RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Супервівторок без сенсацій: чи зламає Байден Трампа

За підсумками Супервівторка з праймеріз в Штатах все зрозуміло

Вибори в США Підсумки Супервівторка у США Фото: opb.org

У США під час традиційного Супервівторка пройшли праймеріз у 15-ти штатах. Дональд Трамп виграв голосування зокрема в Алабамі, Арканзазі, Колорадо, Мен, Північній Кароліні, Оклахомі, Теннессі, Техасі та Вірджинії, фактично відкинувши Нікі Гейлі у боротьбі за кандидата від Республіканської партії (вона виграла праймеріз лише у Вермонті). За підсумками Супервівторка у колишнього президента США вже 1057 голосів делегатів, тоді як у Гейлі лише 86. Таким чином, Трампу залишилося добрати трохи більше 150 голосів з необхідних 1215, що він зробить найближчим часом. Байден переміг у праймеріз усіх 15-ти штатів, які вчора голосували. Разом з тим, соціологічні опитування показують, що як Байден, так і Трамп мають низькі рейтинги довіри серед виборців. Про значення результати Супервівторка - в етері Апостроф TV пояснив політолог-міжнародник Максим Несвітайлов.

Якихось сюрпризів не сталося. Були сподівання, що Гейлі візьме більше штатів, а не лише Вермонт. Але на сьогодні можна вже забути про її президентські перспективи на цих виборах. Після праймеріз у таких ключових штатах як Техас і Каліфорнія, Трамп фактично забезпечив собі номінацію від Республіканської партії.

Читайте: Трамп проти Байдена: чи зможе третя сила вплинути на американські вибори

Низький рівень підтримки Гейлі можна пояснити кількома факторами. По-перше, браком фінансування. Над цим дуже активно попрацював персонально Трамп, телефонувавши спонсорам Гейлі і переконуючи їх не підтримувати свою суперницю. По-друге, менша впізнаваність, ніж у Трампа. І по-третє, у Гейлі була занадто розумна передвиборча кампанія. Вона багато пояснювала про якісь геополітичні інтереси США і говорила не настільки зрозумілими слоганами для широкої аудиторії, щоб її перетягнути на свою сторону.

Плюс свою роль зіграв гучний популізм Трампа, який дуже добре працює не лише на його ядерний електорат. Трамп вміло спекулює емоціями і страхами людей - це і безпека кордону, і проблеми з міграцією, і внутрішня економічна ситуація - і дуже активно на цьому грає.

Незалежні виборці і кандидати

За підсумками 2022 року 40 відсотків американців називали себе незалежними виборцями - тобто не належать ні до Республіканської партії, ні до Демократичної. У 2023 році незалежними вважають себе вже 49 відсотків американських виборців. Як правило вони не беруть участі у праймеріз.

Ця частина електорату, яка не відносить себе до однієї з партій, є привабливою з точки зору підтримки незалежних кандидатів. Але ми ще не бачили успішного прецеденту на користь третього кандидата. Це дуже ризиковано для політиків - що з однієї партії, що з іншої. Тому ніхто не хоче брати на себе цю відповідальність.

Теоретично та ж Нікі Гейлі могла б бути незалежним кандидатом. Однак судячи з її заяв, вона не збирається йти з Республіканської партії. Плюс вона як системний республіканець бачить перспективи для себе на майбутнє, щоб спробувати виграти наступні вибори. Адже це стала підтримка, стабільні донори і можливість більше передбачити свій стратегічний політичний розвиток.

Хто фаворит

На даний момент ми бачимо розрив понад 10 відсотків на користь Трампа і його стратегія на даний момент працює. Тому Байдену зараз потрібен потужний елемент підтримки, який би його підсвітив. Такі речі як бомбардування Ємену - це не зовсім та перемога, яку можна продати електорату. Можливо це буде Тейлор Свіфт, як людина року за версією журналу Times.

Читайте: "Зеленський цього не просив": у Білому домі прокоментували відправку військ до України

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною