RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У американців жарти скінчилися, почалася реальна підготовка - Андрій Піонтковський

Україна отримує все, щоб одним ударом знищити ворога

Україна отримує все, щоб одним ударом знищити ворога Андрій Піонтковський Фото: delfi.lt

Світ, як і Україна, завмер в очікуванні майбутнього контрнаступу ЗСУ, про який так багато говорять останніми днями. Це очікування відчувається і в політичному середовищі, зокрема в Сполучених Штатах, де останнім часом дещо змінилася підтримка України. Не останню роль у цьому відіграв візит китайського лідера Сі Цзіньпіна до Москви. Крім того, всі обговорюють відновлення ядерного шантажу росії, а саме недавню заяву російського диктатора володимира путіна про розміщення ядерної зброї в Білорусі. Якою є підтримка України в США, що означають слова путіна про ядерну зброю в Білорусі, як на ці дії відреагував Китай і чого наприкінці всієї цієї історії чекати від Лукашенка – в етері програми "Руно. Війна" на Апостроф TV розповів політолог і публіцист, що багато років проживає у США, АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

– Ви вже відчуваєте, що нагнітається ситуація, пов'язана з майбутнім контрнаступом ЗСУ?

– Весь світ чекає на цей вирішальний наступ України. Як той, хто дивиться на ситуацію з Вашингтона, я б зауважив, що дуже серйозно змінилася внутрішньополітична атмосфера в США в тому, що стосується підтримки України як результат візиту Сі до Москви і спроби з боку Сі створення своєї нової Китайської імперії – імперії зла у складі Китаю, російської федерації та Ірану. До візиту до Москви він досяг досить серйозного зовнішньополітичного успіху, забезпечивши Ірану принаймні нейтральне ставлення до Саудівської Аравії, з якою вони перебували в дуже серйозному конфлікті.

Читайте: Путін з останніх сил чіпляється за Крим, але росіяни тікають із півострова – кримський активіст

Змінилася кардинально ситуація в Республіканській партії. Я не знаю, чи це достатньо висвітлювалося в українських медіа. Ми пам'ятаємо, що підтримка України була двопартійною у Конгресі, більшість конгресменів-республіканців так само підтримувала Україну, як і демократи. Нікуди не поділася фракція трампістів, їх 40-30 осіб у Палаті представників. Трамп останнім часом вже зовсім закляк у своєму маразмі, він щодня звинувачує Байдена, що той своєю підтримкою України втягує Америку до Третьої світової ядерної війни, а він за 24 години домовиться з путіним, щоб передати йому ті області України, які, як Трампу сказали, є російськомовними. Цим він повністю маргіналізує себе.

Фактично сталася різка зміна Республіканської партії. Про Трампа ми всі знали, його марення нас особливо не турбувало, але нас хвилювала позиція основного кандидата від Республіканців – це губернатор Флориди Десантіса. Кілька тижнів тому він відмітився безграмотним, що часто буває в американських політиків, зауваженням, що російсько-українська війна – це "територіальна суперечка" між країнами десь за тисячі кілометрів від Америки, мовляв, це не відіграє жодної ролі у програмі безпеки США, наш головний ворог – Китай, на цьому нам треба зосередитися. Так от він повністю розвернувся – настільки змінилося ставлення і суспільства, і республіканського істеблішменту, що останні два дні він старанно відмивався від цієї позиції: "Мене не так зрозуміли, це серйозний і дуже важливий конфлікт". І щоб довести свою нову позицію, він останніми днями "кров'ю" розписується, описуючи, який путін військовий злочинець. Тобто Республіканська партія визначилась. Він зрозумів, що республіканську конвенцію він виграє у Трампа лише як захисник України, критикуючи Байдена не за те, що він нібито тягне людство до Третьої світової війни, а за те, що він недостатньо підтримує Україну.

Читайте: Шоу "Посадити Трампа": чи потрапить колишній президент США за ґрати

Може здатись, що це якісь внутрішньополітичні проблеми, але це найважливіший чинник. Голос супротивників підтримки України повністю зник. Трамп кожним своїм виступом робить з себе все більшого ідіота. Цією ситуацією активно користуються наші друзі всередині адміністрації Байдена. Цю нову атмосферу дуже активно використовують щодня Блінкен та Остін, пояснюючи американському політикуму, що потрібно допомогти українцям розгромити російську армію, щоб зупинити імперію зла. Адже путін після візиту Сі став повним васалом Китаю, а основна небезпека, виклик, який путін зараз кидає вільному світу, – за ним стоїть Китай. Тому потрібно негайно показово покінчити у зародку з цією спробою створення імперії зла. Ось такі настрої панують зараз у Америці.

– Щодо повного васала. Через чотири дні після візиту Сі до Москви путін заявляє про розміщення тактичної ядерної зброї у Білорусі. Вийшла спільна заява путіна і Сі, що вони проти поширення ядерної зброї у світі, що це небезпечно. І тут він робить такий кульбіт – цілком недоговороздатний. Я люблю говорити, що обрій планування у Китаю – 100 років, а не до найближчої суботи, як у путіна. Що це було і чи буде у Сі на це все відповідь?

- Насправді гірше, ніж ви сказали. Ви сказали, що у декларації китайсько-російській написано, що вони проти поширення та передачі. Трохи не так – там написано чорним по білому: "Ми категорично проти розміщення ядерної зброї ядерними державами на території інших держав". Очевидно, китайці були в курсі цих планів і спеціально вимагали це вписати. Що кричить російська пропаганда? "Ми не порушували жодного договору про розповсюдження, ми не розповсюджуємо, ми розміщуємо". Так от, відповідь вже була. Дуже інтелігентна симпатична жінка – представник китайського Міністерства закордонних справ виступила, і не називаючи ім'я путіна, вона ще раз наголосила, що Китай категорично проти розміщення ядерної зброї на території інших держав.

Це показує повну втрату контролю за собою. Мабуть, путін погано розуміє, що він пише, підписує та робить. З одного боку, він підписав 14 величезних декларацій повної економічної здачі всіх позицій на Далекому Сході, у Східному Сибіру – позиції свободи дії китайського бізнесу. Тобто легітимізуючи поглинання російської території, чим займається Китай зі смаком. Ну і це продовжуватиметься, ця частина угоди виконуватиметься. Але навіщо він так демонстративно показує, що він недоговороздатний і зовсім не має поваги на адресу людини, яку він визнав своїм суверенним імператором? Сі, звертаючись до російських людей, сказав: "Ось бачите, там сидить така плешивенька і старенька зморшка? Я його призначаю наглядачем, даю йому ярлик на правління над вами до 2030 року".

До речі, реакція на Заході зневажлива. Він 20 років він лякав захід і досить успішно, починаючи з 2008 року. Чому тоді не дали так званий ПДЧ Грузії та Україні? Тому що не хотіли провокувати путіна, раптом він використає ядерну зброю. 20 років це тривало, це вже всім набридло. Путіна ще у жовтні попередили, що з ним буде за використання ядерної зброї. Його просто вб'ють. Зараз усі розуміють, що це зовсім порожні слова диктатора. Він це робить у контексті наступу, щоб залякати американців, щоб підтримати голоси, які скажуть: "А ось давайте все-таки без літаків, давайте без ATACMS, давайте не провокуватимемо путіна, а то раптом він візьме і використає ядерне зброю?". Не використає він її. Це боягузливий дідок, що труситься за своє життя і вижив з розуму. Ніхто його вже на заході не боїться.

– Єдиний, хто, як казали, може якось вплинути з боку Заходу на путіна – це Сі. Я більш ніж впевнена, що це розлютило Китай.

– Радіти ми маємо. Що ви так переживаєте? Не буде йому Сі жодної зброї давати. У будь-якому разі, все вирішиться під час вирішальної сутички. Я не знаю, почнеться вона у квітні чи травні. Сі зробив паузу, щоб подивитися, на що здатен його новий васал. Сибір і Далекий Схід від китайців нікуди не дінуться. А програє Пу цю битву чи не програє – великої різниці для них нема.

– У нас з вами є хобі – досліджувати Ходорьонка та боброїдку Симоньян. Вона, певне, відчула, що Гаага вже близько, бо спочатку "Київ за три дні", а тепер каже: "Слухайте, давайте заплатимо Україні за ці території", і це із захопленням сприймає російська публіка. Ходорьонок каже, що він стурбований контрнаступом, про який начебто всі дуже багато говорять, але насправді ніхто не розуміє, де це буде, в яких масштабах. Він зауважує, що зброя, яку надає нам Захід, не до музеїв поїде. Він згадав і про Storm Shadow.

– Це професійний військовий експерт. Зверніть увагу, з приводу чого він б'є на сполох - він каже, що останніми днями перестала надходити відкрита інформація про номенклатуру. Жарти скінчилися, розпочалася реальна підготовка. Раніше американці звітували про кожен Bradley. Нині ж повна завіса інформації.

Читайте: Донецьк буде українським, і це наші плани на майбутнє – боєць батальйону "Свобода"

Відомо, що українські льотчики тренуються на західних літаках F-16 та Typhoon. Нещодавно з’ясувалося, що у Франції вони на "Міражах" тренуються. Я думаю, що ціла низка сюрпризів буде вже в ході битви. З'являтимуться західні літаки з пілотами, які розмовляють англійською мовою, які освоювали цю техніку місяцями. Злітатимуть вони з румунських та польських аеродромів. Ходорьонок як фахівець правильно забив на сполох – підготовка вступила у вирішальну стадію.

– Повернемось до теми з ядерною зброєю. Це повернення до шантажу? Припустімо, він розміщує в Білорусі ядерну зброю, Лукашенко потім, коли путіна не стане, місячник здачі ядерної зброї влаштує?

- Звичайно. Невже путін не розуміє Лукашенка? Лукашенко його вмовив на це. Коли генерал Залужний пройде 84 кілометри і візьме Мелітополь, уявляєте, що буде в Москві? Вже ці самі Йосипи Пригожини та Ахмедови виступатимуть на центральному телебаченні, "мобіки" не звертатимуться до путіна, а тікатимуть з фронту. Пригожинці не казатимуть щодня, що немає снарядів, у Генштабі зрадники, а прийдуть до Генштабу розстрілювати зрадників. А що робитиме Лукашенко у ці важкі дні? Звичайно, він ізолює всіх цих росіян з ядерною зброєю і скаже всьому світу, що врятував людство, приїжджайте до мене швидше, я передаю вам ядерну зброю.

Пам'ятаєте мій прогноз щодо Лукашенка? Я твердо переконаний, що перед тим як прийняти отруту разом зі своєю Євою Браун – Кабаєвою – я думаю, путін одним із останніх політичних актів пристрелить Лукашенка. Усю цю історію з ядерною зброєю Лукашенка закручено. Він же просив її, справді весь час просив. Єдина мета – в час "ч" здати ядерну зброю Організації Об'єднаних Націй. Ну, принаймні життя заробить. Йому не смертна кара буде, а тривалий термін ув'язнення, якщо путін не встигне його пристрелити.

– Один західний експерт каже, що краще Україні накопичити зброю та одним потужним контрударом розбити окупантів. Але тоді є ймовірність, що вся зброя до квітня може не встигнути. Небезпека затягування існує?

– Та нема небезпеки, але ж є погодний фактор. Усі метеорологічні прогнози свідчать, що ідеальний час – це кінець квітня – початок травня. Бачите, якими темпами зараз почало надходити озброєння? Ці процеси синхронізовані - і створення необхідних погодних умов, і накопичення зброї перемоги. Тому тут різниця в тому: 30 квітня чи 9 травня? Українські військові керівники розберуться.

– Залужному вже все дали, щоби взяти Мелітополь?

- Жоден генерал не скаже так. Генерал Остін якось відповідав на прес-конференції, чи достатньо українців отримують зброю. Він каже: "Я воював і ніколи не був задоволений тим, що мені давали". Ніколи не буває достатньо, завжди хочеться більше. Звісно, хотілося б більше. На мою думку, вже зняті ось ці обмеження "ні в якому разі не стріляти по російській території". Усі ці табу зараз знімаються. У Вашингтоні усвідомили, що це вирішальна битва, це їхня битва. Необхідно показати урок не лише Пу, а й китайцям, щоб вони більше з ним не зв'язувалися і припинили свої претензії на створення світової імперії. Це потрібно робити одним ударом, звичайно.

– Ця фраза про "Я стою за 84 км від Мелітополя" вже стала мемом. Як ви думаєте, після цієї битви Залужний може сказати: "Я стою за 10 км від Москви, і мені потрібно…"?

– Цим нехай Захід займеться, якщо хоче. Наше завдання дуже просте – вийти на кордони 1991 року та забезпечити безпеку на повоєнний період не лише України, а й усієї Європи.

- Яким чином?

– Негайне прийняття України до повноправних членів НАТО. Це потрібно не Україні, це зараз потрібно НАТО. Війна показала, що у Західній Європі немає іншої європейської армії, окрім української, яка її може захистити. Тому всі ці розмови, що путін знову перевзується і вони знову підуть – питання вирішується дуже просто. На кордоні з росією стоятиме українська армія НАТО. Вона вже тоді буде озброєна всім на роки вперед, не будемо вже міркувати, скільки літаків буде. Це буде повністю озброєна армія НАТО.

– Україна сформувала перші три ударні роти безпілотників, які готові до бойових дій. Про це сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Також була інформація про те, що Тайвань передав тисячу дронів, які здатні виконувати бойові завдання. Ну, очевидно, що не на території України.

– Мене остання новина надихає політично. Тайвань – це чудова держава, це справжній Китай. Що таке Тайвань? Це китайський уряд, який програв у громадянській війні комуністам. Тайвань - це законний наступник китайської Республіки Сунь Ятсена, яка була проголошена 1913 і стала наступником Китайської імперії. Вони є законними спадкоємцями. Досить стомлений Захід, що вже практично пішов на пенсію, рятують зараз три острови свободи: це Україна, Тайвань та Ізраїль, яким загрожують якраз три складові імперії зла: росія, Іран і Китай.

Нещодавно в українських медіа лунала дуже смілива пропозиція визнати Тайвань незалежною державою. Можна сперечатися, можна знайти низку серйозних аргументів проти, але це мене надихає. Подивимося, як поводитиметься Китайська народна республіка. Якщо все-таки вони почнуть серйозну якусь зброю постачати росії або навіть збільшать постачання дронів, давайте визнаємо цей чудовий острів свободи природним наступником китайської держави.

– Але від визнання Тайваню китайська допомога меншою не стане.

– Я казав, що це складне питання, але це дуже близька нам держава, близький нам народ. Тайвань, Ізраїль та Україна зараз рятують Захід, вони його тягнуть за комір на опір диктаторам.

- Заходу принципово: фізичне чи політичне знищення путіна?

- Так, звичайно, політичне. Якщо завтра ті ж китайці відвезуть його на санітарному літаку до буддійського монастиря на лікування якоюсь акупунктурою, але йому вистачить і одного уколу, мені здається, то людство тільки подякує їм. Так само, як і Лукашенку, за здачу ядерної зброї.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів