RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Залізний купол" чи "Праща Давида": що Україні допоможе перемогти Росію

Ізраїльський офіцер розповів, як українцям краще протистояти російським окупантам

Ізраїльський офіцер розповів, як українцям краще протистояти російським окупантам Фото: Pixabay

В Україні говорять про можливість придбання відомої у всьому світі ізраїльської протиракетної системи "Залізний купол". Однак варто враховувати кілька нюансів. По-перше, ціна самої установки та кожного пострілу надзвичайно висока. По-друге, сам Ізраїль може не піти на таку угоду.

Чи потрібний Україні "Залізний купол" і чим відрізняється досвід Ізраїлю від того, що відбувається в нашій країні - в ефірі Апостроф TV розповів офіцер армії Ізраїлю у відставці, військовий історик ГРИГОРІЙ ТАМАР.

– Хотілося б поговорити з вами про досвід Ізраїлю. Там теж трапляються обстріли, і така система як "Залізний купол" дуже добре себе показує. У Києві час від часу говорять про те, щоби придбати подібну систему. Наскільки, на вашу думку, така покупка можлива, і чи можна домовитися з Ізраїлем із цього приводу?

- Система "Залізний купол" була розроблена для дуже специфічної ситуації. Я наголошую, дуже специфічної ситуації, в якій, як на мене, дуже мало країн світу перебуває. Через те, що вона добре зарекомендувала себе, про неї тепер говорить увесь світ. І ось чомусь зараз в Україні вирішили, що це є для вас панацеєю. Я вам заявляю, що по-перше, вона вам не потрібна абсолютно. По-друге, вам її не продадуть. Я зараз поясню, чому і що я маю на увазі.

По-перше, "Залізний купол" розроблявся Ізраїлем, який опинився у дуже специфічній ситуації. Нас атакували терористичні організації, які, як живим щитом, прикривалися мирним населенням, з території Лівану – "Хезболла" та з території Сектору Гази – ХАМАС. І наші могутні збройні сили не мали змоги політичної придушити вогнем супротивника так, як це можна було б зробити, якби ми вели бойові дії з регулярними арміями. Через те, що ми не могли проводити атакуючі дії в тому обсягу, в якому це треба було, виникла потреба захисту мирного населення.

Це враховує характер боєприпасів та озброєнь, які використовувалися проти нас. А йдеться про некеровані тактичні ракети, які виготовлялися здебільшого кустарним виробництвом. Один комплекс "Залізного куполу" може прикрити територію в 150 кілометрів. Вартість однієї такої батареї – 50 млн доларів. Вартість пострілу спочатку була 60 тисяч доларів, але потім вдалося скоротити її до 20 тисяч доларів.

Тепер ви мені поясніть, будь ласка, скільки потрібно таких ракет, щоби прикрити величезну державу Україна? Чи спроможні ви оплатити такі залпи? І чи є некеровані примітивні ракети основною загрозою? Це перший момент - я вам пояснюю, чому він не потрібен Україні.

А тепер я поясню, чому його не продадуть Україні. Якщо завтра російські війська прорвуть фронт, і такий "Залізний купол" опиниться в руках російської армії, то післязавтра його креслення ляжуть на стіл ХАМАСА та "Хезболли". Ви ж знаєте, що росіяни це зроблять. То чи може Ізраїль піти на ризик, щоб стратегічна розробка потрапила до наших ворогів, чи, мабуть, Ізраїль усе-таки цього не зробить?

Ще раз наголошую: вам це не потрібно. І причина, чому ізраїльська армія є хорошою та якісною, полягає не в тому, що у нас є якісь оборонні захисні системи. Вони хороші як додаткова складова. Насамперед в армії мають бути атакуючі системи, тоді армія зможе здобути перемогу. Вам зараз потрібна перемога над ворогом. Вам потрібно знищити ворога. Якби я на вашому місці розмовляв з Ізраїлем, то я поговорив би про інші системи, які є видами атакуючих озброєнь. А витрачати такі шалені гроші на систему, яка вам не потрібна - це дурість щонайменше.

– Але ми говоримо не про всю територію, а про певні ділянки, де ведуться найзапекліші бойові дії, де загроза зберігається весь час. Чи можете пояснити, яким чином працює "Залізний купол"? Тому що іноді люди думають, що ця система здатна виявити та перехоплювати будь-що. Які ракети така система здатна перехоплювати, а які ні?

– "Залізний купол" – це система, яка призначена та розроблена для боротьби з тактичними ракетами, що летять на відстань від 4 до 70 кілометрів, які є некерованими, тобто примітивними. Наскільки мені відомо, основна загроза для мирного населення вашої країни, враховуючи характер бойових дій, враховуючи розміри вашої країни, - це керовані крилаті ракети, якими російські війська тероризують ваше мирне населення. Проти таких ракет система "Залізний купол" абсолютно не має сенсу.

І тому в Ізраїлі існує інша система. Ізраїль – єдина держава у світі, яка має тришарову протиракетну оборону. Проти ракет середньої дальності та керованих зараз в Ізраїлі допрацьовується ракетний комплекс "Праща Давида", він поки не став на бойове чергування. Але існує вже готова американська система "Патріот", яка використовується в Ізраїлі з 1991 року. Так ось, якраз проти крилатих ракет підійшла б система "Патріот", яка набагато більш пристосована для такого характеру загроз.

Ось ви кажете: "Давайте розмістимо "Залізний купол" на якихось обмежених ділянках". Але там, де ведуться активні бойові дії, окрім використання якихось ракетних систем, використовується і просто артилерія – артилерійський вогонь, мінометні обстріли. Це все теж тактично-артилеристська ракетна зброя. Проти цього теж "Залізний купол" не використовується. Ще раз наголошую: вартість одного пострілу вкрай висока. Територія, яку він може закрити, обмежена.

Кожна воююча країна перебуває у специфічній військовій обстановці. Немає універсальної зброї. Ізраїль зіткнувся з певним видом загрозою і був змушений дуже швидко діяти – за три роки цей протиракетний комплекс було створено. Для конкретних, дуже специфічних обставин. Були б ми в позиції, коли б ми могли собі політично дозволити застосовувати силу без огляду на світову спільноту, ми б цю систему не робили, ми просто знищували б терористів килимовими бомбардуваннями. Ми цього не робимо, ми не можемо собі цього дозволити.

На відміну від російської федерації, в Ізраїлі ми розуміємо: який би ти сильний не був, ти маєш діяти з огляду на правила гри у світовій спільноті. Ми в Ізраїлі це розуміємо. Росія, як з'ясувалося, не розуміє, що світ – це глобальна система, і ти не можеш собі дозволити поводитися як хуліган із бейсбольною битою.

– Хотілося б поговорити про досвід, який отримав Ізраїль, спираючись на такі умови. Я знаю, що в деяких квартирах є укріплені стіни. Які ще моменти є?

– Ми сильні не укріпленими стінами у будинках. До речі, я живу в Єрусалимі, у мене семикімнатна квартира, але я не маю безпечної кімнати, так вийшло. Ми сильні нашою армією, яка може знищити будь-якого потенційного противника. І ми сильні тим зв'язком між армією та народом, який є національно-творною рисою нашої держави.

Вам в Україні вдалося зробити безпрецедентний історичний крок. Ви у 2014 році, коли на вас напав агресор, були без армії. Ваша армія була посміховиськом. А за сім років ви створили армію, яка демонструє визначні успіхи на полі бою. Ви цей шлях, цю еволюцію армійського будівництва пройшли за сім років. Існує дуже мало прикладів в історії військового будівництва, коли це було можливо. Вашій армії, вашим офіцерам сьогодні аплодують усі військові фахівці у світі. Вам необхідно цю армію підтримувати всенародно. І вам необхідно побудувати повноцінне громадянське суспільство, яке у вас вибудовується. Воно у вас буде. Зараз увесь світ бачить, що точиться боротьба країни тоталітарної з країною демократичною. І те, що ви країна демократична, це ваша головна сила. Вам потрібно перемогти корупцію, вам потрібно вибудувати грамотну та справедливу функціонуючу судову систему, і ви обрушите російського агресора. Вам боротьба з корупцією набагато важливіша за "Залізний купол", повірте.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може

Новини партнерів