RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крокодил проти диктатора: що треба знати про переворот у Зімбабве

Зімбабве позбувається свого скандального президента та його дружини, що прагнула влади

Зімбабве позбувається свого скандального президента та його дружини, що прагнула влади Президента Зімбабве взяли під домашній арешт Фото: EPA/UPG

Вже сьогодні, 17 листопада, у Зімбабве має змінитися президент — замість багаторічного лідера Роберта Мугабе, який розвалив економіку країни, ним стане його колишній соратник Еммерсон Мнангагва. Який стосунок до боротьби політичних груп у Зімбабве мають всесвітньовідомі бренди Gucci та Lacoste та що усунення Мугабе означає для країни та Африки загалом, з’ясовував "Апостроф".

Військовий переворот у Зімбабве усунув від влади найстаршого керівника держави в світі та одного з останніх представників цього покоління політиків в Африці – 93-річного Роберта Мугабе. Одразу зазначимо, що формально перевороту не було, адже військові та тимчасовий уряд це так не називають. Якщо б Зімбабве оголосило про військовий переворот, Африканський Союз міг би призупини членство країни в організації та запровадити санкції.

Правляча партія ЗАНУ-ПФ назвала події останніх днів безкровним переходом влади та заявила, що "заради Конституції і здорового глузду нації" першу сім'ю країни взяли під варту, і вона "в безпеці". Тимчасовим керівником держави до виборів, що заплановані на весну 2018 року, вже сьогодні має стати Еммерсон Мнангагва, наразі віце-президент. У четвер оголосили, що впродовж двох діб Зімбабве отримає новий уряд.

Мугабе не загрожує суд, а тим більше — страта. Раніше ЗМІ інформували, що Мугабе погодиться піти з посади, якщо першій леді дадуть покинути країну та отримати політичний притулок. За чутками, Ґрейс Мугабе вже в сусідній Намібії (в уряді цієї південноафриканської держави заперечують) і пізніше, ймовірно, перебереться до ПАР, де народилася. Тимчасовий уряд Зімбабве повідомив, що Роберт Мугабе погодився звільнити президентське крісло та відбути до Південно-Африканської Республіки, прийнявши пропозицію свого колеги Джейкоба Зуми.

Gucci та Lacoste

Що ж спричинило зміну влади? 6 листопада президент Мугабе на прохання дружини усунув з посади віце-президента свого молодшого колегу — 71-річного представника правлячої партії Еммерсона Мнангагву, ветерана визвольної війни на прізвисько Крокодил. Схоже, для військового керівництва країни це стало останньої краплею. Причина відставки зрозуміла: Мнангагву розглядали як наступника Мугабе, бо він, як і теперішній президент, був лідером визвольних змагань в Зімбабве та представляє партію влади. Сам Мугабе на посаді президента бачив дружину Ґрейс, не менш одіозну, ніж він сам. Досі про неї говорили як про де-факто керівника держави.

Пошуки наступника активізувалися через вік та стан здоров’я президента: Мугабе хворіє на рак передміхурової залози та регулярно лікується за кордоном. Відставка віце-президента засвідчила боротьбу між табором Ґрейс Мугабе, який отримав назву G40, покоління сорокарічних (першій леді – 52), та так званою групою Lacoste, яку представляють Мнангагва та інші прихильники одягу від цього французького бренду.

Режим Мугабе прославився "цікавими" баченням економіки та механізмами виходу з фінансової кризи. Президент – екстравагантністю (досить поглянути на його святкові костюми) та абсурдними висловлюваннями, критикою на адресу США. Перша леді – агресивністю та бійками, жагою до розкоші та дивними її поясненнями, через що їй дали прізвисько Ґуччі-Ґрейс або Місc Ґуччі. Її, на відміну від першої дружини Мугабе, вже покійної Саллі Хейфрон, народ не любить через жахливий характер.

Президент Зімбабве Мугабе з дружиною Ґрейс Фото: EPA/UPG

Осінь патріарха

Прем'єр-міністром Зімбабве Роберт Мугабе став ще в 1980 році, а останні 30 років він безперервно керував державою на посаді президента. Довше при владі серед африканських політиків перебувають лише президенти Камеруну й Екваторіальної Гвінеї Пол Бія та Теодоро Обіанг Нгема Мбасого.

За два десятиліття до призначення прем’єром Мугабе заснував маоїстський партизанський рух Африканський Національний Союз Зімбабве (ЗАНУ). Після його приходу до влади в Зімбабве встановилась однопартійна диктатура, а економічну політику різко розвернули наліво. Зокрема, у 2001 році влада влаштувала експропріацію наділів білих фермерів на користь чорношкірого населення. Частка білого населення становила лише 1%, однак воно володіло 70% орних земель. Тому сільськогосподарська галузь Зімбабве дуже сильно постраждала.

Саме через ці кроки західні країни припинили надавати Зімбабве допомогу та ввели санкції. Під персональними санкціями США та ЄС знаходяться подружжя Мугабе та ще кілька десятків діячів.

Авторитет Мугабе всередині країни дуже сильно підірваний Фото: EPA/UPG

У 2005 році влада під виглядом боротьби з антисанітарією провела операцію зі знищення нетрів, у результаті якої щонайменше кількасот тисяч зімбабвійців залишилися без даху над головою. І хоча Мугабе обіцяв надати біднякам нове житло, він цього так і не зробив. Цей крок президента пояснюють помстою за підтримку опозиції на виборах.

Ще за прем'єрства Мугабе його уряд у відповідь на повстання влаштував справжні етнічні чистки серед народності матабеле (сам Мугабе є представником етносу шона): тоді, за різними оцінками, стратили від 4 до 30 тис. людей.

Співзасновник Центру дослідження Африки, кандидат політичних наук Олександр Мішин розповів "Апострофу", що авторитет Мугабе всередині країни дуже сильно підірваний через скандали в його найближчому оточенні. Зокрема через поведінку його дружини та дітей, які "дозволяють собі відкрито хизуватися надмірною розкішшю та небаченими фінансовими тратами на тлі величезних злиднів у країні".

"Також авторитет Мугабе підірваний в очах ветеранів війни за незалежність країни від британців, бо він планує передати владу молодим політикам з групи G40, які, на їхню думку, цього не заслужили. При цьому Мугабе розпочав очищення державного апарату від людей, які якраз належать до покоління доби визвольних змагань. Найбільше місцеве населення критикує Роберта Мугабе за проведення операції "Прибирання сміття" в 2005 році", — пояснює Мішин.

Він додав, що акції протесту, які почалися у липні 2016 року, породжені економічною кризою та стагнацією, що триває від 2000 року.

"Саме з часу початку конфіскації земель білих фермерів місцева економіка занепала й країна пережила фантастичну гіперінфляцію. В ході протестів у наші дні люди вимагають від уряду припинити політику репресій проти опозиції, здолати масове безробіття та шалену корупцію, платити зарплати державним службовцям вчасно. Мітингувальники вимагають покарати міністрів-корупціонерів в уряді Мугабе. Також людей обурює діяльність місцевої поліції, що дуже брутально поводить себе щодо пересічних громадян", — наголосив фахівець.

Економічна криза в Зімбабве триває від 2000 року Фото: EPA/UPG

Значення перевороту

Зміщення подружжя Мугабе Мнангагва та його соратники зараз пояснюють спробою зруйнувати ідеали революції. Для більшості громадян Зімбабве призначення нового президента є хорошою новиною. Однак економічну ситуацію в країні воно суттєво не покращить. На жаль, роки провального економічного управління загнали її в таку кризу, що виходити з неї доведеться ще не одне десятиліття. У 2007-2008 роках стався пік кризи — тоді інфляція зросла на 231 млн відсотків. У 2009-му Резервний банк Зімбабве ліквідував зімбабвійський долар та перейшов на розрахунки в доларах США, південноафриканських рендах та інших валютах. Однак рецепт виявився короткостроковим, адже невдовзі "зелені" закінчилися. Зараз в країні діють так звані монетні облігації.

Цікаво, що від гіперінфляції деякі зімбабвійці рятуються біткоїнами. Зімбабве – одна з країн, де ця криптовалюта набула неабиякого поширення. Ще одна з цього ряду — Венесуела, де причини аналогічні. Оскільки зімбабвійська валюта особливої цінності не має, населення намагається заощаджувати в біткоїнах, оплачує ними товари та послуги. І хоча криптовалюта також може обвалитися, ризики не настільки великі, як у випадку з національною валютою.

Зімбабвійська валюта особливої цінності не має Фото: EPA/UPG

На думку Олександра Мішина, до виборів, що мають відбутися наступного року, не варто очікувати змін ні в зовнішній, ні у внутрішній політиці Зімбабве. Звісно, якщо президентом стане Мнангагве. Підтвердженням цьому може бути й те, що, за чутками, військові, які організували заколот, координували свої дії з Китаєм, основним союзником Зімбабве в його політиці "Дивися на Схід".

"Проте якщо на виборах влітку 2018 року переможе опозиція на чолі з Морганом Цвангіраї, то політика буде переглянута і Зімбабве розвернеться на Захід, — додав він. — Їхній результат буде залежати від ступеню консенсусу всередині кланів, що існують в рамках етнічної групи шона".

Також фахівець вважає, що покращення економічної ситуації можливе, оскільки Зімбабве цікаве іноземним інвесторам, передусім через потенціал гірничодобувної галузі та АПК. Однак це буде залежати від рівня політичної стабільності під час перехідного періоду.

Дивіться також: Військовий переворот в Зімбабве: з'явилися перші фото Мугабе після відсторонення від влади

Події в Зімбабве мають певне значення і для всієї Африки, де багато автократів та політичних довгожителів. Мішин підкреслив, що кожна країна континенту має свої особливості, однак тривога окремих лідерів зростатиме.

"Для інших держав Африки тут важливі два моменти. По-перше, справедливість та адекватність оцінок Африканського Союзу та Співтовариства розвитку Півдня Африки (торгово-економічний союз, що об'єднує 14 країн, — "Апостроф") щодо подій у Зімбабве, адже в політичний площині - це справжній переворот. По-друге, це поганий сигнал для інших африканських політиків, що понаднормово перебувають при владі (лідери Камеруну, Екваторіальної Гвінеї, Судану, Еритреї, Бурунді тощо). Вони будуть нарощувати інвестиції у спецслужби й посилювати армії. Можливе проведення превентивних перестановок у вищому керівництві збройних сил цих країн або навіть чисток", — підсумував експерт.

Читайте також

Темний план Путіна: чим загрожує Кремль Заходу у центрі Африки

У Кремлі хочуть дистабілізувати ситуацію в Африці, послаблюючи позиції Франції

Чорна діра: чи зміг Путін зачарувати лідерів Африки

У Кремля зустріч із африканськими лідерами не залагодилася