RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Силовики Путіна б'ються лобами, є загроза для Кремля - приватна розвідка США

Stratfor про реформу служб безпеки в Росії

Stratfor про реформу служб безпеки в Росії Фото: rosgvard.ru

Перемога Володимира Путіна на березневих президентських виборах у Росії практично гарантована, і в Кремлі вже думають про те, що буде після голосування. За даними журналістів, після виборів в РФ почнеться процес реструктуризації численних конкуруючих між собою служб безпеки та силових структур. Ці організації були опорою Кремля і тривалий час забезпечували стабільність в Росії. І хоча боротьба за владу серед цих груп не є чимось новим, заворушення, що посилюються в країні, надають цим реформам ще більшого значення, а протистояння силовиків стає загрозою для всієї кремлівської політичної системи. Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Жорстока конкуренція

Наразі в Росії діють кілька спецслужб – Федеральна служба безпеки (ФСБ), Служба зовнішньої розвідки (СЗР) і відносний новачок Національна гвардія Росії (Росгвардія), створена особисто Володимиром Путіним в 2016 році. Ці органи завжди змагалися між собою, але в останні роки боротьбу за владу вели ФСБ і Росгвардія.

ФСБ історично була однією з найбільш впливових структур в Росії, але Росгвардія почала ставити під сумнів її авторитет, неухильно забираючи функції та сили в МВС, військової розвідки (ГРУ), Федеральної служби охорони (ФСО) та інших.

Згідно з повідомленням видання The New Times, пов'язаного з російською опозицією, минулого року Путін був незадоволений ФСБ, оскільки ця спецслужба спробувала обмежити владу Росгвардії, брала участь у конфронтації з президентом Чечні Рамзаном Кадировим і не змогла запобігти теракту в квітні 2017 року в Санкт-Петербурзі. Антиурядовий "Ежедневный журнал" вказує на те, що адміністрація Путіна змістила представників ФСБ з ключових посад в державних органах, деякі з високопоставлених працівників були заарештовані за їх роль у втручанні у вибори в США, яке зіпсувало відносини Москви з Вашингтоном. Між тим, Росгвардія завоювала більше впливу. Крім взяття під контроль російського спецназу, відомство спробувало створити власні підрозділи кібербезпеки, взяти на себе обов'язки із захисту регіональних лідерів, чим займалися ФСО і ФСБ.

Реформа служб безпеки

За чутками, розглядаються кілька можливих варіантів реструктуризації служб безпеки, кожен з яких може похитнути баланс сил у бік ФСБ або Росгвардії. Одна з пропозицій – залишити за ФСО тільки функції Служби безпеки президента, зробивши цей орган незалежним від Росгвардії та ФСБ. Дійсно, така ймовірність, можливо, і спонукала Росгвардію спробувати взяти на себе функції із захисту регіональних лідерів, що дало їй новий засіб посилити вплив по всій Росії.

Можливо, ключова в цьому процесі - ймовірність відродження Міністерства державної безпеки, органу, який спочатку був створений Йосипом Сталіним і діяв у 1945-1954 роках. Така структура зміцнила би ФСБ, з'єднавши кілька внутрішніх служб безпеки в один орган, який контролював би шпигунство, контррозвідку, охорону порядку та поліцейську діяльність. Протягом літа і осені 2016 року, коли Росгвардія повільно почала консолідувати владу, ФСБ виступила з ідеєю повернути Міністерство держбезпеки, але через чвари між різними службами безпеки дискусія провалилася. Тепер ідея відновлення Міністерства держбезпеки знову на столі. І якщо це буде реалізовано, це може значно посилити позиції ФСБ в Росії.

Повноваження з розслідування

Однак, навіть якщо ФСБ перетвориться на всеосяжну службу безпеки, їй все одно доведеться конкурувати з Росгвардією за контроль над найбільш потужними інструментами – повноваженнями щодо розслідування. Генпрокуратура і Слідчий комітет РФ мають можливість вести слідство проти найвпливовіших представників російських еліт на основі реальних, перебільшених або сфабрикованих звинувачень, і служби внутрішньої безпеки вже давно боролися за контроль над цими потужними слідчими органами.

Теоретично Слідчий комітет є нейтральним органом, але на практиці його лояльність коливалася між представниками влади з моменту його створення в 2011 році. Зовсім нещодавно глава СК Олександр Бастрикін виявляв прихильність до ФСБ та її колишніх співробітників, допомагаючи переслідувати деяких з головних конкурентів цієї організації. Найяскравіший приклад – переслідування вже колишнього міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва (першого великого міністра, заарештованого з радянського часу), ймовірно зрежисоване впливовим "нафтовим царем" Ігорем Сєчиним.

Але будь-яке переформатування слідчих органів може свідчити про зміну влади. Один із ймовірних варіантів – створення незалежної Федеральної слідчої служби, яка була б нейтральним органом. Але досвід показує, що ФСБ і Росгвардія будуть так само охоче боротися за вплив на будь-який новий орган, як відбувається з тими, що вже існують. Ще один варіант – уряд може розділити слідчі повноваження між різними службами безпеки. Це може призвести до повної анархії, репресивних арештів і судових переслідувань.

Читайте також: Вашингтон починає тиснути на Росію по-новому, Кремлю доведеться принести жертву - приватна розвідка США

Якщо дивитися ширше, то можна побачити, що нинішній політичний клімат Росії тільки сприяє посиленню розбіжностей між службами безпеки. Путін та різні еліти стикаються з протестами і втрачають підтримку населення, яке все більше вимагає прозорості та антикорупційних розслідувань. Кремлю в кінцевому підсумку доведеться брати участь в якійсь антикорупційній кампанії, щоб заспокоїти електорат. І це означає, що той, хто контролює слідчі та прокурорські функції в Росії, матиме найбільший вплив, визначаючи, як буде розгортатися кампанія, і контролюючи, хто з представників російських еліт збереже або втратить активи. Тому ФСБ і Росгвардія, судячи з усього, будуть все частіше битись лобами, ставлячи під загрозу стабільність російської політичної системи.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію