RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Здавалося б, до чого тут Росія: чи загрожує перемога Байдена заворушеннями в США

Чому Трамп не хоче визнавати поразку на виборах в США

Чому Трамп не хоче визнавати поразку на виборах в США Статуя Свободи, США Фото: pixabay.com

14 грудня в США відбулося голосування виборників, яке має визначити нового президента країни. Обійшлося без сюрпризів – всі 306 демократів проголосували за Джо Байдена, а 232 республіканця - за діючого голову держави Дональда Трампа. Однак поки що очільник Білого дому не поспішає здаватися. Навіщо Трамп продовжує боротьбу та чи може це призвести до громадянського конфлікту в США, розбирався "Апостроф".

Боротьба за майбутнє

6 січня 2021 року Конгрес має сертифікувати результати голосування виборників. Швидше за все, Конгрес не захоче морочити собі голову і визнає Байдена переможцем. Те ж саме зробили місцеві суди та Верховний суд США, які не стали задовольняти позови Трампа про порушення на виборах.

Відмова Верховного суду переглядати результати вибори в чотирьох ключових штатах - в Пенсільванії, Джорджії, Мічігані та Вісконсіні - була досить очікуваною, коментує "Апострофу" експерт з міжнародної політики Міжнародного центру перспективних дослідження Мія Віллард. "Оскільки більшість суддів - республіканці, заслуховувати позов про анулювання виборів було б уже перебором. Верховний суд звинуватили б у повній підпорядкованості Трампу, а ситуація створила б конституційну кризу. Верховний суд не йде проти нинішньої адміністрації в більш дрібних питаннях, незважаючи на деякі масштабні кампанії та заклики. Наприклад, не пішов проти рішення відновити федеральні страти після 17-річної перерви, в тому числі страти людей, провина яких є дуже суперечливою, а нові докази свідчать про ймовірну невинуватість", - каже вона.

Але для чого ж тоді так напружується Трамп? Він бореться не за президентське крісло. Йому важливо завоювати симпатії своїх виборці. Мовляв, "справжній мужик", а саме так він позиціонував себе ще до того, як став президентом - не здається до кінця. Його головному електорату – простим трудягам та маргіналам, які потерпають від кризи, це сподобається.

З тієї ж причини Трамп до останнього діятиме в тих рамках, які сформував за ці 5 років. Він пообіцяв заветувати оборонний бюджет, який, на його думку, дає величезні преференції Китаю. І як би ми не шукали тут "зраду" в тому, що там передбачено 250 мільйонів доларів військової допомоги Україні - "зради" тут немає. Трампу просто байдуже до України, про що, до речі, йде мова тій же книжці екс-радника з питань безпеки Джона Болтона "Кімната, в якій це сталося". А ось Китай для нього – цілком реальна загроза.

Ще один типовий популістський крок – Трамп відмовився помилувати засудженого до страти Брендона Бернарда. Чоловік був причетний до нападу на Тодда і Стейсі Баглі – підпалив машину, в якій його спільник застрелив жертв. Нова судово-медична експертиза довела, що Стейсі на момент підпалу була вже мертвою і не могла задихнутися від диму, як вважалося раніше. 5 із 9 присяжних, які засудили Бернарда до смерті, попросили змінити вирок на довічне ув'язнення. До того ж закликав і прокурор, котрий раніше домагався страти. Правозахисники та просто небайдужі люди з усього світу засипали Білий дім електронними листами й обривали телефонну лінію з проханням до Дональда Трампа змінити вирок. Але Бернарда, який за 20 років у в'язниці встиг стати батьком та працював з молоддю в рамках профілактики злочинності, стратили на тому тижні.

Оплакування Брендона БернардаФото: Getty images

"Я не маю сумнівів в тому, що Трамп продовжить спроби займатися політикою. Але думаю, його до цього більше підштовхують діти – Іванка та Дональд Трамп-молодший, ніж це дійсно є його бажанням", - каже "Апострофу" Томас Шварц, заслужений професор історії Університету Вандербілта, штат Теннессі.

Американські політологи припускають, що нинішній голова Білого дому може балотуватися ще раз – у 2024 році, або хоча б залишиться в американській політиці та впливатиме на неї. Адже, як кажуть, він фактично "приватизував" Республіканську партію.

"Розігнавши тему, мовляв, "я виграв, але у мене просто вкрали перемогу", він матиме можливість залишатися активним гравцем у медійному полі. Можливо, Трамп створить власний канал або буде просувати це через вже існуючі медіа", - пояснює "Апострофу" асоційований професор Університету Північної Кароліни в Грінсборо, уродженець України, який живе у США, Василь Тарас.

Америки більше нема?!

В ході поствиборчої боротьби не забарилися заявити про себе і техаські сепаратисти. Варто відзначити, що саме прокурор Техасу подавав позов до Верховного суду з вимогою переглянути результати виборів в Пенсільванії, Джорджії, Мічигані та Вісконсині, де, як стверджують республіканці, були найбільші махінації та зловживання на виборах.

Представник штату у Конгресі Кайл Бідерманн (до речі, республіканець) заявив про намір провести референдум щодо того, чи повинен Техас відокремитися від США.

"Після цих виборів федеральний уряд вийшов з-під контролю і не представляє більше цінності для техасців", - говорить він.

Включалася в роботу і маленька, але горда пташка, яка віддавна отримує фінансування з Кремля - організація "Техаський національний рух" (TNM), яка приписує собі 388,5 тис. членів (це 1,3% від загальної чисельності населення штату, яке складає 29 млн).

Прихильники TNMФото: facebook.com/texasnatmov

Президент ТNM Даніель Міллер заявив, що Закон про проведення референдуму про незалежність Техасу буде поданий на 87-у сесію техаського парламенту, яка відбудеться 12 січня 2021 року. Ймовірно, сепаратисти збираються заявити, що визнання Байдена президентом на рівні Конгресу стало "останньою краплею".

Голова Республіканської партії у Техасі Аллен Вест назвав рішення Верховного суду "легітимізацією політичного беззаконня". На офіційному сайті партії він закликав штати, які не згодні з результатами виборів, "об’єднатися та утворити Союз, який дотримується конституції".

Всі ці заяви дають можливість американським маргіналам говорити про сецесію штатів, а російським американістам радісно волати, що "Америки більше немає".

Техас дійсно певний час існував як незалежна республіка і став єдиним зі штатів, який увійшов до США на правах рівного партнера. Це і дозволяло російським спецслужбам розхитувати ситуацію за допомогою місцевих маргіналів. Все робиться за лекалами "Новоросії" – росіяни та їхні проксі апелювали до "історичних фактів", "пам'яті дідів", перекручували юридичні документи на користь сепаратистів тощо. Ситуація була особливо гострою у 2015-2016 роках, коли сепаратисти завзято критикували демократів, Барака Обаму та кандидатку в президента Гілларі Клінтон.

"Апостроф" запитав в американських експертів, на скільки вони оцінюють загрозу від сепаратистських настроїв у Техасі, якщо Трамп остаточно припинить боротьбу.

"Як на мене, такі заяви поки що не варті уваги. Розмови про відділення Каліфорнії, Аляски, Техасу час від часу піднімаються якимись маловідомими політиками, але ніким не сприймаються серйозно. Особливо коли мова йде про Техас, який тепер вже голосує приблизно 50/50", -каже Василь Тарас.

А ось відомий прореспубліканський експерт і письменник, колишній радник двох республіканських президентів Дуг Від говорить, що розуміє настрої техасців, але має сумніви щодо того, що сепаратистські ідеї отримають значну реалізацію: "Якщо це станеться, електорат Трампа розколеться, і республіканці уже не зможуть повернути собі позиції під час наступних виборів". Також Дуг Від заявив, що не вірить в можливість громадянської війни в США.

Американський письменник, член команди 40-го президента США Рональда Рейгана і колишній офіцер-розвідник ЦРУ Пол Скаузен має іншу думку: "Варто маргінальним групам отримати достатньо влади, аби прийняти закон у Техасі про вихід із США, як Верховний суд одразу ж визнає його неконституційним. Крім того, такі спроби спричинять громадянську війну. Навряд чи місцеві підтримають ініціативу сепаратистів. Закон про повстання, прийнятий 1807 року, дає президенту право відправити війська, аби припинити його. І це не про встановлення диктатури. Йдеться про захист громадян".

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося