RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Військо збунтувалося: кажуть, Пашинян несправжній

Прем'єр-міністр Вірменії посварився з військовими через російські "Іскандери"

Прем'єр-міністр Вірменії посварився з військовими через російські "Іскандери" Фото:

Генштаб збройних сил Вірменії зажадав відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. У свою чергу, Пашинян назвав це спробою державного перевороту. До позиції Генштабу Вірменії вже почали приєднуватися політичні партії. Обидві сторони закликали своїх прихильників виходити на вулиці, але Нікол Пашинян заявляє, що все має вирішитися мирно. Втім, вже відбулися перші невеликі сутички між прихильниками та противниками Пашиняна. За словами жителів Єревана, в небі вже з'явилися винищувачі. "Апостроф" розповідає, хто і як намагається повалити Пашиняна та чи вдасться їм це зробити?

"Прийшов час для рішучих кроків"

Генеральний штаб Збройних сил Вірменії виступив із заявою, зажадавши негайної відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна та його уряду. Під цією заявою підписалися всі керівники Генштабу, включаючи начальника Оніка Гаспаряна. Свої підписи поставили також командири великих військових з'єднань та глави всіх управлінь. Загалом вимогу відставки Пашиняна підписали понад 40 високопоставлених військових.

У заяві, йдеться про те, що Генеральний штаб висловлює свій рішучий протест проти недалекоглядних та необґрунтованих кроків, зокрема - звільнення першого заступника начальника Генштабу Тірана Хачатряна. Приводом до звільнення, очевидно стало те, що генерал напередодні фактично висміяв заяву Нікола Пашиняна про те, що російські ракетні комплекси "Іскандер" вкрай незадовільно проявили себе під час війни в Нагірному Карабаху.

Зокрема, коментуючи закиди з боку екс-президента Вірменії Сержа Саргсяна про те, що вірменська сторона могла б застосувати "Іскандер" вже на четвертий день війни, Пашинян відповів наступне:

"Думаю, він (екс-президент Серж Саргсян - "Апостроф") повинен мати відповіді на багато питань і не ставити запитань, відповіді на які він знає. А може, він відповість, чому ракети" "Іскандера" не вибухнули або вибухнули лише на 10 %", - сказав Пашинян.

У відповідь на це Тіран Хачатрян закликав не робити висновки "з поверхневими оцінками". За його словами, розрив ракети "Іскандера" на 10% просто неможливий. "Вибачте, але це несерйозно... Не знаю, хто що сказав, але це неможливо", - додав заступник голови Генштабу Тіран Хачатрян.

Майже відразу після цих слів і з'явився указ про відставку.

На думку військових, рішення про звільнення Тірана Хачатряна ухвалювалося без урахування національних та державних інтересів Вірменії, грунтуючись виключно на особистих амбіціях. таких важких умовах таке рішення є антидержавним та безвідповідальним кроком", - йдеться в заяві. Також там зазначається, що прем'єр-міністр Вірменії і уряд вже не здатні приймати адекватні рішення в нинішній доленосний та кризовий момент. "Збройні сили Вірменії довгий час терпляче зносили нападки чинної влади проти армії, проте все має свої межі. Збройні сили Вірменії з честю виконали свій обов'язок, пліч-о-пліч з народом билися з ворогом. Неефективне управління з боку чинної влади та серйозні помилки у зовнішній політиці привели країну на грань загибелі", - йдеться в заяві.

Після цього, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звільнив главу Генштабу Оніка Гаспаряна і закликав своїх прихильників зібратися на площі Республіки в Єревані, аби "захистити революцію", внаслідок якої, власне кажучи, прийшов до влади два з половиною роки тому. Вимогу військових прем'єр назвав "спробою перевороту". Пашинян також заявив, що взяв на себе всю відповідальність за те, що сталося (мова йде про невдалу війну в Карабаху), але зараз склалася така ситуація, в якій у суспільства виникли певні питання до високопоставлених військових, "уникнути яких неможливо". За версією Пашиняна, деяким генералам ці питання могли не сподобатися, в зв'язку з чим вони і вирішили вимагати його відставки.

У той же час, президент Вірменії Армен Саркісян відмовився підписувати указ Пашиняна про звільнення глави Генштабу ВС Вірменії Оніка Гаспаряна. До військових приєдналася частина опозиційних політиків, які закликали вірменський народ встати поруч з армією. Зокрема це "Рух порятунку Батьківщини" лідером якого є Вазген Манукян. Свою підтримку діям військових висловили екс-президенти Вірменії Роберт Кочарян і Серж Саргсян, які закликали громадян підтримати Генштаб ЗС Вірменії.

"Прийшов час для рішучих кроків", - заявили, зокрема, Кочарян і Саргсян.

Хто намагається змістити Пашиняна?

Як повідомляє політолог Арен Мкртічян, тіньовим лідером нової спроби зміщення Нікола Пашиняна з поста прем'єр-міністра (перша спроба відбулася у листопаді, після завершення боїв в Карабаху) є саме екс-президент Вірменії Роберт Кочарян. Є також соціальні причини, які створюють протестний ресурс для зміщення Пашиняна. "Ситуація в країні не поліпшується з моменту укладення перемир'я після активної фази війни в Карабаху, в ході якої Вірменія втратила значну частину підконтрольних територій. Люди, які жили в Карабаху або в прикордонних територіях, масово залишають свої будинки. Багато хто займався землеробством та скотарством, але тепер вони змушені залишити своє господарство та переїхати ближче до центру, щоб перебувати подалі від лінії зіткнення. Уряд не реалізував програму допомоги переселенцям, а тому виходить так, що їх там ніхто не чекає. Очевидно, що ці люди цілком можуть приєднатися до протестів проти Пашиняна", - вважає політолог Арен Мкртічян.

Варто зазначити, що Роберта Кочаряна не раз звинувачували в корупції, а також в активному просуванні російських інтересів в Вірменії. У той же час Кочарян, навіть після своєї відставки та завершення політичної кар'єри, зберігав дуже великий вплив на політичне життя в Вірменії.

Як повідомило "Апострофу" поінформоване джерело з Вірменії, ситуація зі спробою державного перевороту виникла з двох причин. По-перше, медіа, які здебільшого належать близьким родичам колишніх президентів Вірменії Саргсяна і Кочаряна, неправильно розтлумачили слова Пашиняна щодо неефективності російських ракетних комплексів "Іскандер".

За словами співрозмовника з Вірменії, суть слів Пашиняна полягала зовсім в іншому: "Пашинян не так ставив під сумнів ефективність самої зброї, скільки сумнівався в ефективності закупівель та зберігання, ймовірно, натякаючи на корупцію в збройних силах. Однак завдяки медіа, які належать близькому оточенню Кочаряна та Саргсяна, вдалося зіштовхнути лобами Пашиняна з Хачатряном. Це перша причина початку перевороту. Друга причина полягає в тому, що Пашинян зреагував надто емоційно, звільнивши генерала, який його критикував. Таким чином, Пашинян вчинив недалекоглядно, як політик, внаслідок чого і склалася така небезпечна ситуація".

Чи буде в Вірменії держпереворот, і хто впливає на цей процес?

На думку політолога Арена Мкртічяна, відставка Пашиняна, в ситуації, що склалася, є цілком реальною.

"Після невдачі в Карабахській війни, соціальна напруга знаходиться на пікових позиціях. Тепер ще й армія очолила протест проти Пашиняна. Ситуація розвивається стрімко, і має всі шанси закінчитися відставкою Пашиняна. Інше питання, що зважаючи на те становище, в якому зараз знаходиться Вірменія, будь-який з кандидатів, котрий змінить Пашиняна, опиниться в дуже важкій ситуації", - вважає політолог.

Джерело "Апострофа" з Вірменії також відзначає, що будь-який результат цього протистояння буде негативним для країни.

"Якщо цей військовий переворот вдасться - це відкине Вірменію на дуже багато років назад і зламає всю траєкторію розвитку країни. Якщо ж переворот не відбудеться, то це зламає хребет армії Вірменії. Справа в тому, що лише завдяки армії, Вірменія може утримати державність. Тобто обидва сценарії є негативними для Вірменії. Це катастрофа. Результат подій в Єревані залежатиме від двох чинників: зовнішнього та внутрішнього. До зовнішніх чинників належить вплив міжнародних акторів, і в першу чергу Росії. Незважаючи на міф про те, що нинішні події у Вірменії вигідні для Росії, Кремль намагатиметься врегулювати ситуацію мирно, маючи певний вплив на вірменських генералів, більшість з яких навчалися в російських академіях. У Москві, в високих кабінетах знають, що за низкою ключових напрямів Вірменія продовжує співпрацювати, а така політична нестабільність не на руку Росії. Ну, а внутрішній чинник, який визначатиме результат перевороту, полягає в тому, скільки людей прийдуть підтримати Пашиняна на площі в центрі Єревана. Якщо його прихильників набереться близько 100 тисяч, державного перевороту не буде", - підсумував співрозмовник.

Таким чином, у Пашиняна все ще залишається шанс зберегти владу, проте тепер ситуація для нього значно небезпечніша, оскільки проти нього виступило керівництво збройних сил. Однак, якщо Пашинян збере необхідну кількість прихильників на площі в Єревані, він поставить Генштаб в дуже скрутне становище - або піти проти мирного населення, або відправитися під трибунал. Втім, саме зараз, Вірменія як ніколи вразлива, оскільки немає гарантій що спробою перевороту не захочуть скористатися зацікавлені країни, наприклад, Азербайджан чи Туреччина. І поки політики в Вірменії борються за владу, країна ризикує втратити набагато більше, ніж можна собі уявити.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію