RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не забувають про Путіна: в країні ЄС відбуваються тривожні для України події

Чого чекати Україні після виборів у Чехії?

Чого чекати Україні після виборів у Чехії? Переможцем виборів до парламенту Чехії стала партія (ANO) олігарха Андрея Бабіша Фото: EPA/UPG

Партія олігарха Андрея Бабіша прогнозовано стала переможцем виборів до парламенту Чехії. Та поки ніхто не може точно сказати, як виглядатиме майбутня коаліція, незважаючи на обіцянку самого Бабіша не вести відповідні перемовини з проросійськими партіями. Чеські співрозмовники "Апострофа" прогнозують, що після цих виборів на парламент країни чекає хаос. Видання розбиралося, чого чекати Україні.

Партія ANO 2011 прогнозовано перемогла на чеських парламентських виборах і продемонструвала навіть кращий результат, ніж очікувалось — свої голоси їй віддали 29,6% виборців. Відтак майбутнім прем'єр-міністром Чехії може стати її лідер Андрей Бабіш — контроверсійна фігура: популіст, мільярдер і екс-міністр фінансів. Політичний злет Бабіша супроводжують численні скандали та підозри в корупції й несплаті податків. Окремі аналітики називають політика проросійським, пояснюючи це й тим, що він скептично висловлювався про санкції щодо РФ.

"Гаруй, а не патякай"

Це одне з гасел кампанії Бабіша. Політик позиціонує себе успішним бізнесменом, що вміє працювати на благо держави. Йому належить третя найбільша компанія Чехії — холдинг Agrofert, до складу якого входять більше 200 компаній. Холдингом він, щоправда, володіє непрямо: через трасти той перейшов у власність сім'ї чеського олігарха.

Що ж представляє собою Бабіш? Через підозри у зловживанні дотаціями ЄС у травні він був змушений покинути посаду міністра фінансів. Тоді чехи вийшли на протести з вимогою відставки Бабіша. Весь уряд ледь не пішов у відставку, але позицію прем'єр-міністра Богуслава Соботки змінив підхід президента Мілоша Земана, який всупереч Конституції не підписав відставку Бабіша та зажадав, щоб свою посаду полишив голова уряду. Зрештою Бабіш таки погодився піти з посади. Ще раніше його звинуватили в ухиленні від сплати податків. Окремі претензії пов'язані з активами Бабіша на медіаринку та фактами втручання в редакційну політику в політичних цілях.

Масові протести в Чехії з вимогою відставки Бабіша Фото: EPA/UPG

До виборів Андрей Бабіш перебував під слідством у рамках справи готельно-конференційного комплексу "Гніздо лелеки". Де-юре це слідство припинилося, оскільки із завершенням виборчого терміну останнього депутатського складу нижньої палати парламенту та обранням нового складу знову набула чинності депутатська недоторканність Бабіша, якої його позбавили у вересні цього року. Для продовження слідства парламенту потрібно буде повторно проголосувати за позбавлення його недоторканності, якщо буде відповідна вимога правоохоронних органів. Іронічно, що своєю ціллю під час кампанії ANO декларувала боротьбу з корупцією.

Під час нещодавнього візиту до Праги (навчальну поїздку для журналістів до країн Вишеградської четвірки організували Центр "Нова Європа" (Київ) та угорський Центр євроатлантичної інтеграції та демократії (CEID) за підтримки International Visegrad Fund) кореспондент "Апострофа" почув думку журналістки тижневика Respekt Катержини Шафаржикової, що Бабіш, на відміну від прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та польського політика Ярослава Качинського, які керуються ідеологією, йде за грішми.

Партнери для Бабіша

Всього до парламенту потрапили дев'ять партій. Другий результат із величезним відставанням від ANO продемонструвала Громадянська демократична партія (ODS) — 11,3%. Трішки гірші результати (10,8% та 10,6%) показали нові політичні сили — Чеська піратська партія та SPD ("Свобода та пряма демократія") відповідно. П'яте та шосте місця посіли Комуністична партія (7,8%) та Чеська соціал-демократична партія, ČSSD (7,3%), яка до формування нового уряду залишається правлячою. Це провальний результат для комуністів і ČSSD. Ледь перейшли п'ятивідсотковий поріг Християнсько-демократична партія — Чехословацька народна партія (KDU-ČSL), партія TOP 09 та "Мери і незалежність" (STAN).

Повна назва партії Андрея Бабіша перекладається як "Акція незадоволених громадян", а "ano" чеською означає "так". ANO не отримала абсолютної більшості, однак матиме 78 з 200 мандатів у нижній палаті парламенту. І тепер їй треба обирати партнерів. 23 жовтня лідер ANO провів зустрічі з президентом Мілошем Земаном, лідером ще однієї популістської сили SPD, а також християнськими демократами з KDU-ČSL. В неділю лідер ANO зустрівся з представниками Комуністичної партії, Чеської соціал-демократичної партії та STAN.

З цього переліку варто виокремити Комуністичну партію, яку досі завжди ігнорували в коаліційних перемовинах, вказуючи на її недемократичність, та SPD — молоду (заснована два з половиною роки тому) політичну силу, так само далеку від демократії, як і традиційно прихильні до Росії комуністи. В Чехії подібні переговори характеризують як виняткове для країни явище. Хоча відразу після виборів Бабіш заявив, що його політсила — це "проєвропейська партія", тому, мовляв, не варто очікувати створення проросійської коаліції.

В Комуністичній партії та SPD також виключають можливість формування коаліції з ANO. Однак зрозуміло, що це ще може змінитися. SPD очолює чех японсько-корейського походження Томіо Окамура — колишній мігрант, а тепер жорсткий противник імміграції. Як і Бабіш, він пройшов шлях від бізнесмена до політика. Основне передвиборче гасло SPD — "Ні ісламу, ні тероризму", промовисте ототожнення мусульман з терористами. З Бабішем та комуністами Окамуру об'єднує проросійська риторика та неприйнятність розміщення в країні мігрантів.

Варто зазначити, що ANO, на відміну від Комуністичної партії та SPD, не є відкрито проросійською силою. В партії стверджують що стоять на позиціях непорушності міжнародного права, тоді як Томіо Окамура висловлювався про "київських нацистів" та те, що Крим "ніколи не був українським". Так само ANO не назвеш гостро антиєвропейською (у виборах взяли участь одразу декілька євроскептичних партій різної міри радикальності). Проте це не скасовує того, що перемога Бабіша — грандіозний виклик для чеської демократії.

ANO, на відміну від Комуністичної партії та SPD, не є відкрито проросійською силою Фото: EPA/UPG

Можливе формування коаліції одночасно з комуністами та праворадикальною SPD в країні називають "коаліцією жаху". Вона була б екстраординарною для Чехії й усієї Європи подією та проблемою для України.

Однак такий сценарій чеські оглядачі все-таки вважають вкрай малоймовірним. Кореспондент міжнародного відділу щоденної газети Hospodářské noviny Ондржей Соукуп в коментарі "Апострофу" висловив думку, що коаліція ANO з SPD та комуністами — майже неможлива. Катержина Шафаржикова також виключала будь-яку коаліцію з комуністами, але припускає, що в уряд можуть ввійти ANO та SPD.

Одним із можливих варіантів Соукуп називає коаліцію ANO з ODS та християнськими демократами (KDU-ČSL). ODS заснував колишній президент Вацлав Клаус, а наразі очолює Петр Фіала. За словами журналіста, цю партію не назвеш ні проукраїнською, ні антиукраїнською. "В ній сильне євроскептичне крило. Деякі політики відносно симпатизують Путіну", — розповідає Соукуп.

Математично можлива й коаліція без ANO, однак вона буде занадто нестабільною. Існує й варіант, за якого скандальний лідер ANO задля створення коаліції залишиться лише депутатом. В такому випадку, припускає Соукуп, у крісло прем’єра міг би сісти міністр оборони Мартін Стропніцкі.

Ще одне "Ні" для традиційних партій

Ці вибори — яскрава ілюстрація проблем сучасних чеських суспільства і політикуму. В жодному разі не можна забувати, що, по-перше, Чехія — серед найскептичніше налаштованих щодо Євросоюзу країн ЄС; по-друге, чехи майже не цікавляться зовнішньою політикою, та й усім, що відбувається у світі; по-третє, чехи, як показують соціологічні дослідження — один з найнепривітніших до мігрантів народів. Згідно з одним із опитувань, 74% чехів загалом негативно ставляться до іммігрантів. Проте ЄС, на відміну від "загрози іммігрантів", не став помітною темою кампанії. Звісно, не стали нею й війна в Україні та підхід уряду Чехії в цьому питанні.

Останні вибори — особливі для Чехії, висловилась в коментарі "Апострофу" чеська україністка, експерт аналітичного центру Evropské hodnoty ("Європейські цінності") Ленка Віхова. До парламенту потрапили дві несистемні політичні сили: Чеська піратська партія та SPD. "Здається, чеським виборцям увірвався терпець щодо системних, старих і парламентських політичних партій, яким абсолютно бракує саморефлексії. Ці партії, на жаль, не зрозуміли сигнали виборців, які вже кілька разів поспіль своїми протестними голосами дали можливість потрапити у парламент так званим несистемним партіям. Звичайно, традиційні партії на це заслужили, але ці нові партії принесуть у парламент не лише "нову кров", але також хаос", — вважає Віхова.

Що змінить перемога Бабіша

З проукраїнською риторикою в Чехії виступають передусім традиційні парламентські партії, крім комуністів, відзначала ще до оголошення результатів виборів Віхова: "Якщо результати виборів будуть такими, що найкращі результати покажуть партія Андрея Бабіша, комуністи, SPD і "пірати" — то буде цікаво спостерігати, як зміниться риторика щодо України. Треба розуміти, що як комуністи, так і SPD й частково "пірати" люблять поширювати фейки, вони проросійські й антимігрантські".

"Якщо наступний уряд буде сформований здебільшого з членів партії Андрея Бабіша, боюся, що це буде зовсім інша історія, — сказала незадовго до виборів Катержина Шафаржикова, маючи на увазі можливу зміну позиції щодо санкцій проти Росії. — Андрей Бабіш критично налаштований щодо санкцій. Але не через те, що він має якийсь ідеологічний порядок денний, чи через те, що вони з Путіним будуть друзями, а через гроші. Цікаво, що він — тобто його компанія — не торгує багато з Росією". Шафаржикова припустила, що так Бабіш намагався привабити тих чеських бізнесменів, які понесли втрати через санкції.

Надалі багато залежить від того, хто потрапить до команди прем’єра Бабіша. Зараз в його оточенні однією з найпомітніших фігур на зовнішньополітичному напрямку є депутат Європарламенту Павел Теличка — один з тих шести, що в листі вимагали від чеського президента Мілоша Земана вибачень перед українцями за його нещодавню заяву про Крим. "Він [Павел Теличка] дуже критичний щодо Росії та однозначно підтримує продовження санкцій. Якщо в нього буде хоч якийсь вплив після виборів, пан Бабіш може змінити свою позицію", — додала журналістка Respekt.

Багато залежить від того, хто потрапить до команди прем’єра Бабіша Фото: EPA/UPG

Важливо, що саме аграрна компанія Бабіша в Чехії отримала найбільше коштів ЄС. З цієї позиції малоймовірно, що олігарх ризикуватиме власними грішми заради авантюри на російському напрямку.

"Мені здається, що зовнішня політика Чехії, в тому числі щодо України, після обрання Бабіша прем’єром ніяк не зміниться, — розмірковує Ондржей Соукуп. — Йому самому зовнішня політика очевидно нецікава, можливо, за винятком євродотацій для його агрохолдингу. Серед чеських політиків, в принципі, є консенсус, що відносно Росії потрібно дотримуватися єдності в рамках ЄС. Власне, тому президент Земан так і вирізняється своєю проросійською позицією. Підозрюю, що частково він це робить навмисне, просто щоб поляризувати суспільство".

Зрозуміло, що Бабіша Земан бачить більш комфортним для себе партнером, ніж Богуслава Соботку. На це вказує не тільки епопея з відставкою Бабіша, а й те, що президент заявляв: підпише призначення головою уряду лідера партії-переможця, хай навіть той буде у в'язниці. Тому й схоже на те, що Земан отримав собі союзника в особі Бабіша й навпаки. Принаймні до президентських виборів, які заплановані на січень 2018 року.

"Якщо переможе Мілош Земан, то, думаю, Чехія вслід за Угорщиною і Польщею буде намагатись торкнутись політичного дна. Якщо переможе менш проросійський кандидат — буде хоч якась рівновага. Багато хто сподівається на поразку Земана, але я особисто думаю, що він ще не показав всі козирі, які в нього є", — підсумувала Ленка Віхова.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде