RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Допомога для України: чим завершиться битва демократів проти республіканців у США

Американці не вороги собі та розуміють, що для них означає Україна

Американці не вороги собі та розуміють, що для них означає Україна Байден заявив, що допомога Україні буде Фото: BBC

Питання допомоги США Україні максимально загострилося через внутрішньополітичну боротьбу. Республіканці висунули Байдену ультиматум. Президент США у відповідь назвав це абсолютним безумством і запевнив, що допомога Україні буде. Чим завершиться епопея з наданням допомоги Україні - своєю думкою в етері Апостроф TV поділився аналітик Єгор Брайлян.

Думаю, що допомогу проголосують. Але треба зазначити дуже важливий момент, що в цьому пакеті буде окремо допомога Україні, окремо допомога Україні та Ізраїлю і окремий пункт - гроші для промислової бази США. Бо американці розуміють, що російсько-українська війна і посилення Китаю у світі змушують США більше витрачати і оновлювати їхнє озброєння. Їм треба нарощувати м'язи в контексті оборони і тому виокремлення промислової бази США вплине на прийняття цього рішення.

Читайте: Військова допомога від США: на що Україні розраховувати у 2024 році

Якби була суто підтримка України і Ізраїлю, то конгресмени не проголосували б такий пакет. А оскільки США самим треба посилюватися - від цього залежить їхнє лідерство у світі - то вони цей пакет проголосують.

Треба розуміти, якщо США зменшать допомогу, то весь тягар ляже на Європу. Але всередині Європи поки що немає консенсусу щодо співпраці і триває напрацювання нових спільних оборонних проектів.

Що стосується питання кордону і мігрантів, яке зараз є каменем спотикання. Треба розуміти, що після обрання Байдена у 2020 році тема кордону посилилась. Консерватори різко виступають проти Байдена, мовляв, у нього квола політика щодо нелегалів. Тому для США основною це є внутрішньополітичною проблемою, по один бік якої стоїть Трамп, а по інший Байден. І ця тема залишиться головною до самих виборів.

Україні ж не варто втручатися в вибори. Ми пам'ятаємо і історію 2016 року, коли більшість українських політиків говорили, що виграє Гілларі Клінтон, так само 2020 рік, і всі ці історії з сином Байдена і багато інших складних моментів. Тож мені б не хотілось, щоб Україна якось втручалася в вибори. Натомість хочеться бачити більше спільних проектів, наприклад, про вивчення громадської думки США про Україну. Зокрема, яка динаміка змін.

Треба розуміти, що від республіканців сьогодні можна всього очікувати. Але тут залежить від роботи українських політиків, громадянського суспільства, зокрема українців у США. Наша діаспора робить багато роботи. Водночас ми бачимо різні погляди американських політиків щодо українських політиків, що накладається на особливості вже внутрішньополітичної ситуації в Україні. Але головне - від допомоги США Україні сьогодні залежить подальша світова безпека.

Читайте: Війна перейшла у довготривалу фазу: експерти дали прогноз і розповіли, до чого готуватися світу і Україні

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною