RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гроші є, але ви тримайтеся: чи проголосують у Конгресі США за допомогу Україні

Судячи з настроїв, трампівці мають намір блокувати рішення щодо України до виборів

Судячи з настроїв, трампівці мають намір блокувати рішення щодо України до виборів Фото:

У США триває епопея із наданням допомоги Україні. У неділю, 4 лютого, Сенат США надав узгоджений двопартійний законопроект про безпеку кордонів на суму 118 мільярдів доларів, який зокрема передбачає надання допомоги Україні та Ізраїлю. Президент США Джо Байден законопроект підтримав та закликав його підтримати і республіканців у Палаті представників. А ось речник Палати представників, республіканець Майкл Джонсон оголосив законопроект "мертвим" і заявив, що не ставитиме його на голосування. Що не подобається Джонсону в законопроекті і чи вдасться його все ж таки ухвалити, читайте в матеріалі "Апострофа".

У чому суть документа

Як повідомляє Reuters, після погодження законопроекту лідер сенатської більшості Чак Шумер заявив, що перше голосування по документу відбудеться не пізніше середи, 7 лютого.

З тексту законопроекту випливає, що крім виділення $20,2 млрд на безпеку південного кордону США, $60 млрд запропоновано виділити на підтримку України, $14,1 млрд - на допомогу Ізраїлю, $2,4 млрд - на Центральне командування США та конфлікт у Червоному морі, а також $4,8 млрд. заплановано виділити на підтримку партнерів США в Індо-Тихоокеанському регіоні (Тайвань), які, як написано в документі, зіткнулися з агресією з боку Китаю.

Але нас найбільше цікавить українська частина цього документа.

Читайте також: У Білому домі виступили проти законопроекту Конгресу без допомоги Україні

На оборонні витрати передбачено 50,43 млрд. доларів, з яких:

а) 48,4 млрд доларів – Міністерству оборони США на подальшу підтримку України у її боротьбі з Росією до 31 грудня 2024 року включно, а саме:

- 19,85 млрд доларів – на поповнення американських військових озброєнь та техніки, наданих Україні із запасів Міністерства оборони США;

- 13,8 млрд доларів – на переозброєння України через закупівлю зброї та боєприпасів у оборонно-промислової бази США;

- 14,8 млрд доларів – на військову підготовку, обмін розвідданими, посилення присутності в зоні відповідальності Європейського командування та інші заходи підтримки;

- 8 млн. доларів – для Генерального інспектора Міністерства оборони для продовження нагляду за допомогою України з боку США.

б) 1,6 млрд доларів для зовнішнього військового фінансування (FMF) для задоволення потреб України та інших регіональних партнерів у протиповітряній обороні, артилерії, морській безпеці, технічному обслуговуванні та підтримці;

в) 300 млн доларів на допомогу Україні у захисті її кордонів та просуванні верховенства права;

г) 100 млн доларів на підтримку програм з розмінування, боротьби з тероризмом та нерозповсюдженням зброї масового знищення.

На економічну, цивільну та ядерну безпеку України у документі передбачено виділити 9,654 млрд доларів, включаючи:

– 7,85 млрд доларів на пряму бюджетну підтримку України. Законопроектом передбачено заборону на відшкодування пенсій за рахунок прямої бюджетної підтримки США;

- 1,58 млрд доларів на розвиток самодостатньої української економіки у пріоритетних секторах, таких як транспорт та енергетика, а також розвиток приватного сектору;

- 25 млн доларів мають виділити Офісу перехідних ініціатив USAID для підтримки зусиль щодо відновлення та підвищення стійкості у Молдові та на українських територіях, відвойованих у Росії;

- 50 млн. доларів для реагування на ситуацію у сфері глобальної продовольчої безпеки, зокрема внаслідок вторгнення Росії в Україну.

- 149 млн доларів мають піти Національній адміністрації з ядерної безпеки США.

Джонсон проти

Хоча законопроект, у якому передбачається допомога Україні, узгоджений представниками обох партій у Сенаті, його проходження у Палаті представників знову не обіцяє бути простим.

Президент США Джо Байден відразу ж заявив, що він підтримує двопартійну угоду і закликав зробити те саме Конгрес.

"Зараз ми досягли згоди щодо двопартійної угоди про національну безпеку, яка включає найжорсткіший і найсправедливіший набір прикордонних реформ за останні десятиліття. Я рішуче підтримую його Я закликаю Конгрес об'єднатися і швидко ухвалити цю двопартійну угоду. Покладіть її на мій стіл, щоб я міг негайно підписати його", - сказав Байден.

Проте речник Палати представників Майкл Джонсон на заклик президента відповів відмовою. За його словами, документ "помре після прибуття", якщо потрапить до палати.

"Цей законопроект ще гірший, ніж ми очікували, і навіть не наближається до завершення прикордонної катастрофи, яку створив президент", – заявив він.

До речі, є незадоволені законопроектом і серед демократів. Деякі з них обурені тим, що він не дає можливості здобути громадянство 11 мільйонам нелегальних мігрантів, які живуть у США вже багато років, включаючи іммігрантів, які були ввезені до країни ще дітьми.

Яка перспектива для України

Посол України у США Оксана Маркарова у Facebook повідомила, що американський Сенат може вже 7 лютого проголосувати за законопроект про пакет міжнародної допомоги США, зокрема для України. Хоча твердої впевненості у тексті посла немає.

"Оприлюднення законопроекту уможливлює анонсоване напередодні лідером демократів у Сенаті Чаком Шумером голосування 5 лютого за припинення дебатів щодо законодавчого інструменту (legislative vehicle) для пакету міжнародної допомоги та міграційної реформи, а 7 лютого - голосування вже за сам пакет", - обережно написала Маркарова.

Нардеп Олександра Устинова впевнена, що голоси для затвердження законопроекту у Сенаті будуть. "Сподіваюся, у Сенаті голоси знайдуть, інакше б текст не оприлюднили. Тому фактично все залежатиме від 1 людини - спікера Джонсона, який єдиний може винести пакет на голосування в Хаусі (Палаті представників, - "Апостроф"). Якщо винесе - голоси точно будуть, але він за це може поплатитись кріслом, як і його попередник", - написала нардеп на своїй сторінці у Facebook.

Експерт-міжнародник Володимир Воля також припускає високу ймовірність того, що узгоджений законопроект сенатори затвердять.

"Думаю, що затвердження законопроекту в Сенаті з високою ймовірністю відбудеться, - каже Володимир Воля у коментарі "Апострофу", - Тут інтерес викликає факт того, скільки республіканців проголосують за законопроект. Від цього залежатимуть подальші взаємини всередині самої партії".

На думку експерта, голосування у Сенаті 7 лютого стане поштовхом для конгресменів-республіканців.

А от щодо проходження законопроекту в Конгресі, то тут, на думку експертів, він може зав'язнути.

Політолог Петро Олещук сумнівається у тому, що поданий законопроект у Палаті представників буде проголосований.

За його словами, республіканці мають такий собі "Кокус свободи", який має невелику кількість конгресменів, здатних впливати на кінцеві рішення.

"Кокус" рішуче налаштований проти будь-якої допомоги для України. Одна з його лідерів у Конгресі Марджорі Тейлор Грін відома своєю антиукраїнською позицією. Вона повторює всі тези російської пропаганди. Включаючи "біолабораторії" та інше сміття. І вона нещодавно привселюдно погрожувала Джонсону, що якщо той поставить на голосування допомогу для України у будь-якому вигляді, то вона ініціює відставку спікера", - зазначив Олещук.

Політолог вважає, що якщо Джонсон поставить на голосування цей законопроект, то він матиме два погані варіанти. Або спікера відправлять у відставку голосами частини республіканців та демократів. Або за відставку не проголосують демократи, але він стане зрадником для однопартійців.

"Я думаю, що Джонсон все ж таки орієнтуватиметься на те, як республіканці проголосують у Сенаті. І я не виключаю, що якщо Джонсон поставить законопроект на голосування, то в Республіканській партії не виключений розкол", - зазначив Володимир Воля.

У тому, що законопроект про допомогу Україні в Конгресі не пройде, упевнений професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка доктор політичних наук, американіст Сергій Галака.

"Я впевнений, що законопроект не пройде. Трампісти хочуть затягнути рішення допомоги Україні до виборів у США. Тому Джонсон придурюватиметься і шукатиме будь-які причини, щоб не ставити цей проект на голосування", - говорить у коментарі "Апострофу" Сергій Галака.

"Для нас ситуація досить погана", – резюмував Галака.

Читайте: США передадуть Україні першу партію бомб GLSDB: заява Пентагону

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів