RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Жертва основного інстинкту: що буде з Трампом після вердикту суду

Незважаючи на скандал, Трамп залишиться кандидатом у президенти і його шанси повернутися до Білого дому не зменшились

Дональд Трамп Дональда Трампа визнано винним, але продовжує виборчу кампанію Фото: AP

У четвер, 30 травня, у США відбулася воістину історична подія. Журі присяжних у Нью-Йорку одноголосно винесло обвинувальний вердикт Дональду Трампу про фальсифікацію бізнес-звітності, а точніше – про сплату за мовчання порнозірки Стормі Деніелс. Причому Трамп був визнаний винним за всіма 34 епізодами. У тому, що тепер 45-й президент США отримає кримінальний термін, нехай навіть і умовний, сумнівів не лишається. Але чи змінить ця подія перебіг виборчої кампанії та чи допоможе вона Джо Байдену, розбирався "Апостроф".

Коли стати президентом можна і у в'язниці

Нью-йоркська справа Трампа – перша з чотирьох, заведених проти нього, і перша за якою винесено вердикт присяжних. Окружний прокурор Манхеттена Елвін Бреґґ на прес-конференції після суду висловив подяку журі присяжних, заявивши, що вони "виконали свою роботу".

До складу колегії увійшли 12 жителів Нью-Йорка: сім чоловіків і п'ять жінок; банкір, інженер, медсестра та два юристи. Майже всі відібрані кандидати казали, що не надто уважно стежать за політикою. Кожен присяжний обіцяв судді, що буде неупередженим.

Після шеститижневого судового розгляду вони визнали Дональда Трампа винним за всіма 34 пунктами звинувачення, а саме у фальсифікації ділової документації з метою приховати платіж у розмірі 130 тисяч доларів порноакторці Стормі Деніелс напередодні президентських виборів 2016 року.

Читайте також: Трамп заявив, що "бомбив би Москву", якби був президентом

Подробиці відносин Трампа з порнозіркою описувати не будемо, хоч вони досить докладно вивчені під час судового слідства.

Після винесення вердикту Трамп у своїй хамській манері розкритикував присяжних та суд і вкотре заявив, що він ні в чому не винен.

"Справжній вердикт буде винесений 5 листопада (на виборах) народом", – резюмував Трамп.

Обвинувальний вердикт присяжних стане основою обвинувального вироку суду.

За кожним з епізодів звинувачення Трампу загрожує до чотирьох років в'язниці. Покарання визначить суддя Хуан Мерчан.

"Винесення вироку відбудеться 11 липня. На цей момент екс-президент США залишиться поза в'язницею. Прокурори не вимагали від Трампа внести заставу. Проте Трамп, ймовірно, оскаржить рішення присяжних, що може значно відстрочити винесення вироку", - зазначило видання Reuters.

Теоретично звинувачення проти Трампа можуть у сукупності налічувати термін ув'язнення до 20 років, але, на думку американських судових експертів, у подібних справах немає звичайної судової практики. Швидше за все, мова йтиме лише про невеликий термін або штраф і випробувальний термін, зазначає Reuters.

Але, як би там не було, вердикт, винесений присяжними та вирок, мають історичне значення, оскільки Трамп став першим в американській історії колишнім президентом, засудженим за кримінальний злочин.

Однак, на балотування його на посаду президента судовий вирок не вплине.

"Американська конституція дозволяє балотуватися в президенти будь-кому, навіть якщо людина перебуває у в'язниці", - зазначив у коментарі "Апострофу" професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка, американіст Сергій Галака.

Консолідація електорату Трампу?

А от вплинути на виборчу президентську кампанію у США таке рішення може.

"Я думаю, що це цікаве рішення і воно, як і часто буває останнім часом, вноситиме зміни до правил політичної гри, - говорить у спілкуванні з "Апострофом" директор Інституту світової політики Євген Магда, - Для Трампа цей вирок не настільки страшний, як для його опонентів".

На думку експерта, вирок Трампу спричинить консолідацію його виборців, оскільки, як показує практика, вони досить організовані і підтримують його досить серйозно.

"Ми можемо згадати, як Трамп свого часу, коли його символічно затримували, сфотографувався у в'язниці і це викликало спалах різних постів на його підтримку. Зараз, думаю, ситуація аналогічна, - каже Магда, - А щодо Байдена, то, я вважаю, що його адміністрація краще заплатила б багато грошей, щоб цього вироку не було, але він є".

"Це означає, що Трамп залишиться кандидатом у президенти - однозначно, і його шанси стати президентом не зменшилися, - вважає Євген Магда, - А ось Байдену тепер доведеться активніше боротися за тих, хто не визначився, а це, перш за все, економічні питання і це визначатиме ситуацію з Китаєм, це визначатиме ситуацію з Росією, це змушуватиме шукати якісь кроки для пожвавлення економіки. Тож наступні 5 місяців будуть цікавими".

Політтехнолог Віталій Бала вважає, що цей вирок Трампу позначиться і на електоральних настроях.

"На порядок денний тепер виходить виборча компанія в штатах, що не визначилися. Вже були проведені опитування серед американців, які показали, що обвинувальний вердикт може коштувати Трампу кількох відсотків на виборах. Долю виборів можуть вирішити три ключові штати - Вісконсін, Мічиган і Пенсільванія. Там різниця між Трампом та Байденом зараз невелика. Якщо демократи проведуть там ефективну інформаційну кампанію, то Байден може обійти Трампа. Загалом, попереду багато цікавих подій", - підкреслює експерт.

Американська криза

"Цей вердикт - серйозний удар по Трампу, який може призвести до остаточного розколу республіканців - пояснює в розмові з "Апострофом" політолог, конфліктолог-міжнародник, директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця, - Так, у Трампа є його ядрений електорат, але це тільки частина республіканців".

На думку експерта, зараз Америка втрапила у глухий кут.

"Ми спостерігаємо крах американської політичної системи. Американці загнали себе в глухий кут. З одного боку, є Трамп, який загруз у кримінальних злочинах, серед яких є спроба насильницького повалення влади, і який мріє встановити в Америці авторитарний режим, про що він неодноразово говорив. З іншого боку, є Байден – стара, немічна людина, яка насилу пересувається і ухвалює рішення, на кшталт пізнього Брежнєва, що турбує три чверті виборців. І от між ними виборці мають зробити вибір", - говорить Перепелиця.

"Америку, а разом з нею і всіх нас чекають нелегкі часи, оскільки західний світ уже втратив свого лідера у вигляді Штатів", - резюмував політолог.

Читайте: Припинення вогню в обмін на допомогу: подробиці "плану Трампа" для України

Читайте також

Між Трампом та Байденом: чого чекати Україні від виборів у США

У поглядах щодо українського питання обох претендентів на крісло президента США є нюанси

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Новини партнерів