RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Благодатний вогонь": чому загорілася нафтобаза у Брянську

У росії дедалі більше відчувають гаряче дихання "спеоцперації"

У росії дедалі більше відчувають гаряче дихання "спеоцперації" Фото: ТАСС

У російському Брянську дві доби гасили пожежу на нафтобазі. Що саме горіло, і що викликало пожежу, сказати складно, оскільки влада росії надає суперечливу інформацію. "Апостроф" з'ясовував обставини події і її можливі наслідки.

У ніч на понеділок, 25 квітня, у Брянську, що знаходиться неподалік українського кордону, сталася пожежа на нафтобазі. Нібито спалаху передували хлопки, що нагадують вибухи. Пожежі було надано підвищений рівень.

Це вже другий подібний інцидент, що стався в прикордонному з Україною регіоні росії за поточний місяць. Нагадаємо, 1 квітня гасили пожежу на нафтобазі у Білгороді. Тоді горіли вісім резервуарів із паливом об'ємом 2000 кубометрів кожен. Влада Білгородської області заявила, що спалах був викликаний обстрілом з боку українських вертольотів, які, нібито, на низькій висоті перетнули кордон і вдарили по об'єкту. Українська сторона відкинула свою причетність до того, що сталося.

Щодо пожежі в Брянську, то поки що прямих звинувачень у причетності до неї на адресу України не пролунало. Тим не менш, в рф вже заговорили про можливий обстріл нафтобази з безпілотників і коригування вогню з землі. При цьому Брянське обласне управління МВС поширило орієнтування на мікроавтобус Mercedes, який може бути пов'язаний з тим, що сталося.

Втім, істерія спостерігалася і після попередніх подій у прикордонних районах росії, а їх уже було чимало.

Чому зайнялася нафтобаза

Проте зараз обговорюються різні версії. За деякими з них йде все ж таки про диверсію, можливо навіть деяких таємних "білоруських партизанів" (ця остання досить поплярна в сегменті телеграм-каналів). Є натяки і на недбалість або, швидше, головотяпство (черговий необережно кинутий недопалок).

"Це - або порушення техніки безпеки, або якийсь внутрішній опір російському режиму, - сказав у коментарі "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов. - Є третій варіант, який не можна виключати, - дії Збройних сил України".

Він нагадав, що в уряді Великої Британії нещодавно заявили, що Україна у нинішній ситуації має повне право завдавати ударів по російській території.

Проте, за його словами, офіційний Київ не визнає своєї причетності до таких атак, якщо вони мали місце, і пов'язано це, перш за все, з тим, що, згідно з військовою стратегією Росії, вона може застосувати тактичну ядерну зброю, якщо буде створено реальну загрозу існуванню російської держави.

Однак те, що сталося, дуже схоже на роботу російських спецслужб. З одного боку, такі події тримають населення в тонусі та підігрівають загальне побєдобєсіе. Одночасно "вирішується" проблема надвиробництва в рф нафтопродуктів, оскільки через санкції попит на них значно впав. Ліквідуючи "надлишки" нафтопродуктів, чекісти таким чином борються з проблемами у російській нафтопереробці.

Та й зайвий раз тицьнути носом конкурентів із Міноборони теж не гріх. На початковому етапі вина за провал бліцгригу в ході так званої "військової спецоперації" покладалася головним чином на ФСБ через слабку підготовчу аналітичну роботу. Останнім часом винних все більше шукають серед військових, і у ФСБ можуть цю тему творчо розвинути, знявши з себе висунуті раніше звинувачення.

Саме до версії причетності російських спецслужб схиляється військовий експерт Олег Жданов. "Вони проводять цю операцію вже місяць - це так звана "операція під чужим прапором", щоб підготувати області росії, що межують з Україною, до введення "червоного" рівня терористичної загрози. А після цього можна вводити воєнний стан і оголошувати загальну мобілізацію, оскільки їм категорично не вистачає особового складу для поповнення втрат", - сказав він у розмові із виданням.

При цьому сама пожежа виявилася дуже серйозною. На ранок 25 квітня її вдалося лише локалізувати на площі 1500 квадратних метрів, а повністю загасити - тільки через день.

Деякі джерела також повідомляють про пожежу ще на одному сховищі нафтопродуктів Брянська, ймовірно, на території військової частини. Там вогонь начебто охопив резервуар обсягом 10 тисяч кубометрів. Чи це так, перевірити складно, тим більше, що МНС Росії по Брянській області видалило повідомлення про подію.

Важливо, що нафтобаза, що горіла належить компанії "Транснефть Брянск Дружба", і це наводить на думку про те, що міг постраждати однойменний нафтопровід. Якщо це справді так, то під загрозою опинилися постачання нафти до Європи. За іронією долі, однією з постраждалих країн може стати лояльна кремлю Угорщина, яка не має виходу до моря, натомість приєднана до системи трубопроводів "Дружба", і перебої у постачанні мають стати переконливим стимулом для Будапешта підтримати нафтове ембарго ЄС проти Росії.

Ускладнить життя агресору

Проте, найімовірніше, нафтопровід не постраждав.

"Наскільки я знаю, йдеться про нафтобазу, яка стоїть на нафтопродуктопроводі. Тобто це — не нафтопровід "Дружба". Тому, якщо вона ніяк не пов'язана із системою нафтопроводів "Транснафти", то, відповідно, це жодних наслідків для прокачування нафти (у напрямку Європи) мати не буде", - сказав у коментарі "Апострофу" директор консалтингової групи "А"-95" Сергій Куюн.

На його думку, російська економіка також навряд чи "відчує" якийсь значний ефект від цього інциденту: "Нафтобаз у них, на жаль, багато".

Експерт "Нафторинку" Олександр Сіренко має схожу думку. За його словами, якщо йдеться про резервуари із дизельним паливом, то на роботу нафтопроводу пожежа ніяк не вплине.

"У будь-якому разі, це не експортна перевалка", - наголосив він у розмові з виданням.

Проте неприємні наслідки для Росії все ж таки є.

"Ми можемо зробити припущення, що нафтобаза була залучена до постачання палива для військових, - каже Сіренко. - Тоді їм доведеться везти (паливо) з інших напрямків, і тепер возитимуть здалеку".

Крім того, додамо від себе, якщо друга пожежа, як повідомлялося, сталася на території військової частини, якийсь обсяг дизеля там теж, безумовно, згорів. І це теж, нехай не кардинально, але ускладнило життя агресору. А все інше зроблять ЗСУ.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі