RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ракетами ATACMS українці будуть знищувати цілі колони ворога - американський розвідник Давид Лонг

Україна зможе бити ракетами ATACMS і по Росії

Україна зможе бити ракетами ATACMS і по Росії Вихід ракети ATACMS з пускової установки Фото: U.S. Army

США планують поставити Україні нову партію танків Abrams у кількості 30 одиниць. Також Білий дім ухвалив рішення про постачання ракет ATACMS для України, можливо в касетному варіанті, але з умовою не застосовувати їх по території росії. Про американську зброю, яка може змінити правила гри та перспективи українського контрнаступу - в ефірі Апостроф TV розповів американський розвідник у відставці, військовий експерт ДАВІД ЛОНГ.

– Перші танки Abrams вже в Україні. І вже є інформація, що танковий парк поповнюватиметься. Але що означає формулювання "дуже точне використання у проривах та з дуже добре підготовленими операціями"?

- Це дуже добре, що Abrams буде більше, і вони допоможуть у прориві фронту. Одна з головних переваг Abrams – це швидкість, бронювання та, головне, здатність вести бої вночі. Це даватиме нашим військам перевагу в нічних боях. При нічній атаці наші війська добре бачитимуть поле бою, а ворог – ні. Такі ж переваги має й інша американська техніка – БТР Stryker, БМП Bradley тощо.

Читайте: Зброя перемоги: як ATACMS, Taurus та танки Abrams вплинуть на наш контрнаступ

- Була інформація, що адміністрація Байдена ще до візиту Зеленського ухвалила рішення передати ATACMS, але вирішила повідомити це лише під час зустрічі з українським президентом. Хоча досі немає 100% упевненості, що Україна отримає ATACMS.

- Скажу так: ATACMS значно важливіша за Abrams для успіху українського контрнаступу. Тому що ЗСУ мають певний успіх, але не такий, як хотілося б.

Головне, я вважаю, якщо не вийти до Азовського моря, то взяти під вогневий контроль дороги, щоб відрізати шляхи постачання супротивника на півдні України.

Другий момент - це удари по військових об'єктах у Криму та інших складах, командних пунктах у глибині оборони противника. Для цього добре підходять ракети ATACMS: їхня дальність дозволяє досягти будь-якої точки Криму, а також знищувати логістику на півдні України. Єдина проблема – вони дорогі. І не має сенсу завдавати ударів по самотній вантажівці, яка перевозить БК. ATACMS із касетними боєприпасами добре підійдуть для знищення великих колон ворога на дорогах. Це буде цілком виправдано і з військового, і з економічного погляду.

Такі удари завдадуть проблем логістиці ворога. Доведеться перевозити боєприпаси дуже маленькими партіями і не завжди основними маршрутами постачання. Було б ще краще, якби Сили оборони прорвали фронт та логістика ворога потрапила під дію простих артсистем.

- Чому ракети ATACMS будуть поставлені в обмеженій кількості? Невже американська розвідка не поінформувала Джо Байдена, що обмежена кількість ракет не допоможе Україні у контрнаступі?

- Ясна річ, що якщо завдавати ними ударів по території росії, то це може завдати шкоди дипломатичним відносинам між Україною та США. І знаючи про потужну підтримку України з боку Америки, цього не варто українцям робити зі стратегічної точки зору. Зрозуміло, що чим більше ATACMS для України, тим краще. Адже необхідно завдавати ударів по Криму та й Україна вже показувала свої здібності бомбити Кримський міст та мости між Кримом і Херсонською областю.

Читайте: В Україні порахували, скільки потрібно ATACMS та Taurus для звільнення Криму

Я вважаю, що Крим - це не лише фортеця, а й пастка для росії. І треба цю пастку закрити. Також відзначу ваші недавні атаки на кораблі чф рф, які забезпечували постачання між росією та Кримом. Тобто це потрібно робити у комплексі – знищення всіх логістичних ланцюжків Криму з росією.

- Що стосується ударів ATACMS по території рф. Секретар РНБО Данілов заявив, що Україна не завдаватиме таких ударів, а держсекретар США натякнув, що Україна може завдавати їх американськими ракетами. То може Україна бити ATACMS по росії чи ні?

– На даний момент Україні не варто цього робити. Але згодом США можуть дозволити завдавати ударів ATACMS по російських військових аеродромах, звідки наносяться авіа- та ракетні удари по території України. У Міжнародному праві дуже чітко написано щодо цього: що ви маєте право захищатися, завдаючи ударів по військових об'єктах на території противника. Але зараз, напевно, є умова не завдавати таких ударів, доки США самі не дозволять це робити. Такий момент точно настане, але не зараз.

- Американська військова підтримка залежить, зокрема, і від успіху реформ у нашій країні. США підтвердили, що передали Україні перелік реформ для отримання допомоги. І ці зусилля спрямовані на інтеграцію України до Європи – мета, яку Сполучені Штати рішуче підтримують. Чи можемо ми стати заручниками такої ситуації: що наші союзники не побачать швидких реформ від Києва і затягнуть із наданням допомоги?

- Це не секрет, що в Україні є корупція, і з нею треба боротися. Але це більше американські політичні ігри. У Республіканській партії є частина людей, котрі підтримують Україну, і є ті, хто проти допомоги. Це протрампівське крило. І така заява - один із способів компромісу із цими республіканцями.

Читайте: "Яка вигода США?" Кандидат у президенти від республіканців заявив, що Україні не місце у НАТО

Тут два моменти. Перший – це справді допомога в обмін на реформи. Другий - заява, щоб легше домовитися з республіканцями.

- Американська розвідка досліджувала питання взаємин рф і КНДР і дійшла висновку, що військово-технічна співпраця триває між цими режимами весь 2023 рік. Запитаю у вас як колишнього розвідника - чи вплине цей факт на те, що в наступних пакетах допомоги від США буде збалансована допомога Україні, щоб нівелювати військову допомогу від КНДР?

- Обидві сторони конфлікту – росія та Україна – відчувають голод артилерійських снарядів великих калібрів. Для України – це 155 мм (для росії – 152 мм). Не налагоджено виробництво таких снарядів у достатній кількості ні в росії, ні на Заході. І обидві сторони конфлікту намагаються придбати якнайбільше таких боєприпасів в інших країнах. Хочу нагадати, що Південна Корея також має величезну кількість артилерійських снарядів, які вони поки не передавали Україні. Можливо, якщо КНДР передасть снаряди росії, це відкриє можливість передачі Україні снарядів від Південної Кореї.

Але такі закупівлі не вирішують стратегічних завдань ні для росії, ні для України. Головне, це виробництво! Захід про це знає, але ще недостатньо серйозно до цього віднісся: поки що підвищили на 25-50% виробництво, але потрібно значно більше.

Що найстрашніше у співробітництві росії та КНДР - це те, що отримає КНДР в обмін на снаряди. Якщо вони отримають технології ядерної зброї, то стануть ще більшою загрозою для всіх своїх країн-сусідів.

Якість снарядів, які передає КНДР росії – дуже погана. У північнокорейців така система артвогню, що коли солдати стріляють, то стоять подалі від гармат. Тому що ці снаряди часто вибухають у стволах гармат. Росіяни звернулися до КНДР через успіх українського Генштабу, який вибиває склади та логістику ворога. Тому рф змушена йти на такі крайні заходи у співпраці з КНДР.

- ЗСУ не досягли стратегічних успіхів на полі бою, але Роботинський виступ має усі перспективи. Літо продемонструвало, що війна не закінчиться у 2023 році на умовах України. Так український військовий портал DeepState підсумував результат літньої кампанії. Як це можна трактувати? Нам готуватися до тривалої війни на роки?

- Ми вже трохи говорили про це на початку. Успіхом був би вогневий контроль над логістикою ворога на півдні України. Для цього потрібно вийти на південь від Токмака. Поки що цього не сталося, але ще є можливість це здійснити. Тут дуже багато запитань. Ми не знаємо, яка погода буде. Саме від неї багато залежатиме. Коли поле бою стане непридатним для броньованих машин - це в результаті допоможе росії, тому що тоді у них буде час зміцнити свої старі позиції, побудувати нові оборонні лінії.

Тому тут важливим є успішне застосування високоточної зброї по противнику, руйнуючи його логістику. Я вважаю, що противник не матиме легкої зими. але й для України вона буде також не проста: буде бомбардування інфраструктури. Але все ж таки поки не зрозуміло, де зупиниться лінія фронту, повторюся, багато в чому це залежатиме від погоди.

Читайте: На Україну чекає довга війна, потрібна зміна курсу: прогноз The Economist

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів