RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Британія без Терези: туманне майбутнє і жорсткий Brexit

У Великій Британії передбачають "жорсткий" вихід з ЄС

У Великій Британії передбачають "жорсткий" вихід з ЄС Фото: GettyImages

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що йде з посади голови консервативної партії 7 червня, відтак залишає посаду прем'єр-міністра країни. Під час промови вона розплакалася. "Мені дуже шкода, що я не змогла реалізувати Brexit. Я робила все можливе, щоб виконати волю народу. На жаль, мені це не вдалося", - сказала Мей, звертаючись до британців.

Як зміниться політика Великої Британії, чи відбудеться "Брекзіт" і яким він буде - "Апостроф" поцікавився у британських журналістів, колумністів і політологів. Загалом вони передбачають "жорсткий" вихід Великої Британії з ЄС.

Девід Хеніг, директор британської філії European Centre For International Political Economy

Піти у відставку прем'єр-міністра примусила Консервативна партія. Раніше вона виживала лише завдяки тому, що деякі фракції віддавали їй перевагу перед іншими, але це нещодавно змінилося. І тепер вона не мала перспектив вижити.

Майбутнє тепер невизначене. Ми сподіваємося, що наступний лідер виграє завдяки обіцянкам бути жорстким із ЄС і компромісу в уряді. Але це буде складний трюк, буде дуже важко.

Я сумніваюся, що зараз будуть негайні суттєві зміни у зовнішній політиці Британії – просто тому, що в країні зараз всі обговорюють Brexit.

Ґевін Філліпсон, професор правничою кафедри в університеті Дарема

Мей подала у відставку, бо її четверта спроба знайти підтримку угоди про вихід з ЄС в Парламенті була абсолютно приречена. І стало зрозуміло - якщо вона не піде у відставку, то її примусить до цього консервативна партія.

Важливо, що вона йде з посади голови консервативної партії до 8 червня, але (поки) не з посади прем'єр-міністра. Протягом цього часу вона залишиться в.о. Коли оберуть нового лідера консерваторів, Тереза Мей піде з посади прем'єра і королева призначить новообраного голову партії прем'єром.

Вони можуть зіткнутися з неспокоєм у палаті громад, звучатимуть заклики до вияву недовіри. Якщо консерватори переживуть це, залишаться при владі, якщо ні – будуть загальні вибори за кілька тижнів.

Майбутній прем'єр, найімовірніше, буде більш налаштований залишити ЄС, якщо треба – без жодної угоди. Скоріше за все, вони спробують примусити ЄС відмовитися від "Запасного плану для Ірландії" - і ЄС відмовиться.

Тоді Британія або піде без жодної угоди 30 жовтня або, можливо, прем'єр вирішить провести загальні вибори. За цих умов ЄС погодиться продовжити термін виходу, аби Британія могла провести вибори і не виходити зі складу Євросоюзу під час їх виборчої кампанії.

Схоже, що немає іншого шляху вирішити питання Brexit окрім як запустити статтю 50, яка дозволяє вихід Британії з ЄС без будь-яких умов. Та це найменш ймовірний сценарій, який означає, що Британія піде, але проблема не вирішиться: доведеться негайно починати нові переговори з ЄС, аби укладати торгові угоди, прибирати тарифи тощо, а позиція ЄС буде такою ж, як зараз.

Кароліна Лукас, член британського парламенту, колишній лідер "Зелених" (у Twitter)

Хоч Мей була майже непридатна вести необхідні для нас переговори, треба визнати, що вона виконала нереальну роботу. Дуже важко досягнути "жорсткого" Brexit і уникнути жорсткого кордону із Північною Ірландією. І жоден наступний прем'єр цього не зможе.

Тім Дюрран, головний дослідник Інституту уряду (у Twitter)

Багато в чому Мей показала майстер-клас, як не треба вести переговори про Brexit. Її наступник має винести уроки з її помилок. Перша і найважливіша річ, яку повинен зробити новий прем'єр, - вирішити, чого Велика Британія хоче від своїх майбутніх відносин, а не почати з'ясовувати це на півдорозі переговорів. І треба отримати згоду від колег до початку процесу. Все це вимагає, аби новий прем'єр і уряд в цілому були більш відкритими до сприйняття інших думок: від депутатів інших партій, бізнесу та громадських організацій. Як сказала Мей, наступний прем'єр-міністр повинен буде йти на компроміс - для цього вони повинні розуміти, чого хочуть інші.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде