RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіян не хвилюють вибори в США, у них інша проблема - Олександр Гольц

Російське ТБ висвітлює вибори в одну сторону

Російське ТБ висвітлює вибори в одну сторону Олександр Гольц Фото: wilsoncenter.org

Росіяни активно не стежать за американськими виборами, оскільки у них зараз на першому місці важка ситуація з коронавірусом. А головний меседж російських телеканалів - як погано в Штатах і чому такий поганий Джо Байден, який поки що випереджає Дональда Трампа. Про це в ефірі Апостроф Live розповів російський журналіст ОЛЕКСАНДР ГОЛЬЦ.

- Як Росія стежить за виборами в США? Якщо ми згадаємо, коли були Гілларі Клінтон і Дональд Трамп, в російських ЗМІ робилася ставка на Трампа, і йшлося про те, що перемога Трампа буде перемогою Росії. Як зараз коментується хід виборів?

- Цей підхід зберігся, незважаючи на те, що пан Трамп не приніс Росії того, на що сподівалися. Проте всі ці дні більш-менш було очевидно, що офіційні російські федеральні телеканали топлять за Трампа. Говорили акуратно, по багато разів розповідали про всі ті звинувачення, які Трамп пред'являв Байдену тощо.

Не дуже зрозумілий сенс цього заходу, оскільки федеральні канали розраховані на російську аудиторію. Вплинути таким чином на вибори в США було неможливо. Проте це, вочевидь, якась загальна директива.

- Яка аргументація цієї агітації і розповідей про Трампа, коли про нього частіше говорять в російських ЗМІ? Чому саме він?

- От якщо хтось візьме собі за працю дивитися Russia Today, наприклад, то вони давно відмовилися від ідеї говорити, що щось добре. На відміну від радянської пропаганди, вони не розповідають про те, як добре в Росії, вони розповідають американцям, як погано в Америці. Оскільки завжди є енна кількість сильно незадоволених людей, тих, хто вірить в теорії змов - це формує аудиторію.

Точно так само з Трампом і Байденом. Там не розповідають, чим хороший Трамп, а розповідають, який поганий Байден. І якщо цьому приділяють 80% сюжетів, які розповідають про вибори в Америці, то у решті 20% йдеться про те, які жахливі наслідки матимуть ці вибори, як чекають масових протестів. Головне - розповісти росіянам, наскільки жахливими є масові протести.

- Чи є готовність у російського телебачення і політикуму висвітлювати ці протести в контексті того, що в Росії все добре, в порівнянні з тим, що відбувається у США. Чи будуть на протестах у США будувати свою політику?

- Звичайно, що будуть. Це було і з французькими "жовтими жилетами", і з білоруськими протестами. Головне гасло: любіть Путіна, якщо не хочете, щоб у нас було, як у Франції, Білорусі, а тепер і в Америці. Я не сумніваюся, що, коли і якщо ці протести будуть, їх покажуть як максимально жахливий акт.

- Як реагує суспільство на те, що транслює телебачення? Чи є у них зацікавленість у виборах в США?

- Я не думаю. Все-таки Росія переживає другу хвилю коронавірусу, і куди більше людей хвилює, чи заборонять остаточно пенсіонерам виходити з дому тощо.

Останні 5 років, вже точно після 2014 року, російське телебачення цілодобово переконує тих, хто його дивиться, що у США все жахливо. Зараз трохи жахливіше, ніж зазвичай. Я не думаю, що для споживача цієї жуйки це якийсь доленосний момент.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною