RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Хлопки" на кордоні: як росіяни списали викрадений бензин

Знищення військової інфраструктури на російському прикордонні буде посилюватись

Знищення військової інфраструктури на російському прикордонні буде посилюватись Фото:

Уже кілька днів у прикордонних з Україною російських областях горять або вибухають нафтобази, склади боєприпасів, руйнуються під'їзні дороги до них. Влада Брянської, Курської. Бєлгородської та Воронезької областей роздратовано говорить про "хлопки", а в Києві натякають, що до зниження військового потенціалу Москви причетна Україна. Як війна нарешті дійшла і до "простих русских людей", та чому вибухи на Росії може бути як "ихтамнет" по-українськи, так і спробою російських корупціонерів приховати сліди своїх злочинів – читайте в матеріалі "Апострофа".

Правильні "хлопки" та "недопалки"

Проблеми у прикордонних областях Росії виникли ще у березні: все почалося з кількох пожеж на складах із паливом та припасами. Так, наприкінці березня у передмісті Бєлгорода спалахнув склад боєприпасів. А 1 квітня в тому ж місті сталася масштабна пожежа на нафтобазі, в якій місцева влада побачила "український слід". Вже 27 квітня в селі Стара Нелідовка тої ж області знову загасили пожежу на складі боєприпасів.

Крім того, днями у російському Брянську цілу добу горіла нафтобаза, а в ніч проти 27 квітня жителі російського Курська чули "хлопки", про які пізніше повідомив губернатор Курської області Роман Старовойт.

Врешті, у Воронежі, розташованому у близько 200 кілометрах від кордону з Україною, теж сталися два вибухи. Як стверджує місцевий губернатор Олександр Гусєв, спрацювала система ППО, яка збила розвідувальні безпілотники. Відеозаписи зафіксували старт російської ракети земля – повітря.

В Києві досить іронічно коментують проблеми в російському рейху, який хотів воювати на чужій землі та малою кров'ю. Так, радник керівника ОП Михайло Подоляк відзначає, що Бєлгородська, Воронезька та Курська області Росії теж почали активно вивчати поняття "демілітаризація".

"У цих російських областях періодично горять великі паливні бази, що забезпечували паливом бронетехніку армії РФ, і вибухають склади боєприпасів. З різних причин. І роблять це все активніше та впевненіше. Як це пояснити? Дуже просто. Якщо ви (росіяни) вирішили масово атакувати іншу країну, масово вбивати там усіх підряд, масово давити танками мирних людей, а для забезпечення вбивств використовуєте склади у своїх областях, то рано чи пізно борги доведеться повертати", – написав Подоляк.

За його словами, за такої інтенсивності російського вторгнення в Україну "відсидітися не вийде": "І тому роззброєння бєлгородсько-воронезьких складів убивць – абсолютно природний процес. Карма – штука жорстока", - познущався з ворога чиновник.

Українські диверсанти чи місцеві підпільники?

Попри те, що офіційна позиція Києва полягає у непричетності до інцидентів у Росії, можна припустити, що вибухи на стратегічно значущих об'єктах Росії відбулись у результаті впливу зовнішніх сил, дружніх до України, вважає співдиректор програм міжнародної політики та безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

"Російська балаканина про якісь "хлопки" та пожежі з необережності не витримує жодної критики. Виникає одразу дежавю з подіями, коли затонув флагман Чорноморського флоту "Москва", на якому була "пожежа", після чого він затонув через "великий шторм". Тобто будь-який черговий інцидент на російській території чи з російським кораблем, який Росія має публічно коментувати виливається в це суцільну брехню, маніпуляції та викручування, вони не можуть визнати дію зовнішніх чинників", - каже експерт "Апострофу".

Він нагадав, що під час атаки на нафтосховище поблизу Бєлгорода відеокамери зафіксували два вертольоти, на яких не було видно пізнавальних знаків, тобто неможливо було говорити про "хлопок" чи пожежу, і Росії довелось визнати, що це був удар нанесений ЗСУ.

На думку Мельника, навряд чи на території Росії присутні партизани, тому реалістичним припущенням є те, що в цих інцидентах не обійшлося без роботи наших спеціалістів. Таким чином, зараз Росія отримує "бумерангом" за включення дурня та "іхтамнєт" з 2014 року впродовж всіх цих 8 років.

"З першого дня, коли вибухнув склад в Бєлгородській області, я для себе сказав, що треба говорити росіянам "нас там нєт". Тобто дати їм забрехатися, наскільки це можливо, і стояти на тому, що нехай доведуть хто це зробив", - вважає експерт.

З ним не погоджується політолог Віталій Кулик, який припускає, що згадані інциденти цілком можуть бути диверсіями внутрішнього підпілля Росії, які виступило проти путінського режиму і намагається сприяти українській перемозі.

"Наразі російська пропаганда та наші інформаційні канали надто багато приділяють російським пожежам та аваріям, і приписують ("рукожопство") росіян диверсійній діяльності українських спецслужб. Але низка актів саботажу, ряд спалахів на об'єктах інфраструктури, вибухи вказують на те, що в Росії, від Уссурійська до Бєлгорода існує підпілля, яке перейшло від мирних акцій протесту на вулиці до акцій прямої дії. Особисто я не дуже високої думки про це підпілля, але те, що воно діє і проявляється у вигляді підривів об'єктів інфраструктури - це вже добре. Значить у російському суспільстві є певні сили, здатні на вчинок", - стверджує політолог, додаючи, що згодом рух підпілля розширюватиметься, і багатьом чиновникам, пропагандистам та військовим злочинцям буде дуже складно ходити вулицями і не оглядатися.

До того ж, наявність трун сприятиме радикалізації частини людей, конкретно налаштованих проти Путіна, які, крім збройної боротьби, не бачитимуть іншого способу зміни політичного режиму. Україні та світу, безумовно, треба підтримувати цю боротьбу, демонтаж імперії та її розвал на національні республіки.

Утім, поки що масштаб акцій цього підпілля – це укуси комара, за винятком Брянського нафтосховища чи певних об'єктів, пов'язаних із залізницею. Разом з тим, є ще одна версія причини "хлопків" на російських нафтобазах і артскладах: всюдисуща корупція, яка завжди вбивала російську армію. Зокрема це стосується дефіциту палива, яке в російській армії системно розкрадають. Доходить до смішного: мільйонні контракти отримували фіктивні фірми, зареєстровані за адресами... громадських туалетів.

Природно, у розкраданнях зацікавлені вищі посадові особи з оборонки рф, каже "Апострофу" нардеп, член парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін. За його словами міністерство оборони зацікавлено у зростанні військових бюджетів, що автоматично збільшує обсяги "розпилу".

"Корупція в оборонних закупівлях, ймовірно, підірвала матеріально-технічне забезпечення армії, а просування Росії в Україні сповільнилося через брак палива - і це в країні, багатій на нафту і газ. Неефективний контроль за витратою палива в російській армії існував задовго до війни на Україні та історично створював можливості для розкрадань, які хтось часто намагається прикрити такими ось "хлопками", як у Брянську. Те саме стосується і розкрадання арсеналів, на яких виникають пожежі, що списуються на традиційну недолугість росіян", - зазначив нардеп.

Зрештою, маємо ми справу з партизанкою чи з професійними діями українських спецпідрозділів, в результаті є чіткий сигнал російському суспільству: війна стосується всіх.

Всі росіяни повинні відчути, що ця війна їх стороною не обійде. Окрім того, об'єкти, як були ураженні, тобто нафтобаза, склади з боєприпасами, свідчать що такі дії мають військовий практичний сенс, адже Пошкоджені або знищені об'єкти в прикордонних областях Росії активно використовувались російськими військовими, які зараз ведуть бойові дії в Україні, каже "Апострофу" нардеп, член парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

"Знищуються ресурси, та можливі лінії постачання логістики Росії. Тобто з точки зору відновлення боєздатності, поповнення запасів того ж пального, це для ворога нищівні удари. Окрім того, це психологічний фактор як для військових, так і для цивільного населення держави-агресора, яке не відчуває себе захищеним. Окрім того, це ефективний ляпас системі контролю та системі ППО ворога, якщо ми припускаємо, що це могли бути, наприклад, атаки з безпілотника", - відзначає Рахманін

Хоча на даний момент збиток, який нанесений у відомих інцидентах не настільки потужний в порівнянні з нескінченними ракетними ударами Росії по Україні, він може значно зрости вже найближчим часом. Недарма керівництво нашого відданого партнера, Великої Британії, прямо каже про правомірність ударів безпосередньо по території агресора, причому саме натівською зброєю. Гадаємо, що подарунки від наших друзів ще не раз змусять жителів недорейху відчувати жах від точних ударів ЗСУ, яких було завдано по армії агресора...

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів