RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Відмова Трампа: в чому дійсно програв Путін

Трамп розуміє, що зустріч з Путіним послабить його позиції

Трамп розуміє, що зустріч з Путіним послабить його позиції Дональд Трамп і Володимир Путін на полях саміту АТЕС у в'єтнамському Дананге Фото: EPA/UPG

Відмова президента США Дональда Трампа від офіційної зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним на саміті АТЕС у В'єтнамі продиктована внутрішньополітичними міркуваннями. Путін же зазнає чергової поразки, хоч і незначної. Таку думку висловив "Апострофу" російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.

Ніякої реакції Кремля не буде. Зустріч, мабуть, відбудеться, але на полях, у кулуарах. Руки вони один одному, напевно, потиснуть. Все-таки навряд чи вони пройдуть один повз одного, відвернувши голови. Так що якась зустріч буде (коротке рукостискання двох президентів на саміті вже відбулося, - "Апостроф").

Повноцінної зустрічі не буде. Чи потрібна ця зустріч Кремлю - природно, потрібна. Чи потрібна ця зустріч Трампу - ні, не потрібна. І Трампу, і Кремлю ця зустріч абсолютно не потрібна з точки зору міжнародних питань, тому що позиції Росії і США з усіх проблем - Корея, Іран, Сирія і Україна - цілком визначені. І ніяка зустріч тут нічого не змінить.

Але ця зустріч важлива і для Росії, і для Америки виключно у внутрішньополітичному контексті і піарі. Тільки Трампу вона не потрібна, виходячи з внутрішньополітичних міркувань, а Путіну вона потрібна, виходячи з внутрішньополітичних міркувань і піару.

Для Трампа ця офіційна зустріч означала б зайве звинувачення в тому, що він - російський агент, і тому в сучасному контексті йому це абсолютно не потрібно. А для Путіна ця зустріч означала б зайве підтвердження того, що весь світ, тобто Америка, його визнає і з ним рахується. Тому Путіну ця зустріч була необхідна. Але якщо офіційної зустрічі не буде, то це означає, що Путін зазнав неприємної для себе поразки.

Неформальна зустріч, я думаю, відбудеться. Але ще раз повторюю, що практичного значення вона не має - хоч формальна, хоч неформальна - тому що на ній неможливо вирішити жодне з питань. Для Путіна було важливо одне - підтвердження свого статусу, аж ніяк не вигнанця, а лідера, якого всюди сприймають. Цього підтвердження не буде, тому що його дає саме протокольна офіційна зустріч. Буде прямо протилежне: підтвердження того, що Путін - лідер токсичний, нерукопотисний, що з ним не хочуть офіційно зустрічатися. Це виключно статусні і символічні речі, які важливі для Путіна.

Що стосується виділення США 4,6 мільярда доларів для протистояння російській агресії, то, я думаю, з боку Кремля буде багато слів, але мало справ, тому що грошей в Росії немає і їх ніде взяти. Піар-хвилю підняти легко, і це можна безкоштовно. А щоб практично виділити зайві мільярди на армію, то Росія не може собі дозволити такої розкоші.

Але Росія не збирається здійснювати жодної агресії в Європі, тому американці викинуть гроші на вітер. Однак, в будь-якому випадку, в Росії немає грошей, щоб відповісти посиленням озброєнь. А посилити у відповідь пропаганду в телевізорі - це легко, оскільки не коштує жодної копійки. У телевізорі сидять ті ж люди, які будуть базікати ті ж речі, але просто будуть кричати голосніше. От і все.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію