RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Що стоїть за поїздкою Ердогана до Путіна

Росія скасує низку санкцій та обмежувальних заходів проти Туреччини, але не всі

Росія скасує низку санкцій та обмежувальних заходів проти Туреччини, але не всі Візит Ердогана до Москви 10 березня 2017 р Фото: Прес-служба президента Туреччини

Президент Туреччини Реджеп Ердоган приїхав до Москви, зустрівся із президентом РФ Володимиром Путіним і під час засідання Ради співробітництва вищого рівня між країнами заявив, що Москва і Анкара вже пройшли стадію нормалізація відносин. Країни відтепер можуть відмовитися від слів "нормалізація відносин", тому що вже перейшли цю стадію, запевнив Ердоган. Яка була мета візиту турецького президента до Москви, та про що домовилися Ердоган з Путіним, розповідає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євген Ярошенко.

Нинішній державний візит Ердогана до Москви також передбачає зустріч Ради співробітництва на вищому рівні. Це говорить про те, що дуже багато сфер співробітництва у цих двох країн. Але найбільше світ і Україну в цьому всьому візиті цікавлять домовленості у політичній сфері, особливо щодо ситуації навколо Сирії. Росія та Туреччина – і суперники, і партнери одночасно. І ці країни здавна конфліктували у багатьох точках земної кулі – Балкани, Кавказ, Чорноморський басейн, Близький Схід. Але зараз головна тема для цих двох країн — це сирійська криза, яка свого часу ледве не поставила їх на межу війни. Тому нинішній візит Ердогана до Москви був спрямований на те, щоб якось уникнути військових провокацій між країнами, одночасно розвиваючи якісь сфери міждержавного співробітництва, де є певні точки дотику.

Тому можна стверджувати, що головна мета цього візиту Ердогана полягала у тому, щоб обговорити взаємодію Туреччини та Росії у Сирії. Можна порівняти й пригадати про серпневу зустріч між президентами двох держав. Вона мала дуже далекоглядні наслідки. Ми спостерігали тоді, що Туреччина фактично закрила очі на те, що Росія і сирійські війська бомбили Алеппо. Але при цьому Росія фактично дозволила Туреччині ввести свої війська у північні райони Сирії, а також відігнати бойовиків "Ісламської держави" і курдів подалі від її південних кордонів. Цей візит Ердогана також матиме вплив на подальші події в контексті сирійського конфлікту. Зараз важливо, щоб і Росія, і Туреччина уникали негативних ситуацій при наступі на місто Ракка – столицю ІДІЛ у Сирії. Це місто хочуть звільняти одночасно і сирійські війська, і сирійські курди, і сирійська опозиція за підтримки Туреччини. Зрозуміло, що існує дуже високий ризик зіткнення.

Звичайно, що у цій зустрічі був більше зацікавлений Ердоган. Адже через місяць, 16 квітня, у Туреччині буде референдум про зміни до конституції, на якому громадяни Туреччини мають визначитися, чи потрібно їх президентові надавати дуже широкі повноваження. Тому, щоб уникнути якихось неприємних ситуацій в Сирії, які б могли зашкодити рейтингу Ердогана, потрібно було отримати якісь гарантії прогнозованності ситуації. Зустріч з Путіним певним чином страхує Ердогана від можливих ризиків.

Путін вже встиг заявити після його зустрічі з турецьким президентом про те, що можна вже не вести мову про нормалізацію російсько-турецьких відносин. Тобто якщо відпадає потреба у слові "нормалізація", то це означає, що відносини повертаються на докризовий рівень – до інциденту з військовим літаком. Як це буде на практиці виглядати? Думаю, Росія скасує низку санкцій та обмежувальних заходів проти Туреччини. Однак не всі. Бо Росії вигідно, щоб Туреччина була певним чином в залежності від РФ. А значить Кремль мав змогу тиснути на Ердогана у певних ситуаціях. І прекрасно Путін розуміє, що зараз після спроби військового перевороту в Туреччині ця країна має непрості відносини з ключовими країнами Заходу.

Читайте також

Дії польських протесту­вальників вписуються в агресію Кремля - журналіст Gazeta Wyborcza

Для того, щоб розблокувати кордон, Київ та Варшава мають більше розмовляти один з одним

Польські фермери живуть у "совку", а Росія ними користується - політолог Якуб Корейба

Польський політолог Якуб Корейба пояснив, чому фермери влаштували фактично тероризм проти України і чи замішана тут Росія

Шольц просить вогню: чи зможе Берлін замінити американську допомогу

Німці різко посилили допомогу Україні, що може стати поштовхом для інших країн Євросоюзу