RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сепаратисти вибралися з прірви: криза в Європі триває

Результат дострокових виборів у Каталонії прогнозовано приніс перемогу незалежницьким партіям

Результат дострокових виборів у Каталонії прогнозовано приніс перемогу незалежницьким партіям Фото: EPA/UPG

Дострокові вибори в Каталонії прогнозовано принесли перемогу партіям, які виступають за незалежність регіону від Іспанії. Швидше за все, владу отримають ті ж сили, що й після минулих виборів у 2015 році. А це означає, що Мадриду навіть на короткий час не вдалося позбутися каталонської сепаратистської проблеми. Криза продовжиться, і фахівці не бачать, що може вирішити її найближчим часом. "Апостроф" з’ясував, що змінює результат виборів для Каталонії, всієї Іспанії та Євросоюзу.

Без виразного переможця

На дочасних місцевих виборах до парламенту Каталонії жодна зі сторін не змогла отримати достатньої переваги. Наведені далі цифри – це попередні результати виборів, офіційні ж опублікують аж 5 січня. Сукупно три партії, які виступають за незалежність автономного регіону від Іспанії, набрали більше, ніж противники виходу, – 70 зі 135 мандатів – і, таким чином, зберегли кількісну перевагу. Найбільше голосів серед них отримав альянс "Разом за Каталонію" (JuntsxCat) – 21,6% і 34 мандати. Партію очолює екс-керівник Каталонії Карлес Пучдемон. 32 місця матиме у новому складі парламенту "Республіканська лівиця Каталонії" (ERC). Також до умовного табору сепаратистів входить "Кандидатура народної єдності" (CUP), яка отримала чотири мандати.

Формально перемогла на виборах центристська політична сила "Громадяни – Громадянська партія" (Ciudadanos), яка виступає проти відокремлення Каталонії, – 25,3% голосів та 37 місць.

Загалом у виборах взяли участь сім партій. Крім перерахованих, це також соціалісти з PSC-PSOE (майже 14% та 17 мандатів) і консерватори з Народної партії Каталонії (PPC), які матимуть у новому скликанні лише три місця (в минулому мали 11), – ці політичні сили також належать до табору юніоністів або конституціоналістів, тобто противників відокремлення. До жодного з умовних таборів не входять ліві з партії "Каталонія спільно" (Catalunya en Comú-Podem), які отримали 7,4% голосів та 8 мандатів.

За традицією формувати уряд мали би переможці - "Громадяни". Однак для абсолютної більшості в каталонському парламенті політичній силі потрібно отримати щонайменше 68 мандатів. "Громадяни" такої більшості не мають. Очевидно, що сепаратистські партії, які разом матимуть 70 депутатських місць, вимагатимуть для себе права сформувати уряд. Наразі важко із впевненістю сказати, як виглядатиме уряд, проте його напевне не сформують юніоністи. На основні партії чекають складні коаліційні перемовини. Це – вагома причина, чому вибори не покладуть край кризі, яка супроводжує питання незалежності Каталонії.

Криза нікуди не зникне

На дільниці прийшла рекордна для каталонських виборів кількість жителів – явка склала 82%. Ці вибори мали визначити, на яких позиціях Барселона та Мадрид перейдуть до наступного етапу каталонської кризи. Здається, іспанський уряд хотів, щоб після рішення про призупинення автономії саме вибори поставили масну крапку в цій історії. Та за такого результату це неможливо. Якщо порівняти його з підсумками минулих парламентських виборів, то індепендентисти (незалежники) втратили менше відсотка, а юніоністи отримали на 4% більше, наполовину скоротивши відставання. Однак PPC, каталонська філія партії прем’єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя, при цьому буде найменшою в регіональному парламенті.

Люди в черзі на виборчу дільницю в Барселоні під час референдуму про незалежність Каталонії Фото: EPA/UPG

Карлес Пучдемон, якого Мадрид усунув з позиції президента автономної області, назвав результат виборів перемогою Каталонії та поразкою Іспанії, ляпасом Мадриду, який призначив ці вибори, розпустивши місцеві уряд і парламент. Перед тим, нагадаємо, каталонці проголосували на неконституційному референдумі, а за кілька тижнів парламент Каталонії проголосив незалежність автономії.

Отже, незалежникам вдалося вибратися з прірви, у якій їх бачили противники та деякі сторонні спостерігачі. Їм не вдалося отримати бодай половини всіх голосів виборців, але вони мають ще один аргумент у вигляді підтвердженої на виборах підтримки каталонців. Фактично після активації Мадридом статті 155 Конституції Іспанії для призупинення самоуправління Каталонії та після дострокових виборів незалежники повертаються на ринг – з деякими кадровими втратами.

Пучдемон досі перебуває в Бельгії, де сховався від іспанських правоохоронців. Колишній керівник автономії раніше заявляв, що повернеться до Каталонії, якщо регіональні вибори виграє його партія. Навіть попри те, що в Іспанії йому загрожуватиме арешт. Йому це не загрожує в інших країнах ЄС, адже Верховний суд Іспанії раніше відкликав європейський ордер на арешт Пучдемона та ще чотирьох екс-міністрів каталонського уряду. Тепер залишилося спостерігати за діями політика. У Іспанії його звинувачують в підбурюванні до заколоту і нецільовому використанні бюджетних коштів. У сукупності Пучдемону загрожує до 50 років позбавлення волі.

Ще двоє колишніх урядовців досі за ґратами: частину політиків відпустили під заставу, однак у в’язниці залишається, зокрема, лідер ERC та колишній віце-президент Оріол Жункерас.

Іспаніст, кандидат історичних наук і викладач історичної програми Українського католицького університету Богдан Чума в коментарі "Апострофу" назвав три головних результати виборів. По-перше, знову очікувано перемогли незалежники. По-друге, що також було очікувано, вони не отримали більшості голосів. "А це була їхня перша й головна ціль – отримати понад 50% голосів виборців Каталонії, що було б для них важливим аргументом в подальших переговорах і дискусіях", – підкреслив експерт.

І, по-третє, можливо, для когось неочікувано перемогла партія Ciudadanos. А це, на думку дослідника, "означає, що каталонські проіспанські виборці налаштовані доволі негативно або не вірять уже в традиційні великі партії – Народну партію і Соціалістичну партію, PP і PSOE".

Прихильники партії "Громадяни - Громадянська партія" (Ciudadanos) святкують результати каталонських регіональних виборів Фото: EPA/UPG

"Очевидно також, що уряд буде сформований незалежниками, тому що між ними вже є попередні домовленості, і були ще перед виборами, – вважає Чума. – А найбільшою політичною силою будуть "Громадяни". Це лише продовжить кризу, у якій перебуває Іспанія. На мою думку, залишається патова ситуація. Незалежники мають більшість, тому немає підстав, чому вони не сформують знову свій уряд".

Дослідник не бачить, якою надалі могла би бути тактика Мадрида: "Деякі представники незалежницьких партій Каталонії заявляли про необхідність переговорів з Мадридом. Але мені видається, що це наразі неможливо, тому що Народній партії, яка при владі в Іспанії, це невигідно. Бо загальноіспанська партія "Громадяни" є їхнім основним конкурентом. Важливішими для них будуть якісь короткотермінові політичні цілі. "Громадяни" навіть більш радикальні, ніж Народна партія, в питаннях каталонської незалежності".

На думку фахівця, ці партії конкуруватимуть за звання загальноіспанського лідера в питаннях Каталонії, більш радикальної політичної сили, але радше лише в риториці, а не діях. Бо справді радикальні кроки Мадрида – наприклад, чергові вибори із забороною незалежницьких партій як антиконституційних – є "малореальними чи навіть нереальними", бо можуть винести вирішення питання кризи на вулицю.

Читайте також: Чому Каталонія - не ДНР-ЛНР і Крим: дуже важлива відмінність

"Вирішити каталонську кризу легітимним шляхом зараз не виглядає можливим. Я бачу, що ситуація може вирішуватися значною мірою поза Іспанією. Запитання до ЄС залишається відкритим. Поки ЄС загальмував ці процеси, радикально підтримавши Мадрид. Зараз це їх влаштовує, але всі розуміють, що це проблема, це криза, яка потребує вирішення. Не виключаю, що найближчим часом в Іспанії може принаймні розпочатися якийсь процес з реформування Конституції. Хоча щодо цього є ще більші проблеми, ще більше різних точок зору. Сам рух в цьому напрямку може створити ілюзію, що каталонська криза може бути вирішена", – прокоментував Чума. Правляча партія Іспанії може бути зацікавлена в тому, щоб показати, що рух відбувається. Але на практиці в умовах загальноіспанського патріотичного підйому та антикаталонських настроїв дуже малоймовірно, що партії, які виступали за розширення повноважень центральної влади, підуть на поступки регіональним силам.

Отже, на Каталонію та Іспанію і далі очікує невизначеність.

Читайте також

Дії польських протесту­вальників вписуються в агресію Кремля - журналіст Gazeta Wyborcza

Для того, щоб розблокувати кордон, Київ та Варшава мають більше розмовляти один з одним

Польські фермери живуть у "совку", а Росія ними користується - політолог Якуб Корейба

Польський політолог Якуб Корейба пояснив, чому фермери влаштували фактично тероризм проти України і чи замішана тут Росія

Шольц просить вогню: чи зможе Берлін замінити американську допомогу

Німці різко посилили допомогу Україні, що може стати поштовхом для інших країн Євросоюзу