RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибух у Пітері: три головні версії

У пітерському метро загинули 10 осіб

У пітерському метро загинули 10 осіб У метро Санкт-Петербурга стався вибух. Фото: EPA/UPG

Росія знову опинилася в епіцентрі терористичної загрози. У Санкт-Петербурзі 3 квітня близько 14:40 у вагоні поїзда метро на перегоні станцій "Технологічний інститут" та "Сінна площа" стався потужний вибух, у результаті якого загинули щонайменше 10 осіб, а ще близько 30 отримали поранення. Слідчий комітет Росії порушив справу за статтею "теракт". Чим для РФ став цей теракт і кому він вигідний, розбирався "Апостроф".

За попередніми даними, вибух у вагоні метро спровокував вибуховий пристрій, начинений тротилом. Президент РФ Володимир Путін, який традиційно ховає голову в пісок після резонансних подій у своїй країні і позицію якого ретранслює через час його прес-служба, на цей раз відзначився блискавичною реакцією. "Природно, ми завжди розглядаємо всі варіанти: і побутові, і кримінальні, насамперед прояви терористичного характеру, – подивимося. Розслідування найближчим часом дасть всі відповіді на те, що сталося у цій трагедії", - прокоментував Путін можливі причини події.

Версія 1. Привід "підкрутити гайки"

Така швидка реакція президента РФ підштовхнула експертне співтовариство до думки, що Путін йде второваною ще в 90-ті дорогою, коли серія терактів в житлових будинках Москви, Буйнакську і Волгодонську забезпечила Путіну стабільно високий рейтинг і перший президентський термін. "Ми знаємо методи і прийоми гебухи. Сьогоднішня трагедія, як і трагедії 1999 року, є просто черговою фазою в черговій спецоперації з чергової інавгурації Путіна. Сьогоднішні вибухи в метро в Санкт-Петербурзі не є терористичним актом, а є спецоперацією Путіна і ФСБ, поки не буде доведено протилежне", - упевнений російський фінансист і блогер Слава Рабінович.

Нардеп, голова групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук дотримується аналогічної версії, тим більше, що тема "ворогів народу" і "п'ятої колони" в світлі протестів, що прокотилися Росією, стала знову актуальною для Путіна. "Це дозволить напередодні виборів цементувати суспільство навколо чинної влади і Путіна як гаранта. Показати, що у Росії є вороги і вони не дрімають — це те, про що постійно говорить Кремль. Такі теракти під приводом консолідації суспільства дають можливість затискати гайки по всіх фронтах", - підкреслив Тимчук.

А про готовність "затискати гайки" вже відрапортували в Раді Федерації. Так, голова комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Віктор Озеров заявив, що в Раді Федерації готові піти на зміцнення поліцейської функції держави, якщо це буде потрібно. "Якщо спецслужби, органи правопорядку після відповідного аналізу запропонують законодавчі заходи, Совфед готовий їх реалізувати", - підкреслив Озеров.

"Путіну потрібна абсолютна диктатура і права для силовиків — те, що раніше пропонував Аваков: підкорись, а потім оскаржуй. Думаю, що приблизно таке почне розглядати Держдума на підставі цього теракту. Реакція силових структур буде дуже жорстка, а Державна дума почне розглядати закони аналогічні тим, що були ухвалені в США після 11 вересня", - розповів "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

Але якщо в США антитерористичні закони дійсно покликані захистити суспільство, то в російських реаліях вони зможуть захистити тільки владу.

Версія 2. Дагестанські бойовики

Правда екс-заступник начальника Генштабу Ігор Романенко в коментарі "Апострофу" зазначив, що не варто розглядати версію причетності Путіна і ФСБ до терактів як єдину. "Росія має територіальні претензії майже до всіх своїх сусідів, відповідно, дуже багато бажаючих вплинути на позицію РФ", - пояснив Романенко.

Більш того, принципові претензії до політики РФ вже оформилися і всередині самої Росії. Нагадаємо, що в Дагестані почався масштабний страйк далекобійників. На упокорення незгодних в Дагестан вже послані загони Росгвардії та ОМОНу.

"Я б пов'язав теракт в Петербурзі зі страйком далекобійників, - додає Жданов. – Дагестан стоїть на черзі на вихід з Росії після Чечні. У Чечні зараз Кадиров — польовий командир, який на певних умовах погодився очолити Чечню і обіцяв Путіну, що Чечня не буде воювати за незалежність. Тільки таким чином, шляхом жорсткого силового придушення стримуються вільнодумські настрої в Чечні. У Дагестані йде постійно антитерористична операція — постійно штурмують бойовиків, ліквідують їх. У протесті далекобійників бере участь близько 2-3 тисяч осіб. Тому абсолютно логічно, що вони могли завдати удару у відповідь. У них є зброя, вибухівка, які залишилися після чеченської кампанії. Під час терактів у Волгограді теж знайшли дагестанський слід. Думаю, що і тут знайдуть такий же слід. Вони просто нагадують про себе — якщо ви нас не почуєте, ми почнемо терор".

Утім, російський політолог Леонід Радзіховський вважає, що політику РФ ніякі теракти змінити не здатні. "Жодних політичних сил у Росії, які виступають проти Путіна і готових займатися терором, немає. Це абсолютно очевидно, - каже "Апострофу" експерт. – Якщо відкинути аспект гуманності і говорити зовсім жорстко і цинічно, то це теракт невеликий. Влаштовують теракти набагато більші. У Парижі вбили 300 чоловік, але ж від цього політика Франції не змінилася. У Лондоні вбили сотні людей, але ж від цього політика Англії не змінилася. У Нью-Йорку вбили кілька тисяч чоловік. І що – змінилася політика Америки? Ну так, стали більш жорстко боротися з Аль-Каїдою. Тому навіщо влаштовувати теракти, розумних відповідей немає. Якщо це робиться для того, щоб змінити політику держави, то це смішно. Політика держави не змінюється від терактів. Це роблять, щоб привернути увагу до своєї організації, щоб зайняти своїх прихильників".

Версія 3. Повісити на українські ДРГ

Експерти побоюються ймовірності того, що вибух у метро можуть повісити на Україну і навмисно шукати у справі "український слід", щоб виставити нашу країну перед міжнародними партнерами державою-терористом. Так було, наприклад, у справі з вбитим російським опозиціонером Борисом Нємцовим. "Вони навряд чи будуть звинувачувати західні спецслужби — Путін розуміє, що це абсолютно смішна версія. Тому буде версія Кавказу, що із задоволенням з'їсть російське суспільство. Друга версія — спливуть якісь українські спецслужби та візитки Яроша", - пояснив "Апострофу" Дмитро Тимчук.

У мережі вмить згадали, що Путін ще 16 лютого на засіданні колегії ФСБ РФ заявляв, що представники української влади "відкрито говорять про організацію диверсійно-терористичної, підривної роботи, зокрема і в Росії".

Але не Україною єдиною – запевняє Жданов. "Україна тут не актуальна — Путін в клінчі з Заходом. Йому потрібно довести, що він політик, дуже сильний політик, нічого не боїться, для нього немає заднього ходу і він буде йти до кінця. У цій ситуації не можна повернутися на крок назад і сказати, що це винна Україна і її терористична група. Усі пам'ятають, як вони грали проти Криму з цім помаранчевим наметом і в'єтнамками. Ми не та країна, що представляє терористичну загрозу для Російської Федерації. Не думаю, що він буде шукати український слід", - резюмував військовий експерт.

Між тим, глава українського МВС Арсен Аваков вже розпорядився посилити заходи безпеки в столичній підземці, адже ще невідомо, яку саме політичну гру знову затіяв Путін.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію