RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рейган перевертається у труні: чи зможе Конгрес поставити крапку по Україні

Політична криза в США продовжує посилюватись

Політична криза в США продовжує посилюватись Фото:

У середу, 7 лютого, американські сенатори провалили голосування щодо узгодженого компромісного законопроекту про надання допомоги Україні та Ізраїлю та посилення заходів контролю на південному кордоні США. Усупереч очікуванням українського посла у Сполучених Штатах та деяких експертів, документ не отримав потрібних 60 голосів. Тому лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер вирішив винести на голосування законопроект, який містить лише додаткове фінансування для України, Ізраїлю та Тайваню, але без міграційних заходів. Чи варто Україні сподіватися на краще, читайте у матеріалі "Апострофа".

Безпрецедентне протистояння

Узгоджений представниками обох партій законопроект, який передбачав виділення Україні 60,06 мільярда доларів, Ізраїлю – 14,1 мільярда доларів, а також на забезпечення безпеки кордону – 20,23 мільярда доларів, у Сенаті не пройшов. За нього віддали голос лише 50 сенаторів за необхідної кількості – 60.

У Республіканській партії нарікали на недостатньо жорсткі заходи щодо протидії нелегальній міграції з Мексики, а також необхідність вивчити положення документа, який кілька місяців готувався в умовах максимальної секретності.

Проте, за словами президента США Джо Байдена, голосування за узгоджений законопроект зірвав Дональд Трамп, який дзвонив і "загрожував відплатою" законодавцям, якщо вони підтримають законопроект.

Читайте: Нові печалі Вашингтона: що США планують робити на Близькому Сході, що горить

"Ніколи не думав, що побачу на Капітолійському пагорбі щось подібне до того, що відбувається зараз", – заявив Байден.

Щоправда, інших підтверджень цього, окрім слів Байдена, немає.

Американських сенаторів-республіканців дуже промовисто розкритикував і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, згадавши покійного нині президента США Рональда Рейгана.

"Шановні американські сенатори-республіканці. Рональд Рейган, який допоміг мільйонам з нас відвоювати нашу свободу та незалежність, сьогодні, мабуть, перевертається у труні. Як вам не соромно", - написав Туск у Twitter.

Розмежування законопроектів

Оскільки голосування щодо компромісного законопроекту в Сенаті зірвалося, лідер демократів у Сенаті Чак Шумер заявив про внесення на голосування іншого законопроекту, який містить лише додаткове фінансування для України, Ізраїлю та Тайваню, але без спірних міграційних питань. Спікер Палати представників Майк Джонсон уже заявив, що очікує надходження від Сенату цього законопроекту.

Він запропонував дочекатися, як проголосує Сенат, а також пообіцяв розібратися із законопроектом, як тільки він надійде до Палати представників.

"Я дуже чітко дав зрозуміти, що ви повинні вирішувати ці питання по суті, а Ізраїль відчайдушно потребує допомоги, і всі це знають", – додав Джонсон.

Щоправда, Джонсон забув згадати Україну, якій допомога вкрай необхідна.

Шанси для України є, але…

На думку опитаних "Апострофом" експертів, наразі шанси на отримання Україною допомоги від США дещо підвищуються.

"Я вважаю, що новий законопроект без прив'язки до міграційної політики перспективніший, - говорить у коментарі "Апострофу" співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, - республіканці раніше самі висували законопроект про допомогу Ізраїлю. Тепер цей законопроект внесено".

"У проваленому законопроекті містилися протиріччя з питань кордону і республіканці вважали, що вирішити їх компромісом не можна. Тепер у новому законопроекті протиріч немає. Допомога Ізраїлю, Україні та Тайваню – окремо, а законопроект про кордон – окремо. Перспективи проходження нового законопроекту є", - зазначив у коментарі "Апострофу" експерт-міжнародник Володимир Воля.

Щоправда, знову ж таки, все залежатиме від позиції Трампа і від того, скільки законодавців на нього орієнтуватимуться.

"Трамп може впливати на частину республіканців у Сенаті та в Конгресі. І він зацікавлений максимально використати ситуацію для внутрішнього вживання, тобто свого електорату, - зазначає Михайло Пашков, - Але, у законодавців-республіканців може закінчитися терпіння, і вони зрозуміють, що далі просто глухий кут".

"По суті, зараз уже ситуація з ухваленням законопроектів затягнулася. І вона вирішиться, коли республіканці зрозуміють, що все це несе негативні наслідки для США. У глухому куті опинилася не лише Америка, а й Республіканська партія та зовнішня політика США. Але республіканці зараз перестраховуються та орієнтуються на Трампа, який є головним претендентом у кандидати на посаду президента від Республіканської партії", - вважає Володимир Воля.

Блокуючи допомогу Україні, Республіканська партія ризикує своєю репутацією, вважає політичний діяч США Юрій Рашкін.

"Для Республіканської партії головний пріоритет не їхні цінності, не їх почуття розуміння національної безпеки, це їхній страх перед Дональдом Трампом", - зазначає в коментарі "Апострофу" експерт.

"Якщо нічого не зміниться в Конгресі та Палаті представників, то допомоги Україні можливо не буде більше ніколи. Але ситуація може змінюватися щодня. Перевага республіканців настільки мінімальна, що вони можуть втратити 1,2,3 голоси та опинитися у меншості, ситуація у них дуже нестійка", - каже Юрій Рашкін.

Що стосується Трампа, то, на думку Юрія Рашкіна, він намагається уникнути ув'язнення та бере участь у виборчих перегонах.

"Він збирає гроші зі своєї пастви, які йому потрібні для того, щоб платити адвокатам, які відтягують його суди, щоб він мав шанс перемогти на виборах до того, як сяде. А сісти він може на довічний термін", - припустив експерт.

Експерти впевнені, що республіканці не проти допомоги Україні, просто вони хочуть вичавити з Байдена максимум.

"Йде черговий виток внутрішньоамериканської боротьби, і з цим ми нічого не зробимо. Залишається чекати", - резюмує Володимир Воля.

"Я впевнений, що адміністрація Байдена потроїть зусилля, які не вимагають узгодження Конгресу для того, щоб допомогти Україні. Тепер адміністрацію не стримує практично нічого", - підсумував Юрій Рашкін.

Читайте також: Республіканці провалили голосування за допомогу Україні: міграційна угода "похована"

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів