RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ракетні атаки на Україну можна припинити одним рішенням дідуся Джо - Андрій Піонтковський

У Кремлі вже думають, як програти Україні та вийти сухими з води

У Кремлі вже думають, як програти Україні та вийти сухими з води Фото: delfi.lt

Риторика Заходу стосовно росії швидко змінюється. Є надія, що це знайде і конкретне вираження у вжитих заходах щодо захисту України від ракетних атак рф. Зокрема, передача Києву далекобійних ракет, які зможуть вражати військові цілі глибоко в тилу російської території. Але в росії вже розуміють свою поразку та шукають шляхи відходу.

Яких рішень чекати Україні від саміту НАТО, чому російські пропагандисти заговорили про Гаагу, чи отримає Україна далекобійні ракети та винищувачі F-16 і як росія готується до своєї поразки - у програмі "Руно. Війна" на Апостроф TV розповів політолог і публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

– Саміт НАТО у Бухаресті - що ви від нього очікуєте? І що можете сказати щодо того, що Угорщина знову наклала право вето на участь міністра закордонних справ Дмитра Кулеби на саміті голів МЗС країн НАТО?

– Орбан не має права використати вето, там усе засідання присвячене Україні. Цей саміт я назвав би самітом НАТО-2023 за участю Фінляндії, Швеції та України. Ну а Угорщина... Великої втрати для безпеки Європи не буде, якщо Угорщини там не буде.

Але відбулася ще одна подія. У Берліні засідали міністри юстиції країн G7. Якщо у Бухаресті мета засідання – як дати відсіч черговій хвилі путінських злочинів щодо знищення інфраструктури України. По суті офіційно вустами Пєскова оголошено програму геноциду українського народу, коли він сказав, що якщо влада України хоче припинити страждання українського народу, то нехай негайно приймає законні вимоги росії.

Читайте: Чудо та тероризм: на що розраховує Путін в Україні

А в Берліні обговорюють питання про започаткування Міжнародного трибуналу над головними військовими злочинцями росії. І дуже сильну заяву зробив міністр юстиції Німеччини. Він сказав, що окрім Міжнародного кримінального суду, який займатиметься конкретними злочинами ґвалтівників та вбивць у Бучі, Ізюмі, Херсоні та інших українських окупованих містах, ще необхідно створити трибунал над ініціаторами цих злочинів – над вищим військово-політичним керівництвом росії.

Відповідаючи на запитання, а як міністр юстиції Німеччини уявляє доставку обвинувачених на засідання трибуналу, він відповів, що, якщо ці люди виїжджатимуть за межі своєї країни, вони можуть бути заарештовані за ордером цього суду. А після поразки росії ці люди будуть видані новою російською владою Міжнародному трибуналу.

В останні дні ми спостерігаємо новий рівень риторики Заходу щодо росії. Дуже сподіваємося, що цей новий рівень риторики знайде і конкретний вираз у вжитих заходах щодо захисту України від ракетних атак росії. Захистити Україну від ракетних ударів можна не тільки і не стільки постачаннями систем ППО, скільки передачею далекобійних ракет, якими можна завдавати удари у відповідь як по базах, з яких піднімаються російські стратегічні бомбардувальники на території росії, так і як відповідь по російських містах. Якщо в Кремлі розумітимуть, що удар по Харкову може викликати удар у відповідь по Москві, вони тисячу разів подумають перед завданням такого удару.

– На російському телебаченні пропагандистка симоньян відмітилася заявою про те, що якщо росія програє, то Гаазький суд чекає навіть двірника з Кремля. Тому, на її думку, необхідно бомбардувати українські міста та нашу інфраструктуру.

– Просто вона цілком справедливо бачить себе на лаві підсудних. Окрім процесу над головними військовими злочинцями буде і процес над провідними пропагандистами, який буде прикрашений і кількома російськими дамами – скабеєвою, симоньян, захаровою.

– Те, що вони закликають бомбити міста, для нас уже не дивно. Але те, що вони самі порушують тему Гааги, означає, що вони відчувають, що ситуація змінюється не на їхню користь?

– Звичайно, відчувають, якщо в Берліні, як я казав, міністри юстиції країн G7 обговорюють створення Міжнародного трибуналу. Але цю заяву вона зробила ще до новин із Берліна – вона ж розуміє напрямок тенденцій.

Усім доведеться відповідати за свої злочини. Єдиним залишається питання, коли? На це можуть відповісти учасники саміту НАТО. Перемога України безперечна, а час її регулюється руками однієї нерішучої літньої людини в Білому домі, яка будь-якої миті, а ми сподіваємося, що це буде найближчим часом, може дати наказ про постачання такої кількості зброї та такої номенклатури, яка за прогнозами мого "улюбленого" російського генштабіста Михайла Ходарьонка, приведе до завершення війни в найкоротші терміни.

– Перед наступом на Україну росія ставила ультиматум НАТО щодо нерозширення до російських кордонів. Зараз же Єнс Столтенберг каже, що після війни двері НАТО для України відчинені. Геостратег путін знову всіх переграв і замість того, щоб кордон НАТО проходив десь там, отримає його під носом.

- Так, це золоті слова Столтенберга. Нарешті Захід дозрів до усвідомлення історичного значення російсько-української війни та перемоги України у цій війні. Столтенберг ще сказав, що Європа сплачує ціну за цю війну, але ми платимо грошима, а українці платять кров'ю. І якщо Україна не встоїть, і путін досягне успіху, то вже Європа платитиме цю високу ціну. Тому Україні варто надавати максимальну підтримку.

І друга важлива заява, що після перемоги Україна стане повноправним членом НАТО.

– Представник Пентагону Джон Кірбі також сказав, що путін поводиться огидно. Через те, що він нічого не може зробити на фронті, він відіграється на цивільних. І є прогнози, що невдовзі росія знову може здійснити масовий ракетний обстріл. Але щоб що? Щоб створити в Україні колапс, паніку?

– Він назвав його поведінку мерзенною. Відбувається тектонічна зміна у свідомості Заходу і вона з кожним днем сильніша. Залишилося, щоб ця зміна переросла у передачу далекобійних ракет Україні.

У них у резолюції вже все написано: захистити Україну від ракетних атак росії. Протиповітряна оборона – це добре, але на це потрібен час, і вона не стовідсотково захищає. Можна завтра захистити Київ, але щоб створити інтегровану систему по всій країні – це час. А можна одним рішенням США припинити ці ракетні атаки, надавши зброю, яка битиме по тій же Москві та аеродромах, з яких піднімаються стратегічні бомбардувальники.

На саміті в Бухаресті Кулеба сказав, що ставитиме питання про постачання Україні танків та авіації, і були дуже обнадійливі витоки інформації про можливість передачі з Польщі як радянських літаків, так і американських F-16.

– Вкотре вискочив Медведєв із погрозою, що, якщо НАТО передасть Україні ЗРК Petriot, вони стануть законною ціллю для росії.

– У Пентагоні мріють, щоб у росії нарешті визнали щось на території країн НАТО законною ціллю. І тоді вони розв'яжуть собі руки та знімуть прокляття свого самообмеження – передавати Україні вогневі засоби, які можуть бити по території рф. Вони й самі зможуть тоді вдарити.

– Чи передадуть нам винищувачі F-16, тому що ми чуємо суперечливу інформацію щодо цього? Але ж ми розуміємо, що досягти успіху на фронті можна, отримавши ширшу номенклатуру зброї.

– Згадайте, яка страшна дискусія була в Америці щодо того, передавати Україні Javelin чи ні. Казали, що це майже наступальна зброя, яка може спровокувати путіна. "Він ядерну бомбу на нас скине", – кричала вся російська агентура. Далі були дискусії про передачу Stinger, потім гаубиць, потім HIMARS. Америка постійно проходить шлях сумніву, але все завжди закінчується на нашу користь.

Черчілль колись сказав, що на американців можна покластися, вони завжди ухвалять правильне рішення, але після того, як випробують решту засобів. Ось і зараз у США ми бачимо вагання, але мені здається, що путін їм допоможе подолати ці сумніви атаками на українські міста.

Риторика Заходу, як я казав, дуже змінюється і після одкровень Пєскова, і ось Лукашенка вже, що на саміті в Єревані розвинув думку Пєскова. Він же сказав, що, починаючи так звану спеціальну військову операцію, путін поставив за мету – знищення української держави. А зараз він поставив уже іншу мету – знищення українського народу. Тому він рекомендує вже повторюючи Пєскова, що, якщо не хочете знищення народу, знищуйте свою державу. Це в чистій формі послання путіна світу. Українське населення має або відмовитись від своєї держави, або бути знищеним.

Але, знаєте, можна висувати багато закидів сучасному Заходу, але помилка Кремля в тому, що вони самі негідники і думають, що навколо них такі самі. Але це не так. Я думаю, що після зустрічей і в Берліні, і в Бухаресті, у нас з'являться підстави привітати Захід з рухом у правильному напрямку.

– Росіяни вже не приховуючи, говорять про те, що треба бомбити українські міста, що якщо не вбиватимемо мирне населення, нас посадять…

- Це все загострюється страхом. Вони бачать свою поразку та бачать суд над військовими злочинцями. Ось Столтенберг говорив про прийом України до НАТО, коли вона здобуде перемогу, там навіть не сумніваються у самому факті цього.

Ось і міністри юстиції обговорювали не те, чи переможе Україна росію і чи будуть притягнуті до відповідальності путін, Лавров, Медведєв, Патрушев та інші. Вони міркували про техніку їхнього притягнення, як вони будуть доставлені до суду.

- А Китай видасть путіна, якщо він туди відлетить?

- Він відлетить, а Китай потім його продасть за якесь зниження тарифної ставки на експорт китайських чіпів у США.

– Загадкова смерть глави МЗС Білорусі Макея та інформація від аналітиків Інституту Роберта Лансінга, що Кремль готує ліквідацію Лукашенка. Що ви думаєте про це?

– Попередження американського Інституту про те, що готується замах на Лукашенка, пролунало до смерті Макея. Так ось - вбивство Макея було витонченішою формою замаху на Лукашенка, ніж безпосередня його ліквідація.

У Лукашенка вибили його вікно на Захід, Макей відповідав за західний вектор. А останнім часом, що, до речі, викликало ще більше роздратування у російських пропагандистів, почав відповідати і за китайський вектор. Лукашенко домагався від Сі такої самої заяви, як той зробив стосовно Казахстану, що Китай твердо підтримує територіальну цілісність Казахстану. Лукашенко хотів такої ж заяви і щодо Білорусі, що напружувало путіна.

Тобто Лукашенка позбавлено зараз фактично всіх зовнішніх зв'язків. Він залишився повним заручником путіна і тепер його навіть вбивати необов'язково. Але все, що робить путін – контрпродуктивно. Добре, навіть якщо він змусить Лукашенка напасти на Україну, то білоруські солдати повернуть цю зброю проти них. Путін домігся повної влади у Білорусі. Лукашенко 30 років чинив опір спочатку Єльцину, а потім путіну, він шість місяців чинив опір безпосередній участі у війні з Україною, а тепер усе, путін його переміг. Але що далі з цим робитиме Володимир Володимирович? Усі його перемоги закінчуються тяжкими політичними наслідками.

– Зима стане піком протистояння в Україні? Одні кажуть, що інтенсивність бойових дій буде заморожена, інші кажуть, що цього не можна допустити, бо це дасть час путіну перепідготуватися.

– Мені здається, що бойові дії активізуються в середині грудня, коли ґрунт підморозить. А наскільки швидко буде вирішено долю війни, залежить від США насамперед і Заходу загалом. Тобто не результат війни, а швидкість настання цього результату.

– Останнім часом знову почала порушувати тема визволення Криму, як це відбуватиметься: військово, політично чи партизанська війна там буде. Як це все виглядатиме зрештою, чи Захід поки що не має бачення з цього приводу?

– Та ні, Захід має бачення, і українці мають бачення. Зверніть увагу, наскільки Крим перейшов зі сфери політико-дипломатичного звільнення до суто військового. З'ясувався один військовий факт, що Крим у плані деокупації набагато легша досяжна мета для української армії, ніж Донбас. Очевидно, що наступ із Запоріжжя на Мелітополь і далі по узбережжю миттєво створює величезний кримсько-херсонський котел, у якого єдиною лінією зв'язку залишається Кримський міст, який виявився дуже вразливим. І це набагато легший шлях до перемоги, ніж пробивати укріплення на Донбасі.

Я думаю, що наступ на Крим призведе до політичних наслідків, до падіння режиму чи його готовності до капітуляції, і за Донбас тоді вже не доведеться боротися. А Крим усі брали, хто хотів, його ніхто не міг захистити.

– Чи є якийсь консенсус у Заходу щодо подальшої долі путіна? Тому що виходять іноді із заявами то Ердоган, то Орбан, що путіну треба дати зберегти обличчя.

– Орбану треба думати про своє обличчя та свою дупу. Для нього це актуальніша тема, ніж збереження обличчя путіна.

Так, кремлівська агентура на Заході вже лякає своєю слабкістю. Мовляв, вони розуміють, що війну програно і путін піде, але якщо ми всі підемо, обрушиться вся влада і залишиться величезна росія, почнеться громадянська війна, російська смута. Ось цим вони лякають зараз.

Раніше лякали своєю міццю, а зараз лякають російською смутою. Частина американських політиків реагує на це, але інший аргумент, який йде з росії, що вони збільшуватимуть страждання українського народу, поки він не капітулює - справляє більше враження. І чи буде для західної свідомості важливішою обережна та керована капітуляція путіна, за яку доведеться заплатити десятками тисяч життів українців. І ось найближчим часом має бути прийняте якесь рішення, а в грудні, на мою думку, розгорнеться вирішальна партія.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів