RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У "гаманців" Путіна проблеми, вони рятують свої гроші - приватна розвідка США

Stratfor про те, як російські олігархи готуються до санкцій США

Stratfor про те, як російські олігархи готуються до санкцій США Зустріч Володимира Путіна з представниками великого російського бізнесу Фото: kremlin.ru

Поки Вашингтон посилює тиск на російську еліту, один з найбагатших людей Росії йде з двох найбільш значущих посад – ймовірно, у спробі врятувати свою імперію. Металургійний олігарх Олег Дерипаска 23 лютого офіційно покинув президентські посади в РУСАЛі, другій за величиною алюмінієвій компанії у світі, та En+ Group, приватній російській енергетичній компанії. При цьому він продовжить утримувати контрольні пакети в цих двох фірмах. Полишенням двох ключових посад Дерипаска, швидше за все, намагається врятувати свої компанії від санкцій США, і на такий крок можуть незабаром піти й інші бізнес-лідери країни - олігархи, яких можна назвати "гаманцями" президента РФ Володимира Путіна. Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Відомого олігарха Олега Дерипаску вже давно тримає під прицілом Вашингтон, його ім'я спливало у різних розслідуваннях США проти Росії. У січні Дерипаска передбачувано опинився в списку видних представників російських еліт і олігархів від Міністерства фінансів США, проти яких Штати можуть ввести санкції. Крім того, він привернув до себе пильну увагу на початку лютого після того, як антикремлівський діяч Олексій Навальний опублікував відео- та аудіоматеріали, на яких Дерипаска, серед іншого, обговорює втручання у вибори в США з віце-прем'єром РФ Сергієм Приходьком. Як повідомляється, ця розмова відбулася, після того як Дерипаска зустрівся з Полом Манафортом, колишнім керівником передвиборного штабу Дональда Трампа.

Якщо США зважаться розширити санкції проти чільних російських діячів, незрозуміло, наскільки серйозними будуть ці нові обмеження. Але навіть лімітовані персональні санкції можуть зіпсувати ділові та інвестиційні зв'язки із Заходом, чим завдадуть шкоди фінансовому благополуччю російського бізнес-класу та країни в цілому.

Офіційно зареєстрована на біржі компанія En+ в найближчі місяці спробує залучити інвестиції на суму 1 млрд доларів. Між тим, РУСАЛ, чий чистий борг перевищує 7 млрд доларів, розглядає можливість ще більших запозичень, щоб врегулювати фінансово питання боротьби Дерипаски за контроль над акціями "Норильського нікелю", найбільшої в світі нікелевої компанії. Якщо Дерипаска опиниться під санкціями, західні банки та інвестори, ймовірно, будуть з обережністю брати участь у майбутніх угодах з його компаніями, тому він заздалегідь дистанціюється від них.

Дерипаска до фінансової кризи 2008 року був найбагатшою людиною Росії зі статком у 28 млрд доларів. Зараз його статки оцінюється в близько 5,2 млрд доларів. Олігарх також є представником старої школи пострадянських еліт, які найбільш успішно грали в ігри президента Росії Володимира Путіна протягом останніх кілька десятиліть, дозволяючи Кремлю використовувати свої зовнішньоторговельні зв'язки та відкриваючи свій гаманець, коли Росія стикалася з фінансовими проблемами.

Його крок, явно спрямований на захист своїх компаній від санкцій шляхом полишення керівних посад, піднімає питання про те, чи не вчинять так само інші представники російських еліт, навіть ті, хто раніше здавався непохитним.

Російські олігархи вже, схоже, готуються до фінансових труднощів, які настануть із введенням санкцій США. Найбільш заможні бізнесмени традиційно тримають свої багатства за кордоном, побоюючись банків, за якими наглядають Кремль і російські служби безпеки.

Читайте також: Путіну готують удари за чотирма напрямками, один з них особливо небезпечний - приватна розвідка США

Але деякі представники російських еліт почали переміщати мільярди доларів назад в Росію, щоб краще контролювати свої активи. Кремль також допомагав у цих прагненнях, сподіваючись захистити найвпливовіших бізнесменів країни і запобігти серйозним збиткам. З березня Кремль навіть введе тимчасове звільнення від сплати податків, щоб стимулювати повернення російських грошей. Але приплив мільярдів доларів може як дати поштовх застійній російській економіці, так і, навпаки, роздути фінансову систему країни та сприяти інфляції. Крім того, повернення активів стількох еліт до країни могло б надати Кремлю можливість розпочати новий раунд антикорупційних розслідувань і репресій.

Більше того, якщо багато впливових людей Росії почнуть йти з керівних посад у своїх компаніях, баланс сил між елітами може змінитися, буде випробовуватися їхня лояльність до Кремля перед зовнішнім тиском.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію