RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Остання надія: чи є шанси у Клінтон "перерахувати" Трампа

У Гілларі Клінтон з'явилася теоретична можливість стати президентом США

У Гілларі Клінтон з'явилася теоретична можливість стати президентом США Більшість аналітиків та оглядачів з США не вірять, що перерахунок голосів в трьох штатах, з петиціями в які звернулася Джилл Стайн, може привести до перемоги Клінтон Фото: EPA/UPG

Два американських штати в останні дні взяли заявки на перерахунок голосів на президентських виборах в США. Щоб Хілларі Клінтон мала шанси на перемогу, їй потрібна перемога у всіх трьох оскаржуваних штатах - Вісконсині, Пенсільванії і Мічигані, де відрив становить від 12 до 68 тис. голосів. Але і це буде лише першим кроком, адже їй потрібна буде підтримка більшості у Верховному суді або, якщо там складеться паритет, у Конгресі, де очевидну підтримку мають республіканці. Шанси, що перерахунок голосів виявиться безглуздою витратою грошей, часу і зусиль — величезні.

Три штати

Перерахунок голосів на виборах у США — останній шанс змінити підсумки американських виборів на користь Хілларі Клінтон. Теоретично перерахунок голосів у штатах Вісконсін, Пенсільванія і Мічиган може принести їй перемогу.

Ініціатор перерахунку — Джилл Стайн, кандидат на виборах від Партії зелених. 25 і 28 листопада її запити на перерахунок голосів прийняли виборчі комісії Вісконсіна і Пенсільванії відповідно. У Вісконсині перерахунок повинен початися вже на цьому тижні. Політик також збирається подати аналогічну заявку в третьому штаті. Термін подачі заявки в Мічигані спливає в середу, 30 листопада. Усі процедури повинні завершитися не пізніше 12 грудня.

У цих трьох штатах Дональд Трамп несподівано переміг Хілларі Клінтон з невеликим відривом - від 12 до 68 тис. голосів. Сама Стайн у кожному отримала близько 1%. Тільки в понеділок, 28 листопада, офіційно оголосила результати виборча комісія Мічигану, останнього штату: Трамп набрав 47,5%, а Клінтон — 47,3%, на 10 704 голосів менше.

Згідно з американським законодавством, перерахунок голосів проводиться на кошти кандидата, і Стайн вже вдалося зібрати $6,4 млн — майже в два рази більше, ніж вона отримала на проведення своєї передвиборної кампанії. Як заявляють організатори, всього на перерахунок в трьох штатах знадобиться $6-7 млн. Штаб Клінтон без ентузіазму долучився до кампанії по перерахунку, логічно припускаючи, що вона не змінить результат виборів. У команді Клінтон вважали невигідним ігнорувати зусилля активістів, які діють на користь екс-держсекретаря США. За словами головного консультанта команди Марка Еліаса, співробітники штабу будуть брати участь у перерахунку швидше з почуття обов'язку по відношенню американців, що голосували за Клінтон, а не через реальну надію на зміну результатів. Але штабні юристи все-таки допустили, що результати могли бути сфальсифіковані.

Експерти, які підтримали ідею, припускають, що обладнання для голосування могли атакувати шкідливі програми російських хакерів. Припускають також, що апарати могли просто помилитися при скануванні бюлетенів. Хоча немає жодних свідчень про порушення при підрахунку, за словами прихильників ініціативи, немає і зворотних доказів. Тому єдиний спосіб переконатися в справедливості результатів — порахувати ще раз. Причому Стайн вимагає саме ручного перерахунку, що може підірвати всю кампанію — у Вісконсині в понеділок заявили, що Стайн доведеться заплатити не $1 млн, а $3,5 млн.

Стайн пояснює свою кампанію бажанням захистити демократію і справедливість виборів, вона заявляє, що не ставила за мету домогтися поразки Трампа. У США припускають, що так вона намагається привернути до себе увагу і закріпитися на національному рівні в якості помітного політика. Цьому посприяє і оновлена база донорів.

Трамп назвав затію смішним шахрайством і нагадав слова самій Клінтон, яка під час теледебатів з ним заявляла, що сторона, котра програла, повинна погодитися з підсумками виборів. "Коли демократи вважали, що вони переможуть, вони вимагали, щоб результати підрахунку в ніч виборів були прийняті. Більше вони так не вважають!" — обурився новообраний президент в Twitter.

"Хілларі Клінтон визнала поразку, коли подзвонила мені незадовго до мого переможного виступу і після появи результатів. Нічого не зміниться", — заявив він в іншому твіті.

Сам Трамп повернувся до улюбленої теми маніпуляцій. Якщо в ході кампанії він стверджував, що результати підтасовують проти нього, то тепер запевняє, що мільйони проголосували незаконно, а у Вірджинії, Нью-Гемпширі і Каліфорнії були серйозні фальсифікації. У той же час він не конкретизував свої претензії.

Після оголошення результатів з Мічигану відрив Трампа лише збільшився: на його боці 306 членів колегії вибірників (electoral college), у Клінтон — 232. Сумарно, якщо в трьох оскаржуваних штатах перемогу таки присудять Клінтон, на її боці опиняться ще 46 вибірників, що дозволить хіба що скоротити відрив від Трампа. Але й це малоймовірно, оскільки відрив у кожному штаті вимірюється тисячами, а не сотнями голосів, як було на виборах у 2000 році, коли Альберт Гор програв Джорджу Бушу-молодшому. Щоб мати шанси на перемогу, Клінтон потрібно дістатися до позначки в 270 вибірників. За даними FairVote, з 4687 виборчих кампаній на рівні штатів з 2000 по 2015 рік перерахунок проводився в 27 випадках, і лише три з них призвели до зміни переможця.

Останній шанс

Хоча переважна більшість аналітиків та оглядачів з США не вірять, що перерахунок може призвести до перемоги Клінтон, формально надія все ще залишається. У деяких штатах вибірники формально не зобов'язані голосувати за кандидата, який переміг у їх штаті. І зараз зростає тиск саме на таких членів Колегії — в надії, що вони віддадуть голоси за представника Демократичної партії. Вони зберуться для голосування в своїх штатах 19 грудня. Як відомо, на виборах Хілларі отримала на 2 млн голосів більше, ніж Трамп, але специфіка виборчої системи не дозволила їй здобути перемогу. Це також в теорії може стати фактором.

Однак шанси на успіх мізерні. Лише чотири рази в історії США результати голосування колегії вибірників розійшлися з народним голосуванням: у 1824, 1876, 1888 і 2000 роках. Але тільки двічі колегія приводила до перемоги іншого кандидата (в інших двох Конгрес приймав інше рішення) — у 1888 і 2000 роках.

"Чесно кажучи, я не вірю, що результати виборів вдасться переглянути, — сказав "Апострофу" Олег Білоколос з фонду "Майдан закордонних справ". — Після заяв, зустрічі Трампа з Обамою і початку формування команди я не бачу, які можуть бути технічні і політичні можливості переглянути вибори. І так видно досить низький рівень довіри американців до політичної системи своєї країни".

На думку міжнародника, допущення, що виборці можуть змінити остаточні результати виборів, ставлять під питання не тільки виборчу, але й всю політичну систему в США.

Хілларі Клінтон недарма відсторонилася від кампанії з перерахунку голосів, вважає американіст, колишній радник посольства України в США Олександр Потєхін. "Обама мав рацію, коли сказав Хілларі визнати поразку. Історія повторюється, і одного разу вона повторюється як трагедія. Трагедією було те, що Гор не отримав перемогу в 2000 році, маючи всі об'єктивні причини перемогти. Але зараз перерахунок голосів абсолютно безперспективний. У 2000 році більше місяця тривала боротьба за Флориду, але тоді рішенням Верховного суду було визнано, що держсекретар штату Флорида ухвалила конституційне рішення щодо припинення перерахунку голосів. Сьогодні у Верховному суді четверо людей, скажімо, ліберальних поглядів, і четверо — консервативних. А тоді було 5 на 4 на користь Буша-молодшого", — пояснив Потєхін "Апострофу".

Навіть якщо дійде до Конституційного суду, і там за Клінтон проголосують четверо, у демократів, на думку Потєхіна, немає шансів. У цьому випадку президента буде визначати Конгрес США, а більшість в обох палатах Конгресу — у республіканців. "Про що тут говорити?! Це просто трата часу!" — переконаний він.

На думку Потєхіна, немає жодних шансів навіть на те, що виборці віддадуть перемогу Клінтон: "Колегія виборців проголосує за Трампа. Там величезна перевага республіканців, і в колегію призначають лояльних до республіканцям людей. Вони проголосують так, як голосували їх штати. В 2000 році необхідно було всього-на-всього два голоси вибірників, щоб переміг Гор, і цих двох зрадників не знайшлося. Клінтон ніколи не стане президентом США, в тому числі - на майбутніх виборах".

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні