RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп потрапив у власну пастку, на нього чекає ще один суд - журналіст зі США

Головний суд над Трампом відбудеться не у Нью-Йорку

Головний суд над Трампом відбудеться не у Нью-Йорку Дональд Трамп Фото: facebook.com/DonaldTrump

Днями велике журі присяжних суду Манхеттена проголосувало за звинувачення екс-президенту США Дональду Трампу. І 4 квітня суд офіційно висуне звинувачення екс-президенту США. Це перший такий випадок за всю американську історію, коли проти нинішнього чи колишнього президента країни висувають кримінальні звинувачення. Примітно, що це відбувається напередодні президентських виборів, на яких балотується і Трамп. Як ці звинувачення вплинуть на передвиборчу кампанію, чого чекати за підсумками справ проти Трампа і чи стане це останнім цвяхом у його політичній кар'єрі - в етері Апостроф TV розповіла журналістка з Вашингтона КАРІНА ОРЛОВА.

Пишуть про те, що принаймні одне кримінальне звинувачення чекає на Трампа, і це буде прецедентом в американському політичному житті. Яка зараз ситуація у справі Трампа? Що нового та яка перспектива?

– Сьогодні ми побачимо Трампа, він добровільно прийде до суду Нью-Йорка. Він уже заявив, що здасться сам. У нього там візьмуть відбитки пальців, обов'язково зроблять фотографії "макшот". Така фотографія має бути обов'язково публічно опублікована. Насправді, влада Нью-Йорка може і не робити цього, але швидше за все вона це зробить.

Читайте: Шоу "Посадити Трампа": чи потрапить колишній президент США за ґрати

- Тобто, ми побачимо Трампа на фоні цієї лінійки?

- Я сподіваюся, це було б чудово. Він же офіційно кандидат від Республіканської партії, це чудово виглядало б на рекламних плакатах його виборчої кампанії. Все відразу зрозуміло, ніякі програми заявляти не треба. Ми, звичайно, дізнаємося, які саме звинувачення. Точно журі присяжних ухвалило рішення висунути кримінальні звинувачення Трампу. Вирішуватиметься питання, щоб відпустити його під заставу. Звісно, ніхто ніколи нікого за такі звинувачення не садитиме під арешт як запобіжний захід. Трампу, звичайно, призначать заставу, відпустять його. І побачимо, які обмеження суд накладе. Ймовірно, заборонять залишати країну і зобов'яжуть Трампа здати паспорт, що до речі не зупинить його, якщо раптом він захоче полетіти, бо має приватний літак. На приватному літаку він може втекти, але навряд чи це зробить.

Читайте: Трамп піде по "криміналці": деталі безпрецедентного рішення США

Потім цікаво, чи накладе на нього суд обмеження за провокаційні промови. Цілком імовірно, що це буде зроблено, про це говорять американські прокурори. Один із прокурорів давав інтерв'ю, пояснюючи, що далі має відбутися відбір присяжних уже для судового процесу – традиційне журі присяжних. Якщо Трамп виходитиме в соцмережі або на телебачення і намагатиметься залякувати або провокувати, а ми знаємо що він здатний, як він може говорити, що він може говорити. Ці промови можуть залякати присяжних, тому, найімовірніше, у частині свободи слова та якихось публічних виступів на нього, швидше за все, будуть накладені обмеження. Цікаво на це подивитися, бо він веде виборчу кампанію, це його риса. Його фішка.

– Як у американській політиці, особливо у передвиборчій кампанії виглядає вся ця історія? Якби це відбувалося в Україні, ми вже точно почули б, що справа політична, що суд займається політикою, і що вірити такому абсолютно неможливо. Більше того, частина суспільства вважала б, що це є політичною справою. Як американське правосуддя проводить цю межу, бо звинувачення кримінальні?

– Я знаю, що багатьом у пострадянському просторі такі звинувачення здаються політизованими, бо подумаєш, якась дрібниця, не вбив же нікого.

Насправді, якщо вже комусь можна пред'явити вибірковість у застосуванні правосуддя, то це чинному генпрокурору США, якого призначив Джо Байден. Ми не знаємо точно звинувачення, але ми знаємо, що справа Трампа стосується незаконних виплат порнозірці Стормі Деніелс.

У чому саме порушення закону? Гроші виплатили під виглядом фальшивої винагороди фіксеру Дональда Трампа – Майклу Коену. Ці гроші були оформлені як винагорода Коену за контрактом за надання юридичних послуг – 130 тисяч доларів було передано, які Коен віддав Стормі Деніелс. Самого Майкла Коена вже судили за це, щоправда, його судили в рамках федерального процесу, тобто за федеральне порушення закону.

В Америці є федеральне законодавство та є законодавство штату. Трамп проходить за законодавством штату. Було встановлено в рамках судового процесу, що Коен діяв на користь і за наказом Трампа. Відповідно, якщо є людина, яку вже засудили американським судом за це діяння, як можна не розслідувати людину, за наказом якої Коен діяв. І тут у американських юристів виникає питання до Гарланда – чинного генпрокурора США, чому він не почав розслідування цього епізоду в рамках Федерального законодавства?

У чому саме полягало порушення закону? Майкл Коен подав фальшиву податкову декларацію, він фальсифікував документи, які подав у рамках податкової декларації, бо вказав ці 130 тисяч доларів як отримані як винагорода за контрактом, якого ніколи не було. Якби цим просто вичерпувалося це діяння, це було б адміністративне правопорушення. Але якщо ця фальсифікація документів, які ти офіційно подаєш до державного органу США, відбувається з метою прикрити інший злочин, то це вже є кримінальним злочином. Велике журі присяжних дійшло висновку, що є достатньо доказів того, що ці документи були сфальсифіковані для того, щоб приховати інше діяння, а саме – незаконні виплати з виборчого штабу. Тобто Трамп ці гроші взяв не зі своєї кишені, а із грошей, які він отримав як кандидат у рамках своєї виборчої кампанії. Відповідно, він приховав це від публіки, бо витрати виборчої кампанії публічно підзвітні.

Хоча знову ж таки, здавалося б, тоді ще він не розумів, наскільки багато йому може зійти з рук. Адже він лише потім скаже: "Я можу вийти на П'яту Авеню, вистрілити в людину і мені нічого не буде". Він тоді не знав і він вирішив, що треба приховати свій зв'язок з Деніелс, а ми вже знаємо, що просто немає нічого, що може його засоромити. Це б ніяк не втопило його рейтинги.

– Уся ця історія якось впливає на передвиборчу Трамп кампанію зараз? Це останній цвях у його політичній кар'єрі?

- Ні, це перший, тому дехто критикував прокурора Нью-Йорка Елвіна Брага, який веде цю справу, за те, що ці звинувачення виносяться перед звинуваченнями, які, швидше за все, Трампу буде винесено в штаті Джорджія. Там також велике журі присяжних розглядає питання про винесення звинувачення. Вони вже ухвалили позитивне рішення, що кримінальне звинувачення потрібно виносити. Щоправда, поки що від публіки приховано, щодо кого. Там серйозні звинувачення - пряма фальсифікація виборів - і начебто йдеться про винесення звинувачень у рекеті та змові.

Звісно, це на компанію Трампа впливає. Сам Трамп вважає, що такі звинувачення просто катапультують його до Білого дому, що це просто розстелило йому червону доріжку, якою він увійде до Білого дому. Я, чесно кажучи, не думаю, що це так, бо для того, щоб увійти до Білого дому, йому треба таки набрати певну кількість голосів виборців спочатку в рамках праймеріз, щоб виграти номінацію від партії, а потім на генеральних виборах. Отже, на виборах 2020 року він уже набрав на 7 мільйонів голосів менше, ніж Джо Байден. І тоді Трамп таки переобирався, чинному президентові завжди легше переобиратися, а він уже тоді набрав на 7 мільйонів менше. Виходить, за ці чотири роки йому не лише треба було не розгубити тих людей, які за які за нього проголосували, а й знайти десь ще 7 млн нових.

Вважаю, що Трамп сам створив галас навколо цього, мовляв, такий самопіар. Можливо, він розраховував, що не посміє прокурор пред'явити звинувачення. Трамп же сам оголосив, що 21 березня його заарештують, хоч він сам здався б добровільно. І після того, як це не сталося 21 березня, він навіть написав у своїй соцмережі, що якісь чудові присяжні, що вони відмовилися виносити йому звинувачення. Наступного дня ми дізнаємось, що журі присяжних проголосувало за звинувачення. Як пише преса з посиланням на оточення Трампа, його це звинувачення застало зненацька, він реально був до нього не готовий. Вже знайшлися ті, хто його захищає, його прихильники в конгресі їх не дуже багато, можливо кілька десятків. Тобто тотального захисту немає. І більше того, як тільки звинувачення в Джорджії висунуть за спробу фальсифікації виборів, Трамп виявиться повним аутсайдером.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів