RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп і зняття санкцій: дружба з Путіним починається?

Американські ЗМІ пишуть, що Трамп підготував указ про зняття санкцій з Росії

Американські ЗМІ пишуть, що Трамп підготував указ про зняття санкцій з Росії Сміливі рішення Дональда Трампа щодо Росії можуть викликати критику частини американських законодавців Фото: EPA/UPG

Пара представників американських ЗМІ та експертного співтовариства повідомили, що в Білому домі підготували указ про зняття санкцій з Росії. Поки немає ні підтверджень достовірності цих чуток, ні подробиць, які санкції можуть бути зняті. В Україні припускають, що один з варіантів — скасування санкцій за анексії Криму. Такий крок американського президента відкриває шлях для прямих домовленостей між Трампом і Путіним, які будуть розмовляти 28 січня. Але існує проблема: Росія мало що може запропонувати Трампу. Так що зняття санкцій, якщо воно все-таки відбудеться, буде односторонньою поступкою, що відкриває ящик Пандори.

Про які санкції йде мова

Схоже, президент США Дональд Трамп дійсно збирається реалізувати свої найсміливіші передвиборчі обіцянки. Президент Мексики скасував свій візит до США після підписання Трампом 25 січня указу про будівництво стіни на кордоні з Мексикою та вимог до мексиканської стороні оплатити її будівництво. А вже 26 січня за американським часом стало відомо, що президент підготував указ про зняття санкцій з Росії. Спочатку про це повідомив старший науковий співробітник американського аналітичного центру Atlantic Council Фабріс Потьє. Пізніше інформацію підтвердила колумніст видання Politico Сьюзен Глассер. Обидва посилаються на власні анонімні джерела, не уточнюючи, про які саме санкції з боку США йде мова. Радниця Трампа Кілліан Конвей в ефірі Fox News сказала, що така можливість розглядається.

Крім того, за інформацією Потьє, 28 січня, у суботу, Трамп повинен провести телефонні розмови з російським президентом Володимиром Путіним і канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Плани про розмову Трампа з Путіним підтвердили і в Вашингтоні, і в Москві. Можливе рішення Трампа наштовхує відразу на кілька запитань: які санкції будуть скасовані, як поведе себе після цього Європа, чого чекати далі від Путіна і Трампа?

На думку українського лобіста у Вашингтоні, керівника вашингтонського Центру східноєвропейських перспектив Миколи Воробйова, мова, швидше за все, йде про зняття санкцій за анексію Криму: "Питання в тому, як далеко зайде адміністрація Трампа в цьому знятті санкцій... Не думаю, що буде повна відміна, і щодо Донбасу. Щодо Криму — швидше всього. І є така ймовірність, що Крим визнають частиною РФ, саме адміністрація Трампа".

Оскільки антиросійські заходи були прийняті виключно указом попереднього президента Барака Обами, їх скасування не потребує затвердження в Конгресі США.

За словами аналітика Інституту світової політики Миколи Бєлєскова, навіть ухильна відповідь Кілліан Конвей може свідчити, що зняття санкцій готується. Тільки ніхто не повідомляє, про які саме обставини йдеться: це може бути як так званий Акт Магнітського або нещодавно прийнятий документ про висилку російських дипломатів із США, які не стосуються України, так і санкції за анексію Криму і війну на Донбасі. Але це в будь-якому випадку "відкриває дорогу до пакетного підходу у відносинах з РФ".

Американіст, професор Інституту міжнародних відносин Сергій Галака сказав "Апострофу", що поки рано говорити про правдивість цих чуток: "Можливо, це і готується щось. Але є сумніви, що це достовірно. The New York Times і The Washington Post кажуть, що у них немає підтверджень".

Показовим, на його думку, став діалог з Мексикою з приводу будівництва стіни на кордоні: якщо раніше Трамп стверджував, що зведення паркану сплатить Мехіко, зараз він допускає оплату за рахунок підвищення податку на імпорт мексиканських товарів. Таким чином, американський президент поступово знижує виставлену спочатку максимально високу планку або ціну.

Що будуть робити в Європі

Трохи про позицію Європи. Лише нещодавно ЄС без видимих проблем підтримав продовження антиросійських санкцій. Немає гарантій, каже Воробйов, що ЄС піде на скасування санкцій, навіть якщо на це піде Вашингтон, адже одного "розчерку пера" у цьому випадку не вистачить.

Скасування санкцій американцями, якщо воно відбудеться, сплутає Євросоюзу всі карти, і в наступні кілька місяців — до чергового моменту продовження — європейцям буде складніше визначитися, як себе вести в такій ситуації. До того ж ЄС навряд чи сподобається, що США без них вирішують, що робити в українському питанні. Що діалог Вашингтона з європейськими столицями стане більш складним, було очевидно і раніше.

До речі, важливими в цьому плані вбачаються переговори, які Петро Порошенко проведе з Ангелою Меркель 30 січня в Берліні. Говорити будуть, як було заявлено, про ситуацію на Донбасі і реалізацію Мінських угод. У кінці лютого, імовірно, може відбутися зустріч Порошенка вже з Дональдом Трампом.

Big deal

Трамп неодноразово говорив про бажання досягти договору і поліпшити відносини з РФ. Авторитетні експерти, з якими раніше спілкувався "Апостроф", в основному скептично сприймали перспективи big deal між президентами Росії та США. Або вважаючи, що часи, коли таке було можливо, пройшли. Або через нездатність Росії запропонувати щось Трампу натомість. У цьому плані цікаво те, з якої позиції до розмови з Путіним підійде Трамп: представить російському президенту свій указ як вже готове рішення, що потребує взаємних поступок, або лише як потенційну підставу для домовленостей.

У ЗМІ та експертом співтоваристві багато зробили висновок, що потенційна американо-російська домовленість буде важким завданням, адже Москва ухильно відповіла на слова Трампа про зняття санкцій в обмін (на взаємне?) скорочення ядерних озброєнь. Зазначивши готовність обговорювати не тільки ядерну зброю, але і гіперзвукові озброєння, програму ПРО, глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що не побачив у словах Трампа пропозиції. Бажання Кремля включити в угоду неядерні озброєння роблять її в такому вигляді практично неймовірною через позиції Пентагону.

"Домовленості не буде з однієї простої причини: єдине, що залишилося у Москви серйозне, — це ядерна зброя. Без ядерної зброї вона гола і боса", — упевнений Сергій Галака.

Перш ніж робити якісь висновки про наміри Трампа, Галака запропонував почекати кілька тижнів, подивитися на результати візитів у США прем'єрів Британії та Японії — Терези Мей і Сіндзо Абе.

"Звичайно, якісь спроби домовиться (з Росією) будуть, — додає Галака. — Але є таке передчуття, що не все так просто". Необхідно, зокрема, з'ясувати, наскільки важлива для Трампа його головна ідея — стримування Китаю — і що він "готовий за це віддати". Є великі сумніви щодо того, що Москва готова піти за Вашингтоном у такій грі.

"Це навіть не велика угода — це якісь односторонні поступки. Хоча, з точки зору Трампа, хороші відносини з Росією можуть бути самоціллю... Але будь-яка ідея "пакету" відкриє ящик Пандори в російсько-американських відносинах. Щоб щось запропонувати, в один прекрасний момент Росія почне штучно створювати якісь переговорні позиції. Наприклад, візьме і окупує країни Балтії, наприклад", — сказав "Апострофу" Бєлєсков.

"Великої угоди — ось чого слід очікувати. Питання в тому, яким буде формат угоди, що туди увійде, і наскільки сторони будуть її дотримуватися. Трампа не цікавить Україна — у нього мінімум знань про Україну... Головне, що Путін може запропонувати взамін (на зняття санкцій) — це боротьба з ІДІЛ і стабілізація на Близькому Сході. Тобто фактично взяти на себе врегулювання в Сирії та Іраку", — вважає Воробйов.

Боротьба з "Ісламським державою" стала однією з топ-тем передвиборної кампанії Трампа. Галака хоча і допускає, що Сирія і боротьба з ІДІЛ можуть бути предметом торгу, досягти успіху в цьому питанні вкрай складно.

У США не зрадіють

Сміливі рішення Трампа щодо Росії викличуть критику частини американських законодавців, а можливо, і його власної команди. Імовірно, з початком відлиги на російському напрямку президенту буде складніше пояснюватися з Конгресом. Показовим буде те, чи підтримають сенатори кандидатуру Рекса Тіллерсона на посаду держсекретаря США. Нещодавно за номінанта Трампа проголосували 11 членів профільного комітету Сенату, проти — 10. Голосування в Сенаті, можливо, відбудеться наступного тижня, і достатньо буде отримати голоси 51 з 100 сенаторів. Республіканцям належать 52 місця.

Микола Воробйов не зміг однозначно відповісти, на чому може базуватися домовленість Трампа з законодавцями, але вона, ймовірно, існує: "Ми не знаємо відповіді — їх може бути багато, є сотні причин..."

Сергій Галака в свою чергу звертає увагу, що на момент інавгурації у Трампа — чи не найнижча в історії кількість затверджених членів кабінету. На думку американіста, Трамп і його команда поки "не усвідомили всю складність проблем", які зобов'язуються вирішити. "Через півтора року вибори (до Конгресу). А це означає, що у нього 10-11 місяців для якихось дій. Пройде 2-3 місяці, поки розкачаються... І що він за півроку зробить?! Якщо наробить помилок, республіканці, з великою ймовірністю, втратять одну з палат. І в нього вже не буде того королівського положення, яке є зараз", — уклав американіст.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні