RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

Військові 13 держав Альянсу відпрацьовують протидію Кремлю на північному фланзі

Військові 13 держав Альянсу відпрацьовують протидію Кремлю на північному фланзі Фото:

В рамках зміцнення обороноздатності НАТО командування Альянсу розпочало військові навчання Nordic Response 2024. У них було задіяно 13 країн-членів, які своєю участю в маневрах демонструють готовність до захисту своїх територій на тлі недавнього розширення за рахунок приєднання Фінляндії та уже майже оформленого вступу Швеції. Фактор кремлівського вторгнення в Україну та загрози нападу росіян на одну з країн Альянсу прямо не озвучувалися, але сам контекст навчань вказував, що їхнє основне завдання – підготовка до можливого зіткнення з російськими окупантами. Навчання "Nordic Response 2024", що входять до більших маневрів "Стійкий захисник 24", наголошують на важливості колективної оборони та оперативного реагування на потенційні загрози з боку Кремля. Як зазначені маневри пов'язані з інтересами України і в якому разі країни НАТО можуть відправити свої війська до нашої країни, читайте у матеріалі "Апострофа".

Легенда зрозуміла

На початку цього тижня НАТО розпочало великі навчання "Nordic Response 2024" для зміцнення безпеки своїх територій у північних країнах, залучаючи понад 20 тисяч військових з тринадцяти країн. Ці навчання проходитимуть на територіях Фінляндії, Норвегії та Швеції протягом майже двох тижнів.

У рамках цих навчань "Nordic Response 2024", організованих під егідою Норвегії, фінська сторона делегувала понад 4000 військовослужбовців. Шведські військові також зробили свій внесок, відправивши близько 4500 представників із різних родів військ для навчань в умовах арктичної зими.

Учасниками також стали військові із Бельгії, Великобританії, Канади, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Норвегії, Іспанії, Швеції та США. Половина військових займатиметься операціями на суші, ще половина проведе тренування на морі та в повітрі, використовуючи понад 50 кораблів, включаючи підводні човни, фрегати, корвети, авіаносці та десантні кораблі. Також у навчаннях задіяно понад 100 одиниць авіації, включаючи винищувачі, транспортні літаки, літаки морської розвідки та вертольоти.

Читайте також: У якому разі НАТО воюватиме з Росією: у Пентагоні зробили заяву

Виходячи з легенди навчань, як зазначають фахівці, основна мета не лише в тому, щоб інтегрувати сили Фінляндії, яка нещодавно увійшла до НАТО, з рештою сил НАТО, а й підготуватися до можливих провокацій Кремля, зокрема й у Балтійському морі.

"Зверніть увагу, скільки кораблів і різної авіації задіяно в навчаннях. Серед суто бойових завдань на навчаннях "Nordic Response 2024" активно відпрацьовуються і питання логістики. Видно, що командування Альянсу відпрацьовує питання швидкого перекидання великої кількості людей і техніки на далекі відстані. На той випадок, якщо не дай Боже, у нас щось станеться погане на фронті та Альянсу, щоб захистити себе від розповзання погроз з боку Кремля, доведеться перекидати частину сил в Україну", - пояснив у коментарі "Апострофу" політичний аналітик і експерт із ракетних озброєнь Олександр Кочетков.

Публічна мета маневрів "Nordic Response 2024", за словами норвезьких військових, полягає у забезпеченні захисту та оборони скандинавського регіону, але самі формулювання заяв явно вказують на те, що основним "винуватцем свята" тут є Москва.

"Ми повинні бути в змозі дати відсіч і зупинити будь-кого, хто намагається кинути виклик нашим кордонам, цінностям та демократії. Враховуючи поточну ситуацію з безпекою в Європі, ці навчання надзвичайно актуальні та важливі, ніж будь-коли раніше", - заявив бригадний генерал, командувач Норвезького центру повітряних операцій Трон Странд.

Фінляндія, яка має з Росією спільний кордон довжиною 1340 кілометрів, у квітні 2023 року стала членом НАТО, завершивши тривалий період військового нейтралітету. Швеція зараз перебуває на останньому етапі вступу до НАТО як 32-го члена, і, ймовірно, це має статися у березні.

Маневри нових членів Альянсу

Як Швеція, так і Фінляндія зміцнили зв'язки з НАТО після Холодної війни, але до відкритого вторгнення Кремля до нашої країни громадськість обох країн була скептично налаштована щодо повноцінного членства в Альянсі. Гельсінкі та Стокгольм довгий час вважали, що стратегія неприєднання буде оптимальною для підтримки мирних відносин із Москвою як впливовим гравцем у Балтійському регіоні, але все стало на свої місця у лютому 2022 року, коли росіяни пішли на свій тупий бліцкриг проти нашої країни.

У результаті вже у травні того ж року Швеція та Фінляндія подали заявки на членство в НАТО, що позначилося на військовій підготовці Альянсу. У минулому НАТО проводило навчання під назвою "Холодна відповідь" ("Cold Response") в арктичній зоні Північної Норвегії. З приєднанням Фінляндії та майбутнім вступом Швеції, навчання були розширені і перейменовані на "Північну відповідь" ("Nordic Response"), що охоплюють Фінляндію, Норвегію та Швецію.

Скандинавські маневри включені до більш масштабних навчань НАТО "Стійкий захисник 24" ("Steadfast Defender"), які є найбільшими маневрами Альянсу за останні десятиліття, за участю до 90 тисяч військових. Навчання "Steadfast Defender", які демонструють здатність Альянсу забезпечувати захист своїх територій до самих кордонів з Росією, розпочалися 24 січня і продовжаться до кінця весни.

Згідно з інформацією від німецького видання Bild, військові навчання моделюють сценарій, в якому РФ атакує територію Альянсу, що веде до активації 5 статті Статуту НАТО. Ця стаття наголошує на колективній обороні, де атака на одного з членів альянсу вважається атакою на всіх.

Те ж джерело стверджує, спираючись на дані розвідки, що Росія має намір здійснити напад на Європу до кінця поточного року або початку наступного року, коли, за їхніми припущеннями, США можуть ситуативно упустити контроль над глобальним лідерством, що позначиться на їх можливостях надати допомогу європейським союзникам.

До чого готуються в Альянсі?

Глава Пентагону Ллойд Остін на нещодавніх слуханнях Комітету з питань збройних сил Палати представників США заявив, що у разі поразки ЗСУ у повномасштабній війні проти Росії, всьому Північноатлантичному Альянсу доведеться воювати з кремлівськими окупантами.

"Ми знаємо: якщо Путін доб'ється успіху, він не зупиниться. Він продовжуватиме агресивніші дії в регіоні. А інші лідери в усьому світі, інші автократи дивитимуться на це, і вони будуть заохочені тим фактом, що це сталося, і ми не змогли підтримати демократичну державу", – зазначив голова американського оборонного відомства.

Громадську думку в країнах НАТО також поступово готують до того, що ймовірність прямого військового зіткнення Альянсу з РФ зростає з кожним місяцем, і основним винуватцем виступає Москва. Грати нескінченно у "миротворчість" і висловлювати "глибоке занепокоєння" щодо дій Москви у західних еліт не вийде. Редакція Financial Times, наприклад, повідомляє, що в НАТО переконані, що Москва точно нападе на країну Альянсу. На думку західних дипломатів, думати, що РФ зупиниться в Україні було б "недозволеною розкішшю".

"Росія вже тисне на країни НАТО. І справа не тільки в чергових ядерних погрозах Медведєва та демонстрацій якоїсь "карти", на якій від України залишилися тільки територія Київської області. Саме росіяни стоять за глушінням GPS у Балтійському морі, щоб там нічого не літало і не ходило. Вони постійно включають РЕБ. Агресія вже йде в замаскованому форматі, щоб спровокувати країни НАТО. Припустимо, вони у відповідь почнуть ретельніше перевіряти російське кораблі в Балтійському морі, а Москві відразу заявить про "порушення" міжнародного права. Дати більш жорсткий відповідь – Москва почне зображувати із себе "жертву агресії". Ситуація постійно перебуває в точці закипання. Командування НАТО це бачить і, відповідно, готується", - резюмував у розмові з "Апострофом" військовий експерт Іван Ступак.

Читайте: Під носом у Путіна: у Фінляндії вперше проходять військові навчання НАТО

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів