RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путіну можна створити серйозні проблеми: такий шанс буває раз на шість років

Слава Рабинович поставив Собчак питання щодо Путіна

Слава Рабинович поставив Собчак питання щодо Путіна Фото: EPA/UPG

Ксенія Собчак, яка претендує на участь у виборах президента Росії, на зустрічі з журналістами та експертами в США заявила, що референдум про статус анексованого Криму потрібно провести і в Україні, і на всій території РФ. Також вона визнала, що на Донбасі є російські військові, та назвала конфлікт штучним і таким, що підтримується Москвою.

Російський фінансист і блогер Слава Рабинович у розмові з "Апострофом" відзначив, що про присутність військових РФ на Донбасі легше говорити у Вашингтоні, ніж на центральних російських каналах, і пояснив, з якої причини головним питанням для Собчак зараз повинна бути не Україна, а те, чи подасть вона після офіційної реєстрації кандидатом в президенти позов до Верховного Суду РФ про незаконну реєстрацію кандидатом Володимира Путіна і чи тим самим створить серйозні проблеми главі Кремля.

Якщо Собчак говорить про те, що необхідно провести референдум щодо Криму в тому числі в Росії, я не бачу ніякої логіки в цих словах. Я бачу логіку в інших словах, з приводу референдуму в Україні, оскільки будь-якого роду такий референдум повинен був бути спочатку загальноукраїнським. Росія ж ні тоді, ні зараз не має ніякого відношення ні до Криму, ні до проведення референдуму в Криму або де б то не було на території будь-якої іншої іноземної держави. Це по-перше.

По-друге, з приводу її слів про присутність російських військових на Донбасі. Коли Собчак знаходиться в США, напевно, грати роль "Капітана Очевидність" легко. Але так само цю роль можна зіграти і на центральних російських каналах, якщо тебе якимсь дивним чином туди допустили. Тому що не допускають ні Олексія Навального, ні мене, ні Гаррі Каспарова, ні Сергія Алексашенка. А Собчак допускають.

Собчак, замість того щоб висвітлювати великий спектр питань, які, безумовно, вимагають висвітлення, повинна, з моєї точки зору, відповісти на питання: коли вона подасть до Верховного Суду позов проти Центральної виборчої комісії РФ з приводу незаконної реєстрації кандидатом в президенти Путіна В.В., тому що незаконна реєстрація порушує її права як кандидата в президенти, і так само порушуються права всіх виборців, які беруть участь у голосуванні. От яке в мене головне питання до Ксенії Собчак на сьогоднішній день. І воно стане ще актуальнішим в день її офіційної реєстрації ЦВК.

Я навіть не хочу гадати, чи є Ксенія Собчак "мурзилкою" Кремля, тобто людиною, яка в злочинній змові з ним. Її заяви в Америці можуть бути ініціативою Кремля, щоб показати, що в нас є плюралізм думок і свобода слова. Вони можуть бути і її власною ініціативою, яка абсолютно не підтримується Кремлем. Це вже деталі, які не так важливі. Мене цікавить суть питання, а вона полягає в тому, що до Верховного Суду такий позов проти незаконної реєстрації Путіна В.В. як кандидата можуть подати тільки так звані належні позивачі. І якщо належні позивачі в особі членів Ради Федерації, депутатів Держдуми або глав регіонів, за великим рахунком, всі є в тій чи іншій мірі членами путінського ОЗУ й таких позовів подавати не будуть, то єдине вікно можливостей, яке збільшує кількість цих належних позивачів, - це період після офіційної реєстрації кандидата і до дня виборів. Тепер раз на шість років є вікно можливостей тривалістю приблизно в місяць, коли такий позов може бути поданий офіційно зареєстрованим кандидатом. І для мене важливіше це питання - саме моє запитання до Ксенії Собчак і всієї громадськості, ніж обговорення того, що вона сказала в Америці і з чиєї ініціативи. Тому що останнє не дає відповіді на питання, чи знаходиться вона в змові з Путіним і адміністрацією президента.

Читайте також: Путін живим не піде: залишилося тільки два способи змінити владу в Росії

Ще більше мене цікавить те, що ми хочемо отримати від Верховного Суду офіційне рішення на підставі позову. І воно може або повторювати рішення Конституційного Суду від 1998 року і Верховного Суду від 2001 року, що в Росії конституційна межа президентських повноважень для однієї й тієї ж особи становить два терміни поспіль, і, відповідно, президентські повноваження Путіна закінчилися в 2008 році, або ж Верховний Cуд ухвалить інше рішення і тим самим публічно розпишеться в тому, що він більше не Верховний Суд. У другому випадку в нас буде на руках офіційне рішення, з яким можна вже йти в ЄСПЛ та інші інстанції міжнародних судових органів, які будуть виносити рішення проти Путіна та російської держави. Верховний Суд і Конституційний Суд нічого не говорять з приводу того, що Путін готується вчетверте стати президентом. І змусити їх щось сказати здатні тільки належні позивачі.

Це Ксенія Собчак і Григорій Явлінський зможуть і повинні зробити після їх реєстрації кандидатами, оскільки цього неможливо чекати від Грудініна або Жириновського. Я не знаю, чому про це зараз дуже мало говорять і чому це не висвітлюється широко навіть в опозиційних ЗМІ.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію