RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

З Путіним на "ти": Франція ризикує зробити "російський" вибір

Франсуа Фійон, який зустрічається з Путіним пару раз на рік, переміг у першому турі праймеріз

Франсуа Фійон, який зустрічається з Путіним пару раз на рік, переміг у першому турі праймеріз Колишній французький прем'єр Франсуа Фійон (в центрі) з великим відривом переміг у першому турі загальнонаціональних праймеріз правоцентристів Фото: EPA/UPG

У першому турі попередніх виборів у французькій партії "Республіканці" 20 листопада з великим відривом переміг екс-прем'єр Франції Франсуа Фійон, залишивши за бортом виборів одного з трьох головних претендентів на крісло — Ніколя Саркозі. У найближчу неділю пройде другий тур праймеріз, який і визначить, хто стане навесні головним суперником лідера "Національного фронту" Марін Ле Пен: Фійон чи Ален Жюппе. Згідно з опитуваннями, саме Фійон повинен здобути переконливу перемогу і в другому турі праймеріз. Якщо це станеться, за крісло президента майже напевно будуть боротися два відверто проросійських кандидата.

Невдача Саркозі

У неділю, 20 листопада, у Франції відбувся перший тур попередніх виборів — французи визначаються з кандидатом на пост президента від правоконсервативних сил. Майже усі кандидати (і всі реальні претенденти) — від партії "Республіканці". У першому турі праймеріз вкрай несподівано переміг колишній прем'єр-міністр Франсуа Фійон — він набрав 44,2% голосів, тоді як його найближчий суперник Ален Жюппе — 28,4%. Екс-президент Франції Ніколя Саркозі зайняв третє місце з 20,6% голосів і вже заявив про завершення кар'єри політика: він сказав, що поважає бажання французів віддати голос за інших кандидатів і що для нього настав час приділити увагу особистому життю. Раніше Саркозі вже неодноразово заявляв про відхід з політичної арени, але повертався. Вибувши з гонки, він закликав виборців у другому турі праймеріз, який пройде 27 листопада, голосувати за Фійона.

Згідно з опитуваннями, проведеними незадовго до праймеріз, основним претендентом в гонці за право балотуватися від правих і центристів вважався Ален Жюппе. Передбачалося, що йому віддадуть 40% голосів у першому турі, і більше 50% - у другому. Головним суперником Жюппе вважався Саркозі: за нього повинні були голосувати 30% і 40% відповідно. Франсуа Фійон і зовсім повинен був набрати в першому турі попередніх виборів приблизно 14%. Але результат очевидний. Лише п'ятничне дослідження Ipsos для газети Le Monde показувало, що Фійон не тільки ліквідував відставання, але і випередив конкурентів на 1%: у нього було 30%, у Саркозі і Жюппе — по 29%.

Прогнози щодо другого туру попередніх виборів різняться, але все ж домінує думка, що для Жюппе буде складно скоротити настільки велике відставання в 16%. Opinionway, наприклад, віддає Фійону 54%, а 46% — Жюппе. А значить, Фійон має хороші шанси стати на виборах суперником Марін Ле Пен, ще одного проросійського політика. Втім, прогнозувати результат праймеріз складно, оскільки вони проходять серед правих і центристів у Франції вперше. Явка хоч і виявилася вище очікуваної, але все одно склала близько 10% від загального числа виборців, причому хоча голосують і підписують документ ті, що поділяють цінності республіканських правих і центристів, на практиці голосували і ліві. Вони віддавали голоси в основному за Жюппе.

Ніколя Саркозі, який "лишився за бортом" майбутніх президентських перегонів у Франції, закликав своїх прихильників у другому турі попередніх виборів правоцентристів голосувати за Франсуа Фійона Фото: EPA/UPG

Результати першого туру позначилися і на загальних прогнозах президентських виборів, які пройдуть у Франції у квітні. Якщо кандидатом від правих і центристів стане Фійон, у Марін Ле Пен буде більше шансів перемогти, попереджають аналітики. Згідно вересневого дослідження BVA, Фійон має найкращі шанси стати президентом, якщо буде боротися в другому турі з Ле Пен. Але всерйоз такий сценарій не розглядався, тому і відповідних прогнозів поки що мало. До того ж, прогнози результатів першого туру праймеріз чітко показали, що на соцопитування не варто покладатися беззастережно. До речі, раніше з'являлися прогнози, що той же Жюппе переможе Ле Пен з результатом 70% проти 30%. А згідно дослідження Ipsos, результати якого були оприлюднені в неділю, Жюппе —єдиний кандидат, що переможе кандидатку від праворадикального "Нацфронта". Відрив становить 7%.

Правлячі соціалісти з союзними партіями проведуть свої праймеріз в січні. Поки не ясно, чи буде балотуватися Франсуа Олланд, котрий вже втратив підтримку, або ж його замінить, наприклад, нинішній прем'єр-міністр Манюэль Вальс. Але будь-який їх кандидат, як і представник лівих і комуністів Жан-Люк Меланшон, не розглядається як реальний претендент на перемогу на виборах президента Франції.

Проросійський Фійон і старий Жюппе

62-річний Франсуа Фійон був прем'єром Франції при президентові Саркозі. Жюппе 71 рік, він також був прем'єром - при Шираку, а під час президентства Саркозі — главою МЗС. В ході дебатів між кандидатами співробітництво між Францією і Росією обговорювалося активніше, ніж можна було очікувати, хоча і не входило в список топ-тем. В основному кандидати піднімали цю тему в контексті Сирії. Так, Фійон відкрито виступає з проросійською позицією: хоче тісних відносин Франції з Росією і Володимиром Путіним, співробітництва в Сирії, закликає зняти антиросійські санкції. Його називають найбільш проросійським кандидатом серед усіх претендентів від "Республіканців". За деякою інформацією, Фійон у своїх розмовах з Путіним (а такі зустрічі проходять кілька разів на рік) перейшов на "ти". Добре відомий своїми візитами в Крим депутат Тьєррі Маріані — один із поплічників Фійона.

Жюппе ж, навпаки, регулярно критикує Росію, не визнає анексію Криму і навіть підтримував заборону на продаж Москві кораблів-вертольотоносців "Містраль", що дуже нехарактерно для правих. У той же час, він вважає, що діалог з Путіним вести треба.

Юристка з Франції Анна Кокері характеризує Фійона як традиційно правого політика: "За нього ті, хто був би за Саркозі, якби той не розчарував. Жюппе ж занадто лівий і "старий". Боюся, що переможе Фійон", - сказала вона "Апострофу", зізнавшись, що сама буде голосувати за Жюппе (Ганна — українка, яка прийняла французьке громадянство).

Кокері зазначила, що французів не дуже хвилює проросійська позиція Фійона. "Французів переважно, на жаль, взагалі не цікавить Україна. У Росії та Франції давні партнерські відносини. Багато французів захоплюються російською культурою і нічого не знають про Україну. Для них Україна, як би сказати, - природна частина Росії. Ми сильно програємо в інформаційному полі: у Франції є десяток проросійських сайтів і жодного проукраїнського", — розповідає вона.

Тільки б не Ле Пен

Юристка Ганна Кокері каже, що перспектива обирати між двома політиками, які орієнтуються на Росію (Фійон і Ле Пен), багатьох громадян Франції все ж не радує.

"Вважають, що партія Ле Пен має історію "фашистів", і багатьох французів це лякає. Так що, незважаючи на високий рейтинг, не думаю, що вона переможе. Але хто знає, Трампа ж обрали", — вважає юрист.

Ален Жюппе вважався основним претендентом в гонці за право балотуватися на виборах президента Франції від правоцентристів, але в результаті в першому ж турі програв лідеру цілих 16% голосів Фото: EPA/UPG

Оксана Митрофанова, спеціаліст по Франції з Інституту всесвітньої історії НАН України, пояснює результати першого туру праймеріз в першу чергу втомою від Саркозі, який мав шанс реалізувати свою політику. Відставання від Фійона, на її думку, Жюппе здатний ліквідувати: "В принципі, все може бути. Це не дуже суттєвий відрив. Але для України набагато більш актуальне питання - не те, чи буде кандидатом Фійон або Жюппе, а чи стане президентом Ле Пен".

"Значна частина населення консервативна, — каже Митрофанова, — і радикалізм Ле Пен може їх лякати. Ле Пен також оголосила, що хоче вивести Францію з ЄС. Тому більшість французів, які за ЄС, будуть голосувати проти неї. Але коли ми робимо всі ці прогнози, не можна забувати про непередбачувані фактори. Ми бачимо результати з Brexit, з Трампом. Не потрібно на 100% відкидати ймовірність, що і Ле Пен може перемогти на цих виборах".

Істотно вплинути на результат виборів можуть, наприклад, нові теракти у Франції. Взагалі ж, на її думку, Україні треба бути готовою до будь-якого сценарію і прораховувати варіанти.

"Російське лобі працює в багатьох сферах: це і вчені, і журналісти, діють і російські центри, не можемо ми ігнорувати і російські гроші. Звичайно, для багатьох французів гроші не пахнуть. Їх хвилює в першу чергу внутрішня ситуація, як і громадян України", — додає Митрофанова. За словами експерта, обрання проросійського президента не буде ні новинкою для Франції, ні катастрофою для України. Але у Франції президент має значний вплив на зовнішню політику країни, і це може мати відчутні негативні наслідки для Києва, якщо врахувати, наприклад, що Франція бере участь у "нормандському форматі".

На це ж вказує і співдиректор міжнародних програм Центру Разумкова Михайло Пашков: "Те, що ці вибори можуть вплинути, скажімо так, на розстановку сил в "нормандському форматі", для нас це, безумовно, важливо. Тому нам потрібно бути готовими до різних варіантів розвитку подій. І не можна виключати в тому числі варіанту, який пов'язаний з Ле Пен".

Те, що альтернативою кандидату від правоцентристів стане Марін Ле Пен, виглядає проблематично для України, визнає Пашков. Він зазначає, що поки рано прогнозувати, які перспективи для реалізації мають передвиборчі гасла кандидатів від "Республіканців". Якщо президентом стане Жюппе або Фійон, на практиці адміністрація може дотримуватися риторики будь-якого з кандидатів, тому що настрої всередині партії далеко не однорідні.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде