RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

З Трампом в України не вийде, але і у Байдена є негативний післясмак - Костянтин Грищенко

Дипломат про майбутні вибори президента США

Дипломат про майбутні вибори президента США Костянтин Грищенко Фото: УНІАН

До виборів президента США залишився рівно тиждень. Наступного вівторка, 3 листопада, американці оберуть главу держави на найближчі чотири роки - це буде чинний президент, республіканець Дональд Трамп, або ж демократ Джо Байден. Своїми думки щодо американських виборів в ефірі Апостроф Live висловив КОСТЯНТИН ГРИЩЕНКО, міністр закордонних справ України у 2003-2005 і 2010-2012 роках.

- У США є думка, що нібито українські ЗМІ, які дуже наближені до демократів у США, масово топлять Дональда Трампа. Чи це так?

- Ні, я думаю, що ситуація дещо складніша. Справа в тому, що у тих же Штатах є ліберальні мас-медіа, які не завжди підтримують демократів або не всіх демократів і не завжди. І є FOX News і те, що з ним пов’язане - вони орієнтуються на Трампа в даному випадку. Але й вони не завжди підтримують всіх республіканців.

Так, на цьому етапі тамтешні ЗМІ достатньо жорстко дотримуються певної лінії. Одні постійно висвітлюють негатив на Трампа, хоча для цього довго думати не доводиться і шукати приводів. А FOX News просто однозначно виступає з виправдовуванням Трампа і засудженням Байдена.

Звичайно, це притаманне і тут. Але я б не сказав, що у нас існує яскраве розділення щодо американських виборів.

- Неодноразово в українських ЗМІ зустрічалася думка, що Трамп невигідний Україні, а Байден – це реальна можливість перемогти Російську Федерацію, стати серйознішим партнером для США, чого з Трампом не вийшло.

- Те, що з Трампом не вийшло – це очевидно. І не вийде – тому що у Трампа є якась неприродня любов до Росії. Якщо ці роки, з урахуванням того, що йому треба переобиратися, він ще якось ішов назустріч традиційній республіканській лінії, яка по своїй суті здебільшого антиросійська, то після виборів, як багато хто вважає, у нього не буде таких обмежень.

І ми вже побачили, що такий президент США як Трамп може підкорити своїй волі багато з того, що ми вважали інституційно міцним.

- Що стосується впливу США – демократів і республіканців – на порядок денний в Україні, наскільки він великий?

- Ми дуже його переоцінюємо. Найголовніше – не те, що пересічні громадяни або дуже утаємничені експерти так думають. Головне, що дуже багато наших очільників так вважають. Тому на певних етапах нашої історії всі гуртом або кожен поодинці бігали в посольство, сподіваючись отримати там якусь однозначну допомогу у вирішенні своїх кадрових чи якихось інших питань.

Насправді цей вплив і раніше був обмежений, але він був більший, ніж, скажімо, протягом останнього періоду. Оскільки посольство було обезголовлене доволі тривалий час, а до цього не користувалося підтримкою на вищих ешелонах адміністрації Трампа. Відтак протягом усього його перебування при владі вплив американського естеблішменту теж був обмежений.

Тільки ті, хто вірили в цей вплив, думали, що це їм допомагає. Хоча вони вирішували свої проблеми здебільшого самі по собі.

Єдине, в чому не згоден, знову ж таки повторю свою тезу: якщо Трамп перемагає, у нього буде дуже мало обмежень в плані того, що він зможе підкорити своїй волі будь-які сподівання республіканців, тим паче демократів, щодо політичної лінії відносно нашої країни. А що він може з цього приводу думати, заздалегідь навряд чи хтось може сказати. Ніхто не очікував, що Трамп почне говорити таким тоном з НАТО, що він доведе до високого рівня напруги відносини з Китаєм.

Взагалі зараз кажуть, що його вплив буде відчуватися ще тривалий час, навіть якщо він повністю програє вибори. Бо політика США стала за своєю манерою більш конфронтаційною, більш жорсткою. І не так вже просто буде від цього відійти. Якщо він вирішить підтримувати Україну, це може бути дуже позитивно. Але навряд чи варто на це сподіватися.

Щодо Байдена, у нього теж є багато, скажімо так, негативного післясмаку відтоді, коли його ім’я прив’язувалося до корупційних скандалів в Україні. Тому й тут відносини між США і нинішньою владою в Україні не будуть простими.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною