка

Марія Колесникова народилася в Мінську у 1982 році. Закінчила Білоруську державну академію музики по класу флейти та диригування. З 17 років вона почала викладати гру на флейті в гімназіях, грала в оперному театрі, Національному академічному концертному оркестрі та президентському оркестрі Білорусі.

У 2007 році поїхала вчитися до Німеччини, де закінчила два факультети старовинної та сучасної музики Вищої школи музики в Штутгарті. Залишившись в Німеччині вона брала участь в концертах як виконавець, а також організовувала міжнародні культурні проєкти як за кордоном, так і на батьківщині.

Серед таких проєктів - творче об'єднання Artemp, яке проводило фестивалі, лекції, виставки та перформанси в області сучасного мистецтва. Крім того, Колесникова організувала в Білорусі цикл лекцій "Уроки музики для дорослих".

У 2017 році вона входила в число спікерів на мінській конференції TEDx, а у 2019 році разом з розробником музичних програм Gismart та асоціацією "Освіта для майбутнього" організувала проєкт "Оркестр роботів". У цьому проєкті школярів вчили програмувати роботів-музикантів.

Крім того, з 2019 року Колесникова є арт-директором білоруського культурного хаба ОК16.

З мистецтва в політику

Під час президентської кампанії в Білорусі Колесникова увійшла в штаб банкіра Віктора Бабарико. Познайомилися вони у 2018 році, коли Марія робила великий проєкт з німцями і привозила в Білорусь художників: "Ми робили разом перформанси, освітні проекти, круглі столи в ОК16. Це був абсолютно волонтерський проєкт з нашого боку, ми робили це самі як міжнародний обмін. Ось там ми з ним познайомилися", - розповідала Колесникова журналістам.

Вона також говорила, що з банкіром її об'єднують спільні життєві цінності, а коли той вирішив висуватися на пост президента, повністю його підтримала.

Правда, стати навіть кандидатом на пост президента Білорусі Бабарико так і не вдалося, в червні його затримали, і з тих часів він залишається політв'язнем.

Сама ж Колесникова об'єдналася зі Світланою Тихановською та Веронікою Цепкало. Чоловік Тихановської також був заарештований, як і Бабарико, а Валерій Цепкало встиг втекти з дітьми з Білорусі в Росію, а потім в Україну. Зараз на батьківщині на нього заведено кримінальну справу за ухилення від сплати податків, він оголошений в розшук.

Вероніка Цепкало, Світлана Тихановська і Марія КолесниковаФото: Getty images

Пізніше Тихановській та Цепкало також довелося виїхати з Білорусі, і Колесникова залишилася єдиним обличчям опозиції в країні. Вона увійшла до складу президії Координаційної ради білоруської опозиції і залишається представником об'єднаного штабу Тихановської, яка, як і раніше, претендує на пост президента Білорусі.

Саме вона брала участь у багатьох мирних акціях протесту весь останній місяць і, по суті, стала одним з головних "голосів" білоруської опозиції в західних ЗМІ.

Викрадення, кордон з Україною та затримання

Вранці 7 вересня стало відомо про викрадення Марії Колесникової в Мінську. Як писало білоруське видання Tut.by, це сталося в центрі міста біля Національного художнього музею. Очевидці розповіли виданню, що люди в цивільному одязі і в масках схопили Колесникову і затягли її в темний мікроавтобус з написом "Зв'язок". Колесникову викрали близько десятої години ранку - з тих пір вона перестала відповідати на дзвінки, хоча її телефон не був вимкнений. Приблизно у той же час зник зв'язок із прес-секретарем Координаційної Ради Антоном Родненковим і виконавчим секретарем Іваном Кравцовим.

У правоохоронних органах Білорусі заперечували свою причетність до викрадення Колесникової, а ввечері родичі опозиціонерки подали в міліцію заяву про її зникнення.

Світлана Тихановська відреагувала на повідомлення про викрадення трьох опозиціонерів, і заявила, що білоруський режим займається терором. "Інакше це не назвеш. Викрадення Марії Колесникової, Антона Родненкова та Івана Кравцова - це спроба зірвати роботу Координаційної Ради, і залякати його членів. Влада помиляється, коли думає, що це нас зупинить. Чим більше вони залякують, тим більше людей виходитимуть на вулицю. Ми продовжимо боротьбу, будемо домагатися звільнення всіх ув'язнених і проведення нових чесних виборів", - заявила вона.

Дії білоруської влади засудили і представники декількох європейських країн.

Майже через добу, вранці 8 вересня, з'явилася інформація, що Колесникова намагалася виїхати в Україну. Офіційний представник Держприкордонкомітету Білорусі Антон Бичковський заявив, що о 4 ранку Колесникова, Кравцов та Родненков пройшли прикордонний контроль на кордоні з Україною.

Однак Держприкордонслужба України повідомила, що Кравцов і Родненков справді перетнули кордон, а ось Колесникової з ними не було.

Іван Кравцов, Марія Колесникова, Антон РодненковФото: facebook.com

Разом з тим, провладні ЗМІ Білорусі повідомляють, що опозиціонери нібито намагалися здійснити прорив через кордон. Також повідомляється, що Колесникова нібито випала з авто і була затримана.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко написав в Facebook, що Родненков і Кравцов, що супроводжували Колесникову, були видворені з Білорусі. "Це не був добровільний виїзд. Це було насильницьке видворення з рідної країни", - стверджує Геращенко. За його словами, Марія Колесникова завадила своїй депортації, але не повідомив, як саме. Інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна", посилаючись на власні джерела, повідомило, що Марію Колесникову намагалися насильно депортувати з Білорусі, але вона порвала свій паспорт і прикордонники не пропустили її.

Адвокат Марії Колесникової Максим Знак також заявив, що опозиціонерка не збиралася їхати з Білорусі, тільки якщо насильно.

Близько 9 ранку Антон Бичковський заявив, що Колесникову справді затримали. Це сталося після того, як її "випхали" з авто, де також перебували Родненков і Кравцов. Принаймні так заявив Бичковський. Але куди саме відвезли опозиціонерку не повідомляли.

Білоруський президент Олександр Лукашенко також відреагував на затримання Колесникової, заявивши, що Марія хотіла втекти в Україну нібито до сестри. І як "прикордонник" вважає, що її "затримали правильно". Він також попросив Україну повернути Родненкова і Кравцова.

Про те, де ж зараз перебуває опозиціонерка, ніяких офіційних повідомлень не публікувалося. А тим часом в Білорусі в Мінську на 18:00 організовують стихійний марш на підтримку Колесникової та інших політв'язнів.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося