RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росія втомилася від Путіна: Кремлю залишилося одне

Про перестановки в регіонах РФ

Про перестановки в регіонах РФ Фото: EPA/UPG

У вересні "Єдина Росія" не змогла перемогти на виборах глав трьох (з 80) регіонів РФ. І незабаром в Росії почалася масова ротація губернаторів. Про те, як відставки пов'язані з результатами виборів і яке значення вони мають, "Апострофу" розповів російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.

Думаю, що не варто перебільшувати значення цих звільнень, тому що це нормальна бюрократична процедура. Такі рішення ухвалює управління внутрішньої політики адміністрації президента. Їх ухвалює за багатьма параметрами: і популярність губернатора, і термін перебування на посаді, і якісь результати цієї області, і особисті відносини – тобто як в будь-якій бюрократичній системі.

Час від часу накопичується пачка цих рішень, і вони цю пачку тягнуть Путіну. З якихось питань у нього може бути особиста думка. Скажімо, звільнення губернатора Петербурга – це явно його особисте рішення. А інших губернаторів, думаю, він взагалі в житті в очі бачив один раз і мало розуміє, хто вони такі.

Посада губернатора – різна, але середній губернатор (який-небудь курський, наприклад) за рангом приблизно відповідає заступнику міністра. Губернатор в Свердловську – це вже міністр, губернатор Петербургу – віце-прем'єр, ну а московський мер – це, вважайте, рівень прем'єр-міністра. А всі інші – це чиновники третьої руки, яких призначають і знімають. Кадри ці підбирає теж адміністрація президента за якимись апаратними критеріями, ну і особистими, природно, зв'язками.

Це звичайні російські чиновники, які абсолютно не змінилися з часів "Ревізора" – звичайні городничі... Ну не можуть вони сидіти на посадах сто років поспіль! Ось зняли губернатора Курська. Він там сидів 18 років, за які, природно, нічого не зробив... Ну, і вистачить (йому вже під 70 років).

Я не думаю, що ці звільнення якось особливо пов'язані з минулими виборами. Звичайно, невдоволення людей абсолютно очевидно. Але я не думаю, що той самий Кирієнко настільки наївний, що всерйоз вважає, що від зміни місць доданків сума зміниться. Зрозуміло, що нові чиновники фактично нічим не відрізняються від старих і політику проводять одну і ту ж. Адже люди з адміністрації не можуть змінити ситуацію в країні, втома від Путіна і його особисте бажання грати у високу міжнародну політику й без кінця жбурляти порожніми пляшками в Захід. Залишається міняти виконавців середньої руки.

Результати виборів ніяк не позначаться на контролі Москви над регіонами. Усі губернатори, яку б партію вони не представляли, – це стовідсоткові чиновники, які автоматично підкоряються управлінню внутрішніх справ адміністрації. Інша справа, що є якісь партійні розборки, і чомусь вважається бажаним, щоб губернатор був з "Єдиної Росії". Хоча ніякої різниці між губернаторами від тієї та іншої партії немає: це як губернатори-блондини і брюнети, товсті і худі…

Звільнення не пов'язані з політикою, тому що в Росії немає політики. Рейтинг Путіна об'єктивно падає – не влади, а саме Путіна. Він падає і буде падати, тому що запас зайців в рукаві у фокусника закінчився, а на сцені він продовжує стояти. Але, по-перше, не можна змінити тут щось заміною губернаторів, міністрів тощо. А, по-друге, нічого катастрофічного для Путіна в цьому немає: він обраний легітимно до 2024 року, і ніяких засобів усунути його від влади немає, ніяких суперників у нього немає. Російський цар – він і є російський цар, який би не був у нього рейтинг.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію