RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Барикади біля Білого дому і блокування доріг: США готуються до жорстких зіткнень в день виборів

Антитрампівський рух може мати неочікувані наслідки

Антитрампівський рух може мати неочікувані наслідки Фото: Getty images

Американський столичний округ Колумбія і сам Вашингтон готуються не до ночі виборів президента США, а до ночі громадського протистояння. Це й не дивно. Останні півроку в США виявилися дійсно гарячими. Протести громадського руху Black Lives Matter, спрямовані проти расизму і насильства поліції, створили напружену ситуацію. І американські спецслужби відчувають себе як перед бурею, яка ось-ось почнеться. "Апостроф" розповідає, що представляє собою рух BLM і яку роль він може зіграти у виборах президента США.

Активісти BLM і їх союзники вийшли на вулицю не стільки через вбивство копом злодія-рецидивіста Джорджа Флойда, стільки через позиції американського президента Дональда Трампа. Він виявився абсолютним протиріччям всього того, що пропагують американські інтелектуали і ліберали. Йому вкрай не вистачає терпимості, почуття такту, поваги і розуміння своєї ролі як символу великої нації. Хамський тон і замашки диктатора-мілітариста відверто дратують багатьох американців, але разом з тим багатьом і подобаються. Також велику роль зіграв коронавірус і нездатність глави Білого дому поводитися адекватно в ситуації пандемії. І хоча лівим і їхнім прихильникам хотілося б, щоб Трамп пішов, протести, схоже, грають чинному главі Білого дому тільки на руку.

Читайте: Доля виборів президента США вирішиться в шести штатах - Андрій Піонтковський

Дуже "вчасно", скажімо, піднялася нова хвиля протестів тиждень тому, 26 жовтня, в американському штаті Флорида. Зіткнення були спровоковані активістами руху Black Lives Matter. Причиною стало вбивство темношкірого злочинця Уолтера Уоллеса-молодшого. Не вщухають протести в інших містах. Все б нічого, але їхні гасла носять антисистемний характер, що багатьох лякає і може підштовхнути до того, щоб згуртуватися навколо президента як центру державності.

Що зараз відбувається у Вашингтоні?

Магазини забивають вікна, органи влади готуються протидіяти правопорушникам, а навколо Білого дому правоохоронці будують захисні споруди і барикади, які не дозволять подолати паркан. Туристів відганяють і не підпускають близько до Білого дому. Адміністрація президента США теж нарощує захисні споруди. Навколо Trump Hotel, де глава Білого дому вже запланував вечірку на честь перемоги, будуть перекриті дороги.

"На жаль, нам доводиться чекати, що станеться ескалація насильства. Офіс президента повинен підготуватися до атак зачинщиків. Збройним радикалам, які підпалюють будівлі і атакують сили правопорядку, треба дати відповідь", - говорить ветеран секретних служб Дон Міхалек.

Напруга залишається по всій країні. У суботу на Хелловін багатьом жителям міста Портленд, штат Орегон, було дійсно страшно, коли десятки активістів пройшлися вулицями, попутно атакуючи фірму з продажу та оренди нерухомості, два телефонних магазину, банк, готель і кафе Starbacks. Протестуючі скандували - "Ніяких копів, ніяких в'язниць!". Поліція назвала акції громадськими заворушеннями.

Можливість зіткнень висока, враховуючи, що 50% прихильників Трампа і 37% виборців Байдена заявили, що не вважатимуть ці вибори чесними.

Все починається з убивства

Спалах насильства в Філадельфії припав якраз на кінець 5-го місяця протестів в США, спровокованих жорстоким вбивством поліцейським Дереком Шовіном афроамериканця-рецидивіста Джорджа Флойда 26 травня. Коп більше 8 секунд тримав коліно на горлі злочинця. Як наслідок, фраза "Я не можу дихати", сказана Флойдом перед смертю, стала одним із символів руху.

У червні антирасистські і антиполіцейські протести охопили 60 країн світу. За весь час в протестах у США взяли участь понад 26 млн громадян з майже 2,5 тисяч населених пунктів. На перший план вийшов рух Black Lives Matter, заснований ще у 2013 році після виправдання вбивці чорношкірого підлітка Трейвона Мартіна.

Black Lives Matter взагалі починався, як і рух #MeToo, з хеш-тега в соцмережах - коли суд звільнив вбивцю, винного в смерті підлітка-афроамериканця. Зараз - це мирний інклюзивний рух, основна вимога якого - рівні права для всіх.

Три засновниці BLM - Патрісс Хан-Каллорс, Алісія Гарса і Опал Тометі - займалися захистом прав мігрантів, расових, етнічних і сексуальних меншин. Цього літа Каллорс заявила, що мета BLM - в тому, щоб Трамп покинув свій пост негайно.

Однак в протести включені не лише прихильники BLM, а й інші. Наприклад, учасники жіночого інтернет-руху #SayHerName. Хеш-тег з'явився в 2015 році.

Хоча рух має здебільшого мирний характер, але не обійшлося без вандалізму. А в Сіетлі центральна площа перед законодавчими зборами перетворилася на "вільне місто". Під час перших дебатів 29 вересня Президент США Дональд Трамп заявив: "Я відправив би туди Національну гвардію, і там навели б порядок. Але демократичне керівництво штатів її не кличе".

Вбивство Флойда стало лише причиною

Каталізатором суспільного невдоволення стала фрустрація. Її спровокували коронавірус і хвиля безробіття, політичні негаразди, ексцентричне агресивна поведінка Трампа, яке розколює країну, відсутність вагомої альтернативи. Коронакриза найбільше вдарила по населенню, яке займається фізичною працею або "чорною" роботою. Серед таких працівників дійсно багато темношкірих і мігрантів з різних країн.

Американіст з німецького Бонна Крістіан Хакке заявив, що Штати переживають найважчу кризу з часів Другої світової війни. А смерть Флойда - це лише іскра, яка спричинила пожежу по всій країні.

Темно-сині кола - міста, в яких пройшли політичні протести, що збігаються у часі з активністю BLM. Помаранчеві кола - агресивні форми протестів, заколоти. Фото: acleddata.com

"Рушійною силою протестів є розчарування людей. Вони відчувають безнадійність і безпорадність", - вважає доктор Брайант Маркс, професор психології коледжу Морхаус, студентом якого був Мартін Лютер Кінг.

"Під час дебатів Трамп намагався зобразити Байдена бранцем небезпечної лефтистської ідеології. Але Байдена добре знають як поміркованого політика-центриста. Байден вже має фактичні успіхи, а Трамп - це президент, який не відбувся. Сотні республіканців, включаючи губернаторів, сенаторів і міністрів, підтримують Байдена", - заявив в коментарі "Апострофу" колишній міністр армії США (1998-2001 роки), заслужений ад'юнкт-професор юридичного коледжу Університету Вашингтона Луїс Кальдера.

93% протестів були мирними

Серед мітингів руху BLM у 2440 населених пунктах 93% акцій були мирними. До такого висновку дійшли американські організації Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) і Bridging Divides Initiative (BDI). Вони зібрали і проаналізували дані в реальному часі щодо демонстрацій і фактів політичного насильства в США.

У 9% випадків влада намагалася перешкодити мітингувальникам, використовуючи сльозогінний газ, гумові кулі і перцевий спрей. Копи вели себе у 5 разів агресивніше, ніж на протестних акціях з іншого приводу.

Місцеві американські "тітушки" (звичайно, таке слово вони не вживають) та інші провокатори і контрпротестувальники підвищували рівень насильства на акціях. Серед них "Антифа", Proud Boys (саме їх Дональд Трамп відмовився публічно засудити під час дебатів), Boogaloo Bois і Ku Klux Klan (так, він до цих пір "живий"!).

Протести "лівих" залучають також праворадикалів-трампістів з руху Oath Keepers - "Хранителі присяги". Вони вважають себе ополченням, розгулюють поруч з протестуючими зі зброєю, як кажуть, для дотримання правопорядку і захисту своєї власності, і вже заявили, що будуть патрулювати виборчі дільниці 3 листопада. Чи пройде всі спокійно в день виборів і після них - незрозуміло.

Під час перших дебатів Трамп не наважився особисто засудити праворадикалів, заявивши, що найбільше проблем США зараз мають через лівих і "Антифа".

"Це його головна помилка. Відмову засудити білих супремасистів багато розцінить як підтримку Трампом неонацистських груп і дозвіл на насильство від них. Можливо, це підбадьорить його основний електорат, але налякає багатьох простих американців. Точно так же, як і небажання визнавати результати виборів", - каже Кальдера.

Однак проблема ще й в тому, що будь-який акт насильства проти афроамериканців під час мітингу або вбивство збройного темношкірого злочинця, який намагається втекти - викликає нові акції протесту.

Графік, що демонструє кількість акцій протесту BLM від кінця травня до кінця серпня Фото: acleddata.com

Рух BLM став криком відчаю. Адже те, що демократи обрали кандидатом 77-річного Байдена, а двоє його конкурентів - Берні Сандерс і Майкл Блумберг - були в тому ж віковому діапазоні, свідчить про окостеніння еліт, небажання пускати до влади молодих.

Наслідки протестів

За чотири найгарячіших місяці в Америці активісти зносили пам'ятники конфедератам й навіть Колумбу. Можна сказати, що активістам насправді вдалося змінити світ - хоча б частково. Губернатор штату Міссісіпі дозволив змінити символіку штату, щоб вона не нагадувала про конфедератів. Twitter відмовився від слів "чорний список" і інших. В Unilever заявили, що приберуть з упаковок слова "білий" і "світлий"; Mars змінить назву бренду Uncle Ben's, а компанія Dreyer пообіцяла перейменувати свій фірмовий десерт Eskimo Pie, щоб не принижувати жителів Півночі. Перед темношкірими почали схилятися на одне коліно, як символ того, що зробив вбивця Флойда, - це зробив зокрема і Джо Байден. Підтримку протестуючим висловили світові вчені.

"Спалах насильства, мародерство і грабежі в Філадельфії за тиждень до виборів можуть стати тим каталізатором, який підштовхне виборців голосувати за Трампа", - сказав "Апострофу" російський публіцист Андрій Піонтковський, який зараз живе у США.

Американське видання Financial Times опублікувало на початку тижня результати опитування виборців. Згідно з ним, Байдена готові вибрати 252 виборщики. Для перемоги треба 270. Прихильники Трампа зараз готові дати йому тільки 125 вибірників. Залишається 161 "вакантне" місце для виборців, яким виборці повинні делегувати повноваження голосувати за того чи іншого кандидата. І ось якраз за ці місця і йде боротьба між Трампом і Байденом.

"Важко собі уявити, що в Америці дійде до збройного протистояння між тими, хто за Трампа, тими ж "Охоронцями присяги" і активістами", - говорить Піонтковський. Однак зазначає, що це може статися, якщо підрахунок голосів затягнеться.

Не секрет, що Демократична партія підтримує протести BLM і дійсно піддається впливу лефтистській ідеології. Тому якщо погроми триватимуть і в день виборів, то цілком можливо, що вони зіграють на зниження рейтингу Байдена серед тих виборців, які коливаються, і вони віддадуть більше голосів за Трампа. Піонтковський не виключає, що протести можуть спеціально розігріватися зацікавленими людьми.

Тому отримуємо ось такий парадокс. Рух, що виступає проти Трампа як втілення расизму і сексизму, може допомогти йому знову прийти до влади.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною