RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Збити літак? Лукашенко вже розстрілював американців з вертольотів - білоруський журналіст

Лукашенко вигідний і Європі, і Москві

Лукашенко вигідний і Європі, і Москві Літак лоукостера Ryanair протримали у Мінську понад 5 годин Фото: dw.com

Затримання в Мінську білоруського опозиціонера Романа Протасевича, що летів рейсом ірландського лоукостера Ryanair з Афін до Вільнюсу, з примусовою посадкою в аеропорту "Мінськ" - ніяк не вплине на відносини Євросоюзу та Білорусі. Європа обмежиться висловлюваннями стурбованості й символічною забороною на в'їзд чиновникам з Білорусі. Справа в тому, що Заходу і Москві вигідний Лукашенко, який сидить на двох стільцях - всі від цього мають прибуток. А тим часом в Білорусі працює конвеєр, який перемелює всіх незгодних з владою. Про це "Апострофу" розповів білоруський журналіст Денис Стаджі, що мешкає в Україні.

- Що, на вашу думку, сталося в повітряному просторі Білорусі з літаком Ryanair?

- Це класична операція спецслужб. Я навіть схильний думати, що вони могли б так взяти будь-якого опозиціонера, який повертався б таким чином з Греції до Вільнюсу. Тобто це міг би бути не обов'язково Протасевич, адже дуже багато людей оголошені в розшук білоруськими силовими структурами.

- Цю операцію називають актом повітряного піратства. Ви згодні з таким визначенням?

- За великим рахунком, так. Є всі ознаки того, що це - зрежисована акція, яка ставила під загрозу життя людей. Їх затримали на кілька годин без води та їжі, не пускали в туалет. І взагалі загрожувати літаку винищувачами над європейською країною - це м'яко кажучи, не дуже. Особливо, якщо враховувати, що пасажири кажуть, що вже бачили Вільнюс і їх в останній момент розвернули.

Є ще один цікавий момент, на який поки не звертають уваги. На тому ж місці, де розвернули літак, багато років тому - на початку правління Лукашенка - за його наказом збили повітряну кулю з американцями. Їх занесло з території Литви, і кулю просто розстріляли з вертольотів.

- Прокоментуйте реакцію штабу Світлани Тіхановської.

- Ну а що вони можуть зробити. Закликали - "давайте ще висловимо глибоке занепокоєння, ще раз скажемо, який диктатор нехороший". Але ми прекрасно розуміємо, що цю проблему за білорусів ніхто не вирішить. Точно так само, як ніхто за українців не зробив Майдан. А висловити стурбованість, почати нескінченний розгляд питання десь в Європі - це завжди будь ласка.

- Тобто ви вважаєте, що Європа не введе жодних санкцій проти Лукашенка?

- Ну, вона задекларує чергову заборону на в'їзд чиновників - і все. Тому що треба розуміти, що Лукашенко перебуває при владі 26 років не тільки тому що він політик зі звіриним чуттям, але ще й тому що його режим і його сидіння на двох стільцях, звичайно, вигідне і Росії, і Європі. Це така сіра зона, де негласно робляться справи, в яких мають свій прибуток і європейці, і американці - тобто всі.

- Є думка, що Лукашенко є "фронтменом" Путіна і така діяльність "Бацьки" негативно позначиться на відносинах Путіна і Заходу. Ви з цим згодні?

- Ні. Я вважаю, що репутація Путіна і без Лукашенка гірше нікуди. Але ми бачимо, що Німеччина сама лобіює "Північний Потік-2", тому що їй це вигідно. Європа декларує демократичні принципи, але на жаль, коли справа доходить до грошей і вигідності співпраці, декларації залишаються лише деклараціями. Європа дуже не любить Путіна, але вона харчується з російської і білоруської сировини.

Буде багато гучних заяв, але мало реального ефекту. Дивіться - Європа досі не ввела реальних економічних санкцій проти Білорусі, навіть американці ввели більше. А Європа закрила в'їзд білоруським чиновникам. Для Лукашенка до 2016 року була заборона на в'їзд. Ну і що?

- Зараз з'являються статті білоруських опозиціонерів з питанням "чому ми не перемогли?" Чи означає це, що білоруський народ розуміє безвихідність ситуації? Може варто було в серпні минулого року починати жорстку фазу протистояння - і тоді б революція перемогла?

- Одразу відповідаю на друге питання. Так звичайно. Тільки так і треба було.

Але я краще розповім вам анекдот - і це буде найкращою відповіддю на перше питання. Стоїть стілець, в ньому стирчить цвях. Підійшов росіянин, сів, схопився, вилаявся матом, вирвав цвях і викинув. Прийшов українець, сів, схопився, вилаявся матом, вирвав цвях, поклав до кишені - стане в нагоді. Підійшов білорус, сів, посовався і каже собі - "а може, так і треба". Ця вічна покірність і толерантність білорусів до будь-якої влади вічно їх підводить. В цьому плані українці, на мій погляд, заслуговують куди більшої поваги.

- Як ви вважаєте, чи можлива гаряча фаза протистояння?

- Ні. Люди втомилися. Справжні активісти або вже по тюрмах, або виїхали з країни. Повтор можливий років через п'ять. Ми бачимо втому і розчарування.

Подивіться, що відбувається зараз - силові структури переглядають відеозаписи за серпень-вересень і за допомогою розпізнавання осіб вираховують людей, дізнаються їх прізвища, потім починаються суди. Зараз працює конвеєр, який перемелює всіх, хто виходив тоді на вулиці. Про це відкрито пише сама влада - "знайдено чергових учасників несанкціонованих акцій, йдуть процеси".

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів