RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін з останніх сил чіпляється за Крим, але росіяни тікають з півострова - кримський активіст

Колаборанти не слухають гауляйтерів Криму

Колаборанти не слухають гауляйтерів Криму Ескендер Барієв Фото: ukrinform.com

Окупаційна так звана влада в Криму намагається заспокоювати жителів окупованого півострова, що він під надійним захистом російських військ. Та це не зупиняє жителів Криму, які активно продають майно і нерухомість, оскільки бояться контрнаступу Збройних сил України і не вірять обіцянкам гауляйтерів. Що зараз відбувається на півострові, куди крім росії тікають колаборанти і з якими проблемами зараз стикаються кримські татари - в етері Апостроф TV розповів голова Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу ЕСКЕНДЕР БАРІЄВ.

- Гауляйтери окупованого Криму, зокрема Севастополя, заявляють, що місто постійно є обʼєктом атак безпілотників – як повітряних, так і надводних. Як багато подібного трапляється? Чому інформація так часто змінюється? Коли є вибухи в бухті, вони повідомляють, що це профілактичні роботи, хоча в іншому випадку повідомляють, що збивають безпілотники. Що за цим може стояти?

- За останній тиждень було багато вибухів у тимчасово окупованому Криму. Вони були і в Джанкої (північний Крим), і в південному або південно-західному Криму – це Севастополь. До цих вибухів є різне ставлення: з одного боку, ставлення місцевих мешканців Криму, а з іншого боку – ставлення або пропагандистська робота окупаційної "влади". Що стосується Севастополя, було три дуже потужних вибухи, якими пошкодило вікна в адміністративних будівлях Севастополя.

Читайте: Ми налаштовані серйозно: у ЗСУ анонсували новий сезон "бавовни" в Криму

Як реагує окупаційна влада? По-перше, вони намагаються надавати інформацію, що дуже ефективно працює ППО рф, таким чином кажучи, що ППО потужне і воно захистить мешканців Криму.

По-друге, вони намагалися спростувати якісь пошкодження та інше. Вони постійно говорять, що там нічого не було і що дійсно є небезпека, тому що в Севастополі, наприклад, Чорноморський флот, штаби флоту – це військові обʼєкти. Вони в деталі не вдаються і не надають повної інформації.

І по-третє, нещодавно були виступи Аксьонова – він же "Гоблін", так званий "голова" Криму. Він їздив до місць, де вони проводять так звану "сво", щоб навідати кримчан, які служать в збройних силах рф. Він заявляв, що все добре, він надав нагороди, але не вистачає зброї. Тому він з критикою виступав проти міноборони рф. Хоча буквально недавно він казав, що "в нас все дуже добре, ми добре захищаємося, робимо фортифікаційні споруди". Він надає таку "впевненість", що вони зможуть захистити і що ЗСУ не матимуть можливості звільнити Крим.

- Ви зараз описали ситуацію в інформаційному плані. Окупанти намагаються щось заявляти, формувати певну пропагандистську картинку, але вибухи час від часу в різних місцях лунають. Це поки має психологічний вплив чи цього достатньо, щоб впливати і на військову логістику?

- Що стосується психологічного плану, скажу, що наші активісти все більше намагаються продемонструвати свою причетність до України. Наприклад, днями в селищі Сала, тобто Грушівка Судацького району був розміщений український прапор на вишці. З одного боку мешканці Криму чують інформацію від посадовців, а з іншого боку вони бачать такі прояви - і це дуже важливо.

Читайте: Українські дрони все рознесуть у Криму: експерт оцінив масштаби наслідків атаки на півострові

Що стосується логістики, то дійсно, це дуже впливає. Наприклад, коли були вибухи в Джанкої, то вони лунали в районі залізничного вузла. Там стикаються між собою залізниця з півночі, тобто з материкової частини України, а з іншого боку – з Кримського мосту, наступна гілка – це Севастополь та Сімферополь. Логістика дійсно починає порушуватися, це по-перше.

По-друге, нам надають інформацію, що на сході Криму багато техніки вони привезли, але нам не можуть надати точну інформацію, це вживана техніка чи нова. Її привезли на ремонт або на подальшу логістику, або ця логістика порушилася частково. Звісно, коли вони будували дороги, залізниці і станції, це все робили не для населення, вони це готували для війни проти України - що й підтверджується зараз.

- Є інформація, що Кремль почав фінансувати туризм, аби не звільняли співробітників і туристична галузь трималася на плаву. Що ви можете про це сказати?

- Насамперед я хочу підтвердити, що дійсно на узбережжі західного Криму вони побудували фортифікаційні споруди по узбережжю, тому сезону не буде. Тим підприємствам, які заробляли на туризмі, кажуть працювати на півдні, тому що тут не буде такої можливості. Я думаю, що вони намагаються сьогодні вливати гроші в Крим, щоб затримати там жителів, які були туди насильно евакуйовані або приїхали самі. Вони намагаються надавати сертифікати в центр та північний Крим. Була інформація, що треба надавати дотації з федерального бюджету, щоб підтримувати людей, які не зможуть вести бізнес в рекреаційній сфері.

- Чи тікають росіяни з Криму?

- Є така інформація, вона дуже цікава. Є індикатори, які підтверджують це. По-перше, в них є такий сайт Авіто, як, наприклад, в нас ОЛХ. Там дуже багато почали продавати побутової техніки, яку придбали 2-3 роки тому. Наступний індикатор – нам почали надавати інформацію, що багато колаборантів – не росіян, а колаборантів – почали купувати майно в третіх країнах. Наприклад, у Туреччині. Вони не мають, наприклад, українських паспортів, в інші країни вони поїхати не можуть. А за російськими паспортами вони намагаються приїжджати до Туреччини і там купувати житло. Дійсно, зараз в Туреччині є такі "російські" райони. Там їм також не подобається щось, починають казати, щоб мечеті не працювали. Вже починаються також питання.

- А що з майном колаборантів на території Криму? Вони його продають? Хто тоді може ставати покупцем?

- Бізнес в плані будівництва став. Нам надають інформацію, що ті фахівці, яких бронювали за півроку – рік, зараз не мають роботи. І це не тому, що не вистачає будівельних матеріалів, а тому, що побоюються проводити будівельні роботи, бо очікують Сили оборони України.

Що стосується самої нерухомості, є інформація, що незважаючи на те, що дотують херсонських мешканців через сертифікати, попит нижчий, ніж пропозиція.

- Як зараз живеться кримськотатарській громаді в контексті політичних утисків та переслідувань? Ви згадували підняття українського прапора в Грушівці. Окупанти навряд чи можуть залишити це безкарним.

- Я хочу нагадати, як була пошкоджена залізниця в районі Бахчисарая. Це відбулося 23 лютого. З кінця лютого почалися перші обшуки. Було вісім обшуків, буквально днями були обшуки в Бахчисараї в активіста національного руху, його сина та сусіда. Це говорить про те, що в першу чергу після таких подій окупанти починають проводити обшуки в активістів Кримськотатарського національного руху. Тобто або в делегатів Курултаю, або в колишніх членів Меджлісу, або в членів місцевих чи регіональних меджлісів, або в активістів національного руху. Ми побачили за цей час вже понад 9 таких обшуків та більше 10-12 затримань. Це говорить про те, що вони шукають в активістах загрозу та намагаються таким чином залякувати кримських татар.

З іншого боку, дійсно не без колаборантів, вони зараз намагаються проводити такі інформаційні пропагандистські дії. Наприклад, моє імʼя там постійно зʼявляється. Вони через свої ЗМІ передали мені "привіт". Погрожують мені. Постійно говорять, що ми системно працюємо в інформаційному плані через телеграм-канали, через інформаційні кампанії. Так, ми це робимо для того, щоб наші співвітчизники розуміли, що ми скоро повернемося до Криму, щоб вони знали, як організуватися, як уникнути служби в збройних силах рф, тому що це наші співвітчизники, наш народ. Ми за нього з одного боку турбуємося, а з іншого – робимо все для того, щоб наш народ підтримував нашу країну, нашу державу.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Новини партнерів