RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

У Путіна дуже налякані: з'явилася нова серйозна загроза

Такий переляк демонструє насправді не силу влади, а її слабкість

Такий переляк демонструє насправді не силу влади, а її слабкість 12 червня в Росії пройшли нові антикорупційні мітинги Фото: EPA/UPG

Протести 12 червня в Росії показали, що чинна влада сильно злякалася. До того ж Кремль опинився в такій ситуації, коли і поступки протестувальникам, і спроби коригувати вертикаль влади тільки погіршують ситуацію. Про те, чого бояться Володимир Путін і російська влада в цілому і в чому новизна нинішніх протестів в РФ порівняно з попередніми, "Апострофу" розповів лідер російської опозиційної політичної партії "Західний Вибір" Костянтин Боровий.

Сьогодні вже зрозуміло, що заарештовано близько 2000 людей. Це вже справжні великі протести, на відміну від того, що було. Люди добре розуміють, що їх можуть заарештувати, але, тим не менш, вийшли. І таке враження, що будуть виходити. В цих умовах проводити будь-які вибори технічно неможливо.

Владі необхідно враховувати цей фактор і якимось чином адаптуватися, але адаптуватися до цього неможливо. Зрозуміло, що причина протесту - в погіршенні політичного та матеріального становища людей і повній бездіяльності влади. Причому з’явилося кілька складних тем. Одна з них – корупція. Фільм про Медведєва (фільм-розслідування Олексія Навального "Він вам не Дімон" про корупцію прем'єра РФ, - "Апостроф"). Досі влада намагалася не реагувати. Зрозуміло, що тепер вимушена реакція буде. Як відомо з політичної практики, реакція й поступки дуже сильно провокують протестну активність. Це означає, що поступками збити протестну активність неможливо.

Перехопити ініціативу в протестувальників і почати боротьбу з корупцією або зайнятися питаннями економіки влада не може. Це пов'язано з тим, що структура влади й управління так влаштована, що корупція є одним з елементів вертикалі влади - відмовитися від неї неможливо. Це треба якось пояснювати, але пояснити щиро неможливо, тому що після цього мають бути висновки – потрібно щось коригувати. Структура нинішньої вертикалі влади така трухлява, якщо її почати трохи підправляти, то вона може розсипатися.

Істотне погіршення ситуації – втрата регіональної лояльності, що дуже небезпечно для влади. Влада дуже налякана. Це видно з реакції та спроб залякати протестувальників. Це видно по мішках і протитанкових шипах. Це видно по реакції національної гвардії та поліції. Затриманих багато, дуже багато. Такий переляк демонструє насправді не силу влади, а її слабкість, нездатність до діалогу з суспільством. Те, що влада відірвана від суспільства – це завжди було зрозуміло, але те, що вона перейшла до прямого протистояння, то це абсолютно новий елемент, нова якість. Її не було під час протестної активності 2010-2012 років.

Немає жодних сумнівів у тому, що ці події будуть пояснювати втручанням зовнішніх сил. Пояснити ці протести проблемами, які виникли в країні, вони не можуть. Не думаю, що Путін буде це артикулювати: тільки що на Петербурзькому міжнародному економічному форумі було сказано, що все ідеально. Вже десь було сказано, що протести - результат зовнішнього впливу.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію